today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Που οδηγεί το κρεσέντο προκλήσεων Ερντογάν – Η αντίδραση της Ελλάδας

Τα πράγματα με την Τουρκία δείχνουν να είναι σήμερα  πιο σοβαρά από το «ψυχροπολεμικό» κλίμα που επικρατούσε στο Αιγαίο το Καλοκαίρι του 2020, επειδή για πρώτη φορά υπάρχει από τον Τούρκο Πρόεδρο επαναλαμβανόμενη απειλή για στρατιωτική εισβολή στην Ελλάδα.

Του Κώστα Πασίση

Η φράση του Ερντογάν, «Μια νύχτα μπορούμε να πάμε ξαφνικά», ενδεχομένως να μην αποτελεί ένα επιπλέον  ανθελληνικό αμόκ καθώς παραπέμπει στην απόβαση-επιχείρηση «Αττίλας» στην Κύπρο.

Η νέα ακραία πρόκληση του Σουλτάνου έγινε αντικείμενο ανάλυσης και στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που αναρωτιούνται  εάν η Άγκυρα έχει σκοπό να ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση εις βάρος της Ελλάδας.

Η εν λόγω δήλωση έκανε το γύρο της Ευρώπης και στη Γερμανία η «Bild» αναφέρει ότι η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα.

Βέβαια τα  δημοσιεύματα του ξένου τύπου σε βάρος της Άγκυρας, είναι …βούτυρο στη στρατηγική της Ελλάδας για διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας, κάτι που γίνεται ήδη με μεγάλη επιτυχία.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ψύχραιμα την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα  παραμένει σε εγρήγορση, έχοντας «λοκάρει» τόσο τις διπλωματικές κινήσεις της Άγκυρας με τις ανιστόρητες και επικίνδυνες για την ειρήνη  επιστολές της στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, όσο και τις «πολεμοχαρείς» τοποθετήσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Συμπερασματικά με την επιστολή Τσαβούσογλου η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Ελλάδα, αλλά με ζητήματα που προωθεί η Άγκυρα η οποία ταυτόχρονα αμφισβητεί και την κυριαρχία των ελληνικών νησιών,  ενώ η χώρα μας συζητά μόνο το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Αν και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας απάντησε με σκληρό ύφος, απορρίπτοντας -όπως τόνισε- «τα  νεο-οθωμανικά νταηλίκια», η Αθήνα τονίζει ότι δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι του Σουλτάνου

Άλλωστε το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Γαλλία, διαμήνυσαν με τον τρόπο τους στον Ταγίπ Ερντογάν να καθίσει στα …αβγά του.

Μάλιστα, η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά υπενθύμισε στην Τουρκία την αμοιβαία συνδρομή Ελλάδας – Γαλλίας σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης.

Τα «καυτά» σενάρια

Ωστόσο, το καίριο ερώτημα που απασχολεί την Αθήνα είναι που το πάει και τι επιδιώκει ο Ερντογάν;

Όσον αφορά το πρώτο σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει, παρά μόνο εικασίες και σενάρια.

Το πρώτο και συνάμα κακό σενάριο είναι κάποιο εσκεμμένο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή ένα «ατύχημα» που μπορεί να πάρει επικίνδυνη τροπή.

Απώτερος σκοπός του Σουλτάνου είναι να αναγκάσει την Ελλάδα να πάει σε διάλογο με την Τουρκία, με τους όρους που θέλει ο γείτονας μας καθώς το διακύβευμα στην προκειμένη περίπτωση είναι η  συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο,  σύμφωνα με τους «ειδικούς».

«Ούτε νύχτα μπορεί να έρθει ο Ερντογάν, ούτε μέρα, διότι η απάντηση που θα πάρει θα είναι πολύ ακριβή. Κάνει λάθος αν νομίζει ότι η Ελλάδα δεν θα απαντήσει» σχολίασε η κ. Μπακογιάννη η οποία όμως παραδέχθηκε, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκαι, πως  δεν έχει  ξανακούσει τέτοιου είδους ρητορική, και μάλιστα από τον πρόεδρό της.

Σε διαφορετικό μήκος κινείται ο πρώην ναύαρχος Αποστολάκης ο οποίος επεσήμανε ότι  με την απειλή «θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ» ο Ερντογάν απειλεί πως εάν δε συμφωνήσουμε «με το καλό» στο μοίρασμα που επιθυμεί η Τουρκία στο Αιγαίο, τότε πιθανώς θα επιχειρήσει να το επιβάλλει…

Κατά το  δεύτερο σενάριο, πιο light, οι απειλές  προς την Ελλάδα σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις της Τουρκία με τις ΗΠΑ για την αγορά των μαχητικών F-16, που δεν πάνε και πολύ καλά για την Άγκυρα.

Το τρίτο σενάριο έχει μεγαλύτερη αντανάκλαση στο εσωτερικό της γειτονικής μας χώρας, καθότι ο Τούρκος Πρόεδρος καθημερινά «πυροβολείτε» από την Αντιπολίτευση η οποία εποφθαλμία την Εξουσία του, κατηγορώντας τον ότι έκανε μια απίστευτη κυβίστηση με την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίτ Χαν.

Τέλος, υπάρχει και ένα τέταρτο σενάριο που έχει ένα ενδιαφέρον.

Το κρεσέντο των προκλήσεων Ερντογάν κατά της Ελλάδα, να έχει τις ευλογίες του τσάρου της Ρωσίας Πούτιν που έχει κατατάξει τη χώρα μας στις εχθρικές για τη Ρωσία.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κρύβουν ότι θα  ήθελαν διαφορετική κυβέρνηση στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό Συμβούλιο.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Σουλτάνος τάσσεται πλέον απροκάλυπτα υπέρ του Ρώσου προέδρου στον ενεργειακό πόλεμο με την Ευρώπη και αυτή η θέση έχει τη δική της πολιτική και διπλωματική αξία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ