today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Χονγκ Κονγκ: Καταδίκασε 5 πολίτες επειδή εξέδωσαν παιδικά βιβλία με το Πεκίνο σαν «λύκο»

Πέντε πολίτες του Χονγκ Κονγκ καταδικάστηκαν σήμερα σε φυλάκιση 19 μηνών επειδή εξέδωσαν παιδικά βιβλία στα οποία τα μέλη του φιλοδημοκρατικού τοπικού κινήματος παρουσιάζονταν σαν πρόβατα που υπερασπίζονταν το χωριό τους από τους λύκους – δηλαδή το Πεκίνο.

Όλοι τους κρίθηκαν ένοχοι για «ανταρσία», με βάση έναν νόμο της βρετανικής αποικιοκρατίας ο οποίος χρησιμοποιείται σήμερα από τις αρχές για να καταπνίγουν τη φωνή των αντιφρονούντων, παράλληλα με τον νόμο για την εθνική ασφάλεια που εγκρίθηκε το 2020.

Οι Λάι Μαν-λινγκ, Μέλοντι Γεούνγκ, Σίντνεϊ Ενγκ, Σάμιουελ Τσαν και Φονγκ Τσχο, όλοι τους ιδρυτικά μέλη του συνδικάτου δασκάλων ορθοφωνίας που είχε την πρωτοβουλία για την έκδοση των βιβλίων, είναι προφυλακισμένοι εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Τα βιβλία εκδόθηκαν το 2020, έναν χρόνο μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις του φιλοδημοκρατικού κινήματος στην πρώην βρετανική αποικία.

Σήμερα, απευθυνόμενοι στον δικαστή Κουόκ Ουάι-κιν, που χαρακτήρισε τα βιβλία «πλύση εγκεφάλου», οι τρεις από τους πέντε δήλωσαν ότι δεν μετανιώνουν. Η Μέλοντι Γεούνγκ, 28 ετών, είπε μάλιστα ότι ελπίζει να παραμείνει με την πλευρά των προβάτων. «Λυπάμαι μόνο που δεν κατάφερα να εκδώσω περισσότερα βιβλία προτού να με συλλάβουν», πρόσθεσε.

Ο εισαγγελικές αρχές υποστήριζαν ότι τα εικονογραφημένα βιβλία στόχευαν «να υποκινήσουν το μίσος των αναγνωστών απέναντι στις αρχές της Κίνας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ