today-is-a-good-day
17 C
Athens

Μητσοτάκης: Εμείς στις προκλήσεις απαντούμε με ετοιμότητα

"Περιμένουμε όσους απειλούν ότι θα έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ, να έρθουν με το φως της ημέρας", δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Σαφές μήνυμα πλήρους στήριξης της Ελλάδας από τη Γαλλία, έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουμέλ Μακρόν κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Πριν από έναν χρόνο υπογράψαμε ένα σημαντικό σύμφωνο και ενδυναμώσαμε την άμυνα της Ευρώπης. Στηρίζουμε πλήρως την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με σαφήνεια. Δεν θα επιτρέψουμε καμία ταραχή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Το επισιτιστικό θέμα είναι πολύ σημαντικό και να αυξηθούν οι ποσότητες που εξάγονται από την Ουκρανία. Η ενέργεια είναι επίσης σημαντική και φαίνεται ότι συμφωνούμε σε πολλά με την Ελλάδα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. Και πρόσθεσε: «Έχουμε πραγματικά ενδυναμώσει τις σχέσεις μας και αυτό είναι σημαντικό για την Ανατολική Ευρώπη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Η πατρίδα μου ξέρει καλά από απειλές στην γειτονιά της . Θα μοιραστώ με τον πρόεδρο Μακρόν κάποιες σκέψεις για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ευχαριστώ τον Μακρόν για την ξεκάθαρη στήριξη του στην χώρα μου . Εμείς στις προκλήσεις απαντούμε με ετοιμότητα και λέμε σε όσους μας απειλούν ότι τάχα θα έρθουν κάποιο βράδυ στα νησιά μας ότι τους περιμένουμε με το φως της ημέρας εκεί που φαίνεται ποιος έχει μαζί του το διεθνές δίκαιο .

Η Ελλάδα εκτός από δύναμη αποτροπής είναι και δύναμη συνεργασίας και συνοψίζοντας σε τρεις λέξεις την ελληνογαλλική συνεργασία θα πω: Μαζί πιο ισχυροί» .

Ο κ Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δυο χώρες τονίζοντας ότι συμβάλει στην προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ,

Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε πως Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται προκειμένου να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της αύξησης των ενεργειακών τιμών διεθνώς και υπενθύμισε τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Αθήνα για επιβολή πλαφόν στη τιμή φυσικού αερίου αλλά και για την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από αυτήν του φυσικού αερίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ