today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ο ουκρανικός στρατός προωθείται στα βόρεια του Χαρκόβου

Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στα βόρεια του Χαρκόβου, εκτός από τα νότια και τα ανατολικά, μία ημέρα αφότου τα αιφνιδιαστικά εδαφικά κέρδη τους ανάγκασαν τους Ρώσους να εγκαταλείψουν το κυριότερο προπύργιό τους στην περιοχή αυτήν.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την προέλαση αυτή, θεωρώντας ότι είναι δυνητικά μια τομή τον πόλεμο και διαβεβαιώνοντας ότι ο χειμώνας μπορεί να φέρει περισσότερα εδαφικά κέρδη εάν το Κίεβο λάβει περισσότερο ισχυρό εξοπλισμό.

«Στην περιοχή του Χαρκόβου, αρχίσαμε να προωθούμαστε όχι μόνο προς τα νότια και τα ανατολικά αλλά επίσης και προς τα βόρεια. Απομένουν 50 χιλιόμετρα μέχρι τα σύνορα (με τη Ρωσία)» διαβεβαίωσε ο αρχηγός του στρατού, στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι. Σύμφωνα με τον στρατηγό, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακατέλαβαν περισσότερα από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις αρχές του μήνα.

Από τη Μόσχα, το υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν θέσεις του ουκρανικού στρατού στην περιφέρεια του Χαρκόβου, με πλήγματα ακριβείας που επιφέρουν οι αερομεταφερόμενες μονάδες, οι πύραυλοι και το πυροβολικό.

Η αποχώρηση από την πόλη Ιζιούμ σηματοδοτεί τη χειρότερη ήττα των ρωσικών δυνάμεων αφότου έφυγαν από τα περίχωρα του Κιέβου, τον Μάρτιο.

Οι νίκες των Ουκρανών είναι σημαντικές από πολιτικής άποψης για τον Ζελένσκι, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει ενωμένη την Ευρώπη στο πλευρό της Ουκρανίας –και να την εφοδιάζει με όπλα και χρήματα– αν και στον ορίζοντα διαφαίνεται η ενεργειακή κρίση τον χειμώνα, λόγω του περιορισμένου ανεφοδιασμού των Ευρωπαίων καταναλωτών με ρωσικό φυσικό αέριο.

«Πιστεύω ότι αυτός ο χειμώνας είναι ένα σημείο καμπής και μπορεί να οδηγήσει στην ταχεία απελευθέρωση της Ουκρανίας. Βλέπουμε πως (οι δυνάμεις κατοχής) φεύγουν σε ορισμένες περιοχές. Αν ήμασταν λίγο ισχυρότεροι όσον αφορά τον οπλισμό, θα μπορούσαμε να απελευθερωθούμε γρηγορότερα» ανέφερε σε ένα πολιτικό φόρουμ ο Ζελένσκι.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανέφερε εξάλλου σήμερα ότι συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το Ιζιούμ και το Κουπιάνσκ, τον μοναδικό σιδηροδρομικό κόμβο απ’ όπου εφοδιάζεται η πρώτη γραμμή του μετώπου των Ρώσων στη βορειοανατολική Ουκρανία. Καθώς συμπληρώνονται 200 ημέρες από την έναρξη του πολέμου, η Ουκρανία έκανε λόγο για ρωσικά πυραυλικά και αεροπορικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συνεχίζονται επίσης οι βομβαρδισμοί στα ανατολικά και τα νότια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι 10 άμαχοι σκοτώθηκαν τη νύχτα. Νοτιότερα, εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Μικολάιφ.

Από την άλλη πλευρά, ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία, είπε ότι «χιλιάδες άνθρωποι» πέρασαν τα σύνορα για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στην περιοχή του Χαρκόβου. Οι περισσότεροι από αυτούς βρήκαν στέγη σε συγγενείς και φίλους που ζουν στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ. «Σήμερα, 1.342 άνθρωποι φιλοξενούνται σε 27 προσωρινά κέντρα στέγασης στην περιοχή. Γενικά, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε, εξηγώντας ότι μετά το μεσημέρι δεν υπήρχαν πλέον μεγάλες ουρές ανθρώπων στα σύνορα, σε αντίθεση με τη χθεσινή «δύσκολη νύχτα», όπως τη χαρακτήρισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ