today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ο ρωσικός εταίρος της TotalEnergies διαψεύδει ότι η κηροζίνη τους καταλήγει σε πολεμικά αεροσκάφη της Μόσχας

Η TotalEnergies ανακοίνωσε ότι έλαβε νέα στοιχεία από τον ρώσο εταίρο της Novatek που επιβεβαιώνουν ότι το καύσιμο που παράγεται από την σύμπραξή τους δεν προορίζεται για τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.

Ο γαλλικός όμιλος διαψεύδει έτσι και πάλι τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, οι οποίες συγκεντρώθηκαν με την συνεργασία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Witness, σύμφωνα με τις οποίες τα καύσιμα που παράγει η TotalEnergies μαζί με την Novatek στην Σιβηρία καταλήγουν σε βάσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

«Ως μέτοχος της Novatek (19,4%), η TotalEnergies ζήτησε στις 25 Αυγούστου από την διεύθυνση της Novatek στοιχεία για τον προορισμό των καυσίμων που παράγονται στο κοίτασμα του Termokarstovoïe στην Ρωσία για να αποσαφηνισθεί πλήρως η πρόσφατη πολεμική που ξεκίνησε από την εφημερίδα Le Monde», διευκρινίζεται στην σημερινή ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απάντησης που δόθηκε από την Novatek, «όλα τα ασταθή συμπυκνώματα που παράγονται από τις θυγατρικές και τις συνδεδεμένες εταιρείες μας, περιλαμβανομένης της Terneftegas, τυγχάνουν επεξεργασίας στο εργοστάσιο σταθεροποίησης συμπυκνωμάτων του Purovsky».

«Το σύνολο των σταθεροποιημένων συμπυκνωμάτων του εργοστάσιου μας του Purovsky που προέρχονται από τις θυγατρικές και τις συνδεδεμένες εταιρείες, περιλαμβανομένης της Terneftegas, στέλνονται στο βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ust-Luga…Το βιομηχανικό σύμπλεγμα αυτό παράγει σειρά προϊόντων, ανάμεσά τους κηροζίνη, που εξάγεται αποκλειστικά εκτός της Ρωσίας και αυτό το καύσιμο αεροσκαφών δεν έχει τα απαραίτητα πιστοποιητικά για να πωληθεί στην ρωσική αγορά», σύμφωνα με την απάντηση της Novatek που επικαλείται στην ανακοίνωσή της η TotalEnergies.

«Κατά συνέπεια, γίνεται σαφές ότι αυτοί οι ισχυρισμοί ορισμένων μέσων ενημέρωσης και οι προτροπές για την διερεύνηση των δραστηριοτήτων της TotalEnergies στο πλαίσιο των κοινών μας εταιρειών δεν έχουν απολύτως καμία βάση», σύμφωνα με την Novatek.

Ο γαλλικός όμιλος επαναλαμβάνει ότι «όχι, η TotalEnergies δεν παράγει κηροζίνη για τον ρωσικό στρατό» και ζητεί να τεθεί τέλος στην πολεμική, διαφορετικά απειλεί με προσφυγή στην δικαιοσύνη.

Ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Κλεμάν Μπον ζήτησε χθες «να ριχθεί άπλετο φως» στις κατηγορίες κατά της TotalEnergies, διότι πρόκειται για «ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ