today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Κίνα: Μαίνονται δασικές πυρκαγιές σε νοτιοδυτικές περιοχές

Οι νοτιοδυτικές κινεζικές περιφέρειες Τσονγκτσίνγκ και Σιτσουάν είναι σήμερα αντιμέτωπες με δασικές πυρκαγιές, αναμένοντας μία μείωση των υψηλών θερμοκρασιών την ερχόμενη εβδομάδα, όμως η σημαντική για τη χώρα φθινοπωρινή συγκομιδή θα μπορούσε να συνεχίσει να τελεί υπό απειλή.

Αξιωματούχοι προειδοποίησαν αυτό τον μήνα πως η θερμοκρασία αυξάνεται ταχύτερα στην Κίνα απ΄ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο. Το κύμα καύσωνα που έσπασε κάθε ρεκόρ προκάλεσε ανησυχίες για την ικανότητα της χώρας να προσαρμοστεί στη ραγδαία κλιματική αλλαγή και να προστατεύσει τους ήδη σπάνιους υδάτινους πόρους της.

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν πως η Λίμνη Πογιάνγκ, η οποία δέχεται συνήθως τα νερά της υπερχείλισης του ποταμού Γιανγκτσέ στη διάρκεια του καλοκαιριού, έχει ένα τμήμα μόνο του συνήθους μεγέθους της για αυτή την περίοδο του έτους, μειώνοντας τον εφοδιασμό γειτονικών κοινοτήτων με πόσιμο νερό, μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση CCTV.

Νερό από τις δεξαμενές των Τριών Φαραγγιών και της Νταντζιανγκού έχει ήδη αποδεσμευθεί προκειμένου να μειωθούν οι ελλείψεις στα κατάντη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ξηρασία αποτελεί μια “σοβαρή απειλή” για τις φθινοπωρινές σοδειές της Κίνας, ανέφερε σε ένα σημείωμα σήμερα το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο πρόσθεσε πως οι τοπικές αρχές έλαβαν οδηγίες να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αυξήσουν τις προμήθειες νερού και να προστατέψουν τη συγκομιδή.

Οι αγρότες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στις σοδειές τους θα κληθούν να ξαναφυτέψουν και ρουκέτες βομβαρδισμού νεφών θα διατεθούν όπου είναι δυνατό, ανέφερε το υπουργείο.

Οι κρατικές υπηρεσίες μετεωρολογίας ανακοίνωσαν ότι το κύμα των υψηλών θερμοκρασιών, που είχε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο μηνών, αναμένεται να καταγράψει ένα “σημείο καμπής”, με ένα ψυχρό μέτωπο να έρχεται από τα δυτικά και έναν τυφώνα που προσεγγίζει στις νοτιοανατολικές περιοχές.

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα παραμένει σε “κόκκινο συναγερμό” για 12η ημέρα, η θερμοκρασία αναμένεται να μειωθεί σε τμήματα της κεντρικής Κίνας από αύριο, Τετάρτη, και στις περιφέρειες Τσονγκτσίνγκ και Σιτσουάν από την 29η Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Μετεωρολογικό Κέντρο στο επίσημο κανάλι του στο Weibo.

Οι αρχές εξέδωσαν επίσης “κόκκινο συναγερμό” για πυρκαγιά, προειδοποιώντας πως η κατάσταση είναι “εξαιρετικά επικίνδυνη” σε δασώδεις περιοχές της κεντρικής και νότιας Τσονγκτσίνγκ και της ανατολικής Σιτσουάν, ανέφερε η επίσημη Υπηρεσία Ειδήσεων της Κίνας.

Η Τσονγκτσίνγκ και η Σιτσουάν, όπου η βροχόπτωση ήταν 80% μικρότερη από εκείνην στη διάρκεια ενός κανονικού έτους, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν 19 δασικές πυρκαγιές από τις 14 Αυγούστου, σύμφωνα με την υπηρεσία οικονομικών ειδήσεων Caixin.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι ούτε τραυματισμοί, όμως η Τσονγκτσίνγκ αναγκάστηκε να μετεγκαταστήσει 1.500 ανθρώπους που κινδύνευαν από πυρκαγιά, ανέφερε η τοπική κυβέρνηση.

Οι επαρχίες Τζιανγκτσί, Χουνάν και Γκουιζιού βρίσκονται επίσης σε συναγερμό για τον κίνδυνο πυρκαγιών, προειδοποίησε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Το υπουργείο ανέφερε ότι έστειλε περισσότερους από 2.800 πυροσβέστες στην Τσονγκτσίνγκ και τη Σιτσουάν προκειμένου να βοηθήσουν στον έλεγχο της κατάστασης.

Σοβαρές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζονται σε όλη την περιοχή, με την πρωτεύουσα της Σιτσουάν, Τσενγκντού, να κλείνει τα φώτα στα υπόγεια τρένα της για να εξοικονομήσει ενέργεια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν αποτέλεσμα η χρήση κλιματιστικών να φθάσει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού ενεργειακού φορτίου της περιφέρειας ενώ η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί στο μισό λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ