today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Υπόθεση Κίρσνερ: Προμελετημένη η απόπειρα δολοφονίας της αντιπροέδρου της Αργεντινής

Η δικαστικός η οποία προΐσταται της έρευνας για την επίθεση την περασμένη Πέμπτη εναντίον της αντιπροέδρου της Αργεντινής Κριστίνας Κίρσνερ προσάπτει «προμελέτη» και «προσυνεννόηση» στον δράστη της απόπειρας και στη σύντροφό του, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που επικαλέστηκαν ΜΜΕ της Αργεντινής, συμπεριλαμβανομένου του δημόσιου πρακτορείου ειδήσεων TELAM.

Στον 35χρονο δράστη της επίθεσης και στην 23χρονη σύντροφό του θα ασκηθεί δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας της κυρίας Κίρσνερ «εκ προμελέτης και με συνεννόηση εκ των προτέρων ανάμεσά τους», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι κατηγορίες αυτές είναι για την ώρα προσωρινές, καθώς η έρευνα που διενεργείται βρίσκεται ακόμη στο αρχικό της στάδιο, με προθεσμία ολοκλήρωσης δέκα εργάσιμες ημέρες, πάντως επιβεβαιώνουν πως για τη δικαιοσύνη της Αργεντινής, η επίθεση εναντίον της αντιπροέδρου ήταν προμελετημένη και ότι σε αυτή ενέχονταν πάνω από ένα πρόσωπο.

Ο Φερνάντο Αντρέ Σαμπάγ Μοντιέλ, 35 ετών, συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στον τόπο της απόπειρας, αφού σημάδεψε με πιστόλι από απόσταση περίπου ενός μέτρου την κυρία Κίρσνερ στο κεφάλι. Η αντιπρόεδρος είχε πάει να χαιρετήσει υποστηρικτές της συγκεντρωμένους μπροστά στο σπίτι της.

Για ακόμη άγνωστο λόγο, το όπλο δεν εκπυρσοκρότησε, παρότι ήταν γεμάτο και παρότι η σκανδάλη τραβήχτηκε. Κατά τα φαινόμενα, δεν είχε περαστεί σφαίρα στη θαλάμη.

Η νεαρή σύντροφος του δράστη, η Μπρέντα Ουλιάρτε, συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής σε συγκοινωνιακό σταθμό του Μπουένος Άιρες. Σε συνεντεύξεις που παραχώρησε τις 48 ώρες που ακολούθησαν την επίθεση, διαβεβαίωσε πως είχε να τον δει δυο μέρες. Όμως αναλύσεις βίντεο από κάμερες ασφαλείας έδειξαν πως ήταν μαζί του την ημέρα της απόπειρας, την 1η Σεπτεμβρίου, κατά πηγές προσκείμενες στην έρευνα που επικαλέστηκαν ΜΜΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ