today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Α.Τσίπρας: Να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη ασπίδα προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

“Το πιο μεγάλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα είναι το πώς θα δημιουργήσουμε μία βιώσιμη ασπίδα προστασίας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό”, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με παραγωγικούς και άλλους φορείς της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε, η Ελλάδα τους τελευταίους οκτώ μήνες έχει αρνητικές πρωτιές σε όλη την Ευρώπη .

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεολογικές εμμονές να μην παρεμβαίνει να ρυθμίσει, να βάλει όρια και κανόνες στην αγορά ενέργειας.

Πρόσθεσε πως αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε την εξίσωση.

“Όταν η ΔΕΗ τείνει να κοστίζει πάνω από το 1/3 του οικογενειακού εισοδήματος, τότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί”, είπε και συνέχισε: “Η ακρίβεια στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης, στα καύσιμα, διαμορφώνει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Δεν είναι λύση το να επιδοτεί το κράτος από τα δημόσια έσοδα τα οποία αυξάνονται. Άρα με το ένα χέρι παίρνεις από τους πολίτες και με το άλλο χέρι δίνεις στους πολίτες για να κρατάς ανέπαφη την αισχροκέρδεια, τα ουρανοκατέβατα κέρδη και τα υπερκέρδη κάποιων ολιγοπωλίων. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, κατά την εκτίμηση μας. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτό το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να κάνει μία στροφή στην οικονομία της γνώσης και να επιχειρήσει αναπτυξιακό άλμα”.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σημείωσε: “Η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια δεν αξιοποίησε δυνατότητες προκειμένου να δημιουργήσει μία ασπίδα προστασίας στη μεσαία τάξη στους πιο ευάλωτους προκειμένου να μπορέσει να είναι βιώσιμη η προοπτική , η οικονομική και η παραγωγική.

Τα οικονομικά δεδομένα σήμερα είναι χειρότερα από ότι ήταν πριν ένα χρόνο που συναντηθήκαμε ξανά εδώ. Τεράστια δομικά προβλήματα, εγχώριες, αλλά και οι άμεσες ξένες επενδύσεις, είναι περιορισμένες αλλά και ασήμαντες ως προς τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Έχουμε τεράστιο και αυξανόμενο χρέος δημόσιο και ιδιωτικό, μεγάλα και διαρκώς αυξανόμενα εμπορικά ελλείμματα, πλέον έχουμε και οι πελάτες spred, ξαναγυρνάμε σε αυτή την αγωνία.

Τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια το 2018, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η χώρα συνεχίζει να βαδίζει σε ένα ασταθές μονοπάτι και η ενεργειακή κρίση έχει πυροδοτήσει μία τρομακτική πληθωριστική κρίση”.

Μόλις πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη και αφού αστειεύτηκε λέγοντας ότι δεν ήρθε με ταχύπλοο στη σύσκεψη, παρατήρησε: “Η Θεσσαλονίκη, όταν βρέχει, πνίγεται κυριολεκτικά και μεταφορικά, από την απουσία μιας στρατηγικής που θα μπορούσε να αναδείξει τα μεγάλα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της πόλης.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “έχει εγκαταλείψει” τη Θεσσαλονίκη και η πόλη “έχει μετατραπεί σε αντικείμενο εμπαιγμού από την κυβέρνηση της Ν.Δ.”.

Είπε, ακόμα, ότι η Θεσσαλονίκη “απουσιάζει παντελώς” από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν κυρίως στα προβλήματα για τις επιχειρήσεις, τους εμπόρους, τους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά από τις υπέρογκες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος.

Ειδική αναφορά στον αγώνα των εργαζομένων στη “Μαλαματίνα”, που βρίσκονται στην 8η εβδομάδα της απεργίας, από τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρη Κυπριανίδη και τον πρόεδρο του σωματείου Γιάννη Φραγγίδη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι βουλευτές Κατερίνα Νοτοπούλου, Γ. Αμανατίδης, Χρ.Γιαννούλης, Αλ. Τριανταφυλλίδης, Σ. Φάμελλος, Δώρα Αυγέρη, Κυριακή Μάλαμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ