today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

SpaceX και T-Mobile φιλοδοξούν να εξαλείψουν τις «λευκές περιοχές» χάρη στους δορυφόρους

Οι δορυφόροι της SpaceX θα συνδεθούν απευθείας με τηλέφωνα της T-Mobile για να παρέχουν σύνδεση δικτύου στα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου, πέρα από την εμβέλεια των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας, ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη η εταιρεία του Ίλον Μασκ και ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός.

Η νέα υπηρεσία — η οποία θα χρησιμοποιεί τους χιλιάδες δορυφόρους Starlink της SpaceX που βρίσκονται ήδη σε τροχιά και θα λειτουργεί στα τηλέφωνα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά — σε πρώτη φάση θα επιτρέπει την αποστολή και τη λήψη μηνυμάτων από τα τέλη του 2023, ενώ θα ακολουθήσουν οι φωνητικές υπηρεσίες.

«Το σημαντικό είναι ότι αυτό σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν “λευκές περιοχές” – οπουδήποτε στον κόσμο – για το τηλέφωνό σας», τόνισε ο Ίλον Μασκ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο διαστημικό κέντρο της SpaceX στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υπηρεσία «θα σώσει ζωές» είπε ο Μασκ, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα πεζοπόρους που έχουν χαθεί και αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να καλέσουν βοήθεια.

Αν και η δορυφορική πρόσβαση στο διαδίκτυο υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, οι χρήστες χρειάζονται επί του παρόντος εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως τερματικά Starlink.

Ο διευθύνων σύμβουλος της T-Mobile Μάικ Σίβερτ θεωρεί ότι η υπηρεσία θα συμπεριληφθεί δωρεάν στις περισσότερες από τις υπάρχουσες συνδρομές, αλλά ενδέχεται να υπάρξει κάποια επιβάρυνση στα φθηνότερα πακέτα.

Η υπηρεσία θα προσφερθεί αρχικά σε πελάτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η T-Mobile σκοπεύει να την επεκτείνει και σε άλλες αγορές στο μέλλον, δήλωσε ο Σίβερτ. «Είναι σαν να βάζεις μια κεραία κινητής τηλεφωνίας στον ουρανό, αλλά πολύ πιο περίπλοκο», εξήγησε.

Ο ανταγωνισμός στην αγορά της δορυφορικής πρόσβασης στο διαδίκτυο εντείνεται με ταχείς ρυθμούς. Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να εκτοξεύσει περίπου 3.200 δορυφόρους. Η Κίνα σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός αστερισμού 13.000 δορυφόρων με την ονομασία Guowang, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εκτοξεύσει περίπου 250 έως το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ