today-is-a-good-day
19 C
Athens

O Ζελένσκι κατηγορεί τους Ρώσους εισβολείς για βασανιστήρια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις, που μέχρι πρόσφατα είχαν υπό τον έλεγχό τους μεγάλο τμήμα της περιφέρειας του Χαρκόβου, για βασανιστήρια σε ευρεία κλίμακα.

Τουλάχιστον δέκα τόποι βασανιστηρίων ανακαλύφθηκαν στις περιοχές που ανακατέλαβε ο ουκρανικός στρατός, δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένη ομιλία που μεταδόθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου.

«Τα βασανιστήρια ήταν μια διαδομένη πρακτική στα κατεχόμενα εδάφη», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος. Αποκάλεσε «φασίστες» τους εισβολείς που «τράπηκαν σε φυγή» λόγω της αντεπίθεσης που εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός την προηγούμενη εβδομάδα και συνέκρινε τη συμπεριφορά τους με αυτήν των Ναζί.

Όπως οι Ναζί, οι Ρώσοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης, διαβεβαίωσε ο Ζελένσκι. «Θα ταυτοποιήσουμε όλους εκείνους που βασάνισαν και κακοποίησαν ανθρώπους, που έφεραν από τη Ρωσία αυτές τις θηριωδίες στο έδαφος της Ουκρανίας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι οι Rώσοι εισβολείς εγκατέλειψαν όργανα βασανιστηρίων κατά την αποχώρησή τους από τα εδάφη που είχαν καταλάβει. Οι ουκρανικές αρχές δημοσιοποίησαν σχετικές φωτογραφίες. Σημάδια βασανιστηρίων και βίαιου θανάτου βρέθηκαν σε πτώματα που ανακαλύφθηκαν προ ημερών σε ομαδικό χώρο ταφής, σε δασική έκταση κοντά στην πόλη Ιζιούμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ