today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Οι εξαγορές στην ενέργεια, τα υπερκέρδη των τραπεζών, η αυτοκτονία του CFO και το πηγαδάκι του Α.Σαμαρά στο Ηρώδειο

Όλο και περισσότεροι στην αγορά ενέργειας περιμένουν νέα εξαγορά μικρότερης εταιρείας εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος. Μετά την εξαγορά από την Mytilineos της Watt and Volt η αγορά μιλά για δύο μικρότερες εταιρείες που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις ή καλύτερα συζητήσεις με μεγάλους παρόχους. Το ερώτημα είναι πότε θα σκάσουν οι ειδήσεις, με τα χρέη να αυξάνονται προς τις ενεργειακές εταιρείες εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και οι οφειλές προς το δημόσιο, επίσης να αυξάνονται, καθώς οι μικρότερες εταιρείες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν.

Σενάρια επί σεναρίων στήνουν τραπεζικά στελέχη με φόντο την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ. Αυτή αναμένεται να λάβει χώρα στις 8 Σεπτεμβρίου και τα έσοδα που πρόκειται να προκύψουν για τις τράπεζες θα είναι σημαντικά και βέβαια σε περίπτωση που η αύξηση επιτοκίων είναι της τάξεως του 0,75%, τότε τα έσοδα θα είναι ακόμα πιο αυξημένα για τις τράπεζες. Eιδικότερα, όπως έλεγε τραπεζικό στέλεχος στη στήλη, τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300 εκατ.ευρώ για τις τράπεζες, ενώ σε περίπτωση τρίτης αύξησης επιτοκίων, ίσως προσεγγίσουν και τα 650 εκατ. Ευρώ.

Χρυσές δουλειές κάνουν οι Έλληνες εφοπλιστές καθώς η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο φέρνει μεγάλα συμβόλαια στα LNG και στα LPG. Έτσι λοιπόν Προκοπίου, Φράγκου, Λιβανός και Οικονόμου αυξάνουν τις επενδύσεις τους στη μεταφορά ενέργειας και στην απόκτηση πλοίων. Η αγορά βλέπει ρεκόρ νέων παραγγελιών για ναυπηγήσεις οι οποίες αφορούν τα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η αύξηση είναι της τάξεως του 23,2%, με τους Έλληνες να ηγούνται στις νέες παραγγελίες, συγκριτικά με όλον τον κόσμο.

Ξεκίνησαν τα ντιλς στον κλάδο της τεχνολογίας. Έτσι λοιπόν ήρθε η ανακοίνωση της εξαγοράς της Adaptera από την Performance Technologies, για το 60% του εταιρικού της κεφαλαίου. Το αντίτιμο των 1,8 εκατ.ευρώ δεν είναι μεγάλο, όμως η αγορά αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη κίνηση της σεζόν και προβλέπει μεγάλα ντιλς στον τεχνολογικό και πληροφοριακό κλάδο με ορίζοντα τον επόμενο χρόνο. Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες για να υπάρξει συγκέντρωση του κλάδου, νέες εξαγορές και βεβαίως είσοδο νέων παιχτών…

Σε φάση υλοποίησης μπαίνει ο ΒΟΑΚ καθώς τα πρώτα εργοτάξια θα κάνουν την εμφάνισή τους το προσεχές διάστημα. Την έναρξη κατασκευής σηματοδοτεί η υπογραφή της σύμβασης για το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος που αφορά στην κατασκευή τετράιχνης αρτηρίας με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, συνολικού μήκους 14,5 χιλιομέτρων και η μετατροπή του σε αυτοκινητόδρομο. Στο πλαίσιο του έργου θα βελτιωθεί και ο υφιστάμενος δρόμος, ενώ εξελίξεις θα έχουμε και στα υπόλοιπα τμήματα του ΒΟΑΚ.

Κατάμεστο χθες το βράδυ το Ηρώδειο, στη συναυλία του Γιώργου Χατζηνάσιου, για τα 50 χρόνια του στην ελληνική μουσική σκηνή. Έντονη ήταν και η παρουσία πολιτικών και όχι μόνο. Η Δήμητρα Γαλάνη τραγούδησε «Τα γαλάζια σου γράμματα» στη γαλάζια πρώτη σειρά. Είδαμε, μετά των συζύγων τους, τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου (σε πιο ορεινή θέση), τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη και τον Γιώργο Αλογοσκούφη. Είδαμε ακόμα τον CEO της Lamda, Οδυσσέα Αθανασίου, δίπλα στον Γιώργο Λινάτσα της Axia Ventures. Μετά το τέλος της τρίωρης και χορταστικής συναυλίας, τα πηγαδάκια έδιναν και έπαιρναν, γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό.

Από τον 18ο όροφο του ουρανοξύστη “Jenga Building” στην Νέα Υόρκη πήδηξε την Παρασκευή το βράδυ ο 52χρονος Gustavo Arnal, γενικός οικονομικός διευθυντής (CFO) της αμερικανικής εταιρείας Bed Bath & Beyond. Ο ουρανοξύστης έχει 57 ορόφους και βρίσκεται στην περιοχή της Tribeca στο Μανχάταν. Ο Arnal προστέθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας το 2020, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που επιχείρησε η τότε διοίκηση, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει CFO στην Avon και είχε θέσεις ευθύνης στην Walgreens Boots Alliance και στην Procter & Gamble. Λίγες μέρες νωρίτερα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της να κλείσει 150 καταστήματα, να περικόψει θέσεις εργασίας και να αναθεωρήσει τη στρατηγική της στο merchandising, σε μια προσπάθεια να ανακάμψει από τις ζημίες. Σύμφωνα με το Reuters, ο Arnal πούλησε 55.013 μετοχές της Bed Bath & Beyond σε πολλαπλές συναλλαγές στις 16-17 Αυγούστου. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε περίπου $1,4 εκατ. και ο Arnal διέθετε ακόμα σχεδόν 255.400 μετοχές. Παράλληλα, στις 23 Αυγούστου, η εταιρεία, ο Arnal και ο βασικός μέτοχος Ryan Cohen κατηγορήθηκαν για τεχνητό φούσκωμα της τιμής της μετοχής της εταιρείας, μια στρατηγική “pump and dump”.

Σημαντικές διεθνείς διακρίσεις στον τομέα των μετα-συναλλακτικών υπηρεσιών απέσπασε η Eurobank, καθώς αναδείχθηκε η Καλύτερη Τράπεζα Υποθεματοφυλακής (Best Sub-Custodian Bank) για το 2022, σε Ελλάδα & Κύπρο, από το διεθνούς κύρους περιοδικό Global Finance. Επίσης, αναδείχθηκε Tράπεζα της Χρονιάς ανάμεσα σε παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής στις Αναδυόμενες Αγορές (Αgent Bank of the Year, Emerging Markets), από το περιοδικό Global Custodian. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάκριση της Eurobank ως η Καλύτερη Τράπεζα Υποθεματοφυλακής, αποτελεί την 16η διάκρισή της στην ελληνική αγορά από το 2006, από το Global Finance.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε το «πράσινο φως» στο ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας για τη δημόσια προσφορά ως 78.966.680 νέων κοινών, ονομαστικών μετοχών, με δικαιώματα ψήφου μετοχών, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται η εισαγωγή των μετοχών της τράπεζας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 98 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει στην Παγκρήτια να μετασχηματιστεί και παράλληλα προχωρά η απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα και η φιλική συνένωση με τη Συνεταιρική Τράπεζα Χανιών με στόχο η νέα τράπεζα, η Candia Bank να καταστεί με μεγαλύτερη, μη συστημική τράπεζα της χώρας.

«Φτωχότερη» είναι από χθες βράδυ η ελληνική διαφημιστική αγορά, μετά την απώλεια του Νίκου Λεούση. Με βαθιά θλίψη, η Ι.Ν. Λεούσης αποχαιρετά σε ανακοίνωσή της τον Πρόεδρό της, ο οποίος έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω «ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και μια σπουδαία παρακαταθήκη». Ο Νίκος Λεούσης ασχολήθηκε με το θέμα της επικοινωνίας για περίπου 60 χρόνια. Στη διάρκειά τους δημιούργησε 20 περίπου εταιρείες, μεταξύ των οποίων την AGB Hellas και την Carat Hellas, εκλέχθηκε τρεις φορές Πρόεδρος της ΕΔΕΕ και επανειλημμένα Γενικός Γραμματέας της, και υπηρέτησε επί 4 χρόνια ως μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ και 39 χρόνια στο ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Επί δεκαετίες διηύθυνε την εμβληματική εταιρεία Ι.Ν. Λεούσης, την τρίτη παλαιότερη διαφημιστική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δέκατη πέμπτη παλαιότερη στον κόσμο. Εκτός από τα πολυάριθμα άρθρα του, έχει συγγράψει και τρία βιβλία. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, την Τετάρτη, 07/09, στις 12:00 μ.μ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ