today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τα επαγγέλματα του μέλλοντος και τη μείωση της ανεργίας

Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Reskilling-Eπαγγέλματα του μέλλοντος και μείωση της ανεργίας» διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ σε συνεργασία με τη Γραμματεία Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της παρουσίας της Οργάνωσης στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο υπαίθριο αμφιθέατρο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης με κεντρικούς ομιλητές τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αρμόδιο για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Χρίστο Δήμα και τον πρόεδρο ΔΥΠΑ Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την ψηφιοποίηση του Δημοσίου Τομέα, η διευκόλυνση των επαγγελματικών μεταβάσεων μέσω επανακατάρτισης (reskilling), η αναβάθμιση των δεξιοτήτων (upskilling) και η ανάταξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων αποτέλεσαν τους κύριους πυλώνες της συζήτησης, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες νέοι και μέλη της ΟΝΝΕΔ από τη Βόρεια Ελλάδα. Τα «new skills» και οι ψηφιακές δεξιότητες έχουν επηρεάσει τη σύγχρονη μορφή της αγοράς εργασίας, αλλάζοντας το τοπίο και δείχνοντας ότι μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν νέες δομές, ακόμα και νέα επαγγελματικά αντικείμενα που θα διαμορφώσουν την αγορά εργασίας του μέλλοντος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τρεις νέοι εργαζόμενοι από την Κεντρική Μακεδονία, που σταδιοδρομούν σε διαφορετικό τομέα από εκείνον των βασικών σπουδών τους, συνομίλησαν με τον Χρίστο Δήμα και τον Σπύρο Πρωτοψάλτη, αναφέροντας τις προσωπικές τους εμπειρίες στην αγορά εργασίας. Ο Γιώργος Φορόγλου σπούδασε χρηματοοικονομικά και δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ίδρυσε τη δική του start-up εταιρία, με δραστηριότητα σε διαφορετικό τομέα. Απευθυνόμενος στους νέους παρευρισκόμενους ανέφερε πως «η επιχειρηματικότητα μπορεί να μην είναι για όλους, αλλά σίγουρα όλοι πρέπει να τη δοκιμάσουν». Ο Ανδρέας Τανταλίδης, που σήμερα είναι διευθυντής παραγωγής της ΝΙΚΟ ΙΝΟΧ, μίας επιχείρησης δεύτερης γενιάς, σπούδασε οικονομικά και μετά από παρά πολλά σεμινάρια για τη γραμμή παραγωγής, αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο. Η Σμαράγδα Σαρρή επωφελήθηκε από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την προεργασία των νέων ηλικίας από 18 έως 29 ετών και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα της δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβει η ίδια τη διαχείριση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Στη συνέχεια, ο κ. Δήμας και ο κ. Πρωτοψάλτης ανέπτυξαν τις προοπτικές της Ελλάδας στο νέο ψηφιακό χάρτη και απάντησαν στα ερωτήματα των νεαρών παριστάμενων για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Τη συζήτηση συντόνισε η Ιωάννα Ζέρβα, υπεύθυνη Τύπου και Ενημέρωσης της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης.

«Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα εδώ, στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιούμε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ καθώς και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία. Είναι η πρώτη εκδήλωση, στην οποία παρευρίσκομαι ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στην Θεσσαλονίκη και η ανταπόκριση όλων σας είναι ιδιαίτερα συγκινητική. Ακούσαμε σήμερα τις ιστορίες νέων ανθρώπων της γενιάς μας, που κατάφεραν να σταδιοδρομήσουν σε τομείς διαφορετικούς από εκείνους που επέλεξαν για τις προπτυχιακές τους σπουδές. Εκμεταλλευόμενοι τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν σε επίπεδο εξειδίκευσης και επανακατάρτισης, αλλά και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφεραν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό που αγαπούν σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στόχος για εμάς, στην ΟΝΝΕΔ, είναι να συντελέσουμε στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα δώσουν στους νέους της γενιάς μας τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, να προοδεύσουν και να πρωτοπορήσουν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Χρίστος Δήμας ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του: «Ο στόχος και η υποχρέωση μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε κίνητρα και ευκαιρίες σε ταλαντούχους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες να μπουν στην αγορά, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους εδώ, αλλά και να κάνουν την κοινωνία και την οικονομία μας καλύτερη. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε και να αναδείξουμε την Ελλάδα δημιουργίας, της επιστήμης και της καινοτομίας χτίζοντας σε στέρεες βάσεις την επόμενη ημέρα».

Ο πρόεδρος ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε: «Με νέες και καινοτόμες δράσεις, η ΔΥΠΑ επενδύει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, που αποτελεί το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας, και ιδιαίτερα στους νέους που θα διαμορφώσουν το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης και η ανεργία μειώνεται σταθερά, αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση προκαλούν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σχέδιο και συστηματικότητα, ώστε να μην χαθούν οι ευκαιρίες και η προοπτική της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια. Έχουμε δημιουργήσει στέρεες βάσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αλλά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας και σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων στήριξης και ενίσχυσης των νέων, με επίκεντρο τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, την αναβάθμιση δεξιοτήτων, την ψηφιοποίηση και βελτίωση των υπηρεσιών μας, τη συμβουλευτική και τη διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Μέσω νέων εργαλείων και πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ, ανταποκρινόμαστε στις τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις και προσαρμόζουμε τις πρωτοβουλίες μας, ώστε να προσφέρουμε στη νεολαία καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες και καινοτόμα προγράμματα, μέσα σε ένα απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στην αγορά εργασίας. Οι νέοι αποτελούν το πιο δυναμικό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας και γι’ αυτό η ΔΥΠΑ βρίσκεται δίπλα τους και σχεδιάζει ενεργητικές πολιτικές που τους προσφέρουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους και να πραγματοποιήσουν το όραμά τους».

Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, o υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Νομού Θεσσαλονίκης Ιωακείμοβιτς Ζήσης, ο γραμματέας Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα ΝΔ Θεόδωρος Κόλλιας και η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ