today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

ΗΠΑ: Ένοχοι κρίθηκαν δύο άνδρες που σχεδίαζαν την απαγωγή της κυβερνήτριας του Μίσιγκαν

Ένοχοι κρίθηκαν σήμερα από δικαστήριο ενόρκων δύο άνδρες που κατηγορούνταν για συνωμοσία με σκοπό να πυροδοτήσουν «τη δεύτερη Αμερικανική Επανάσταση», ξεκινώντας με την απαγωγή της κυβερνήτριας του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ.

Η απόφαση αυτή συνιστά νίκη της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα να τους δικάσει. Πριν από τέσσερις μήνες, ομοσπονδιακός δικαστής στο Γκραντ Ράπιντς κήρυξε κακοδικία στην ίδια υπόθεση εναντίον του Άνταμ Φοξ, 39 ετών και του Μπάρι Κροφτ Τζούνιορ, 46 ετών. Δύο άλλοι που κατηγορούνται κρίθηκαν αθώοι στην πρώτη δίκη.

Οι Φοξ και Κροφτ Τζ., που σύμφωνα με την κυβέρνηση ήταν μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης Three Percenters («Οι Τρία τοις Εκατό»), κρίθηκαν επίσης ένοχοι για συνωμοσία με σκοπό να χρησιμοποιήσουν όπλο μαζικής καταστροφής, έναν εκρηκτικό μηχανισμό που σύμφωνα με τους εισαγγελείς θα παρεμπόδιζε τις δυνάμεις ασφαλείας να ανταποκριθούν στην απαγωγή. Ο Κροφτ κρίθηκε επίσης ένοχος για την κατηγορία της κατοχής εκρηκτικού μηχανισμού.

Και στους δύο ενδέχεται να επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Οι δύο άνδρες σχεδίαζαν να απάγουν την κυβερνήτρια και να την προσάγουν σε «δίκη» με την ελπίδα ότι θα πυροδοτούσαν μια ανοιχτή σύγκρουση στις ΗΠΑ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020. «Ήθελαν να ξεκινήσουν τον δεύτερο Εμφύλιο και τη δεύτερη Αμερικανική Επανάσταση», είπε στο δικαστήριο ο βοηθός εισαγγελέας Νιλς Κέσλερ. «Δεν ήθελαν απλώς να την απάγουν. Ήθελαν να την εκτελέσουν».

Συνολικά 13 άτομα συνελήφθησαν τον Οκτώβριο του 2020 και για τη συνωμοσία απαγωγής της Γκρέτσεν Γουίτμορ. Στους επτά έχουν ασκηθεί διώξεις σε πολιτειακό επίπεδο και στους υπόλοιπους σε ομοσπονδιακό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ