today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Δ.Κουτσούμπας: Με επιδόματα – ψίχουλα δεν αντιμετωπίζεται ο δύσκολος χειμώνας

Παρακολουθήσεις, ελληνοτουρκικά, σχέσεις με ΝΑΤΟ και οικονομία είναι μερικά από όσα θίγει ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

Ξεκινώντας από το θέμα των παρακολουθήσεων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτηρίζει «αφέλεια» το να πιστεύει κανείς ότι είναι από χέρι διασφαλισμένο το απόρρητο των συνομιλιών του. Γιατί, όπως εξηγεί, «στο όνομα της “εθνικής ασφάλειας” και της “καταπολέμησης της τρομοκρατίας” έχει διαχρονικά διαμορφωθεί ένα σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο το οποίο βάζει σταθερά στο στόχαστρο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού. Το ΚΚΕ σταθερά και διαχρονικά καταψηφίζει και καταγγέλλει όλο αυτό το πλαίσιο από νόμους, ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες που δίνουν το ελεύθερο στο κράτος και τις μυστικές υπηρεσίες να στοχοποιούν και να παρακολουθούν τους πάντες».

Όμως, προσθέτει, «αυτό τον “βούρκο” δεν τον ακουμπάει ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, που τώρα τον “λούζεται”, μάλιστα όλοι τους έβαλαν πλάτη στη διαμόρφωση και διατήρησή του. Όσο για τις διαδοχικές καταγγελίες του ΚΚΕ, από το 2016 ακόμα περιμένουμε απαντήσεις από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παρά τα αποδεικτικά στοιχεία που τους δώσαμε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «η ίδια η ΕΕ καθώς και όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις στην Ελλάδα έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο… χαφιεδισμού καθώς στη χώρα μας αλωνίζουν τέτοιοι επίσημοι κι ανεπίσημοι κατασκοπευτικοί μηχανισμοί κι υπηρεσίες. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι από το 2018 με απόφαση μάλιστα της “αριστερής” κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα έχει τεθεί ως “χώρα συντονιστής” της Ακαδημίας Κατασκόπων της EE, στο πλαίσιο του στρατιωτικού επιθετικού σχηματισμού δηλαδή της PESCO. Επίσης, στην Αθήνα εδρεύει και ο “Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Κυβερνοασφάλεια, ένας ακόμα κατασταλτικός μηχανισμός που έχει στόχο την υπεράσπιση των μονοπωλίων της ΕΕ από επιθέσεις ανταγωνιστών της στον κυβερνοχώρο, αλλά και την ενίσχυση της καταστολής του εργατικού-λαϊκού κινήματος μέσα από το “φακέλωμα”, τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών, μηχανισμός βέβαια που αξιοποιεί την ασυλία και τις διευκολύνσεις όλων των κυβερνήσεων».

Για τις κυβερνητικές ευθύνες ειδικότερα, ο Δ. Κουτσούμπας διατυπώνει την άποψη ότι «δεν είναι τίποτε άλλο παρά γελοιότητες τα περί “λάθους” και “έλλειψης ενημέρωσης” που επικαλείται η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα έχει στην ευθύνη του και την ΕΥΠ, δεν γνωρίζει την ύπαρξη του θεσμικού πλαισίου το οποίο νομιμοποιεί πρακτικές παρακολούθησης και διευκολύνει ακόμα και τις παράνομες υποκλοπές, όπως στην περίπτωση του Ν. Ανδρουλάκη; Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ομολόγησε ότι “τυπικά” ήταν νόμιμη η παρακολούθηση και η υποκλοπή! Το κρίσιμο ζήτημα, λοιπόν, είναι η κατάργηση αυτού του επικίνδυνου πλαισίου, όπως ζητάει μόνο το ΚΚΕ, και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης. Κι αυτό μπορεί να το επιβάλλει ο λαός με τη δράση και τις πολιτικές του επιλογές. Πολιτικές επιλογές που πρέπει να στρέφονται ξεκάθαρα ενάντια σε όσους εισηγούνται και ψηφίζουν αυτό το σκοτεινό πλαίσιο, όπως είναι η ΕΕ και τα πολιτικά κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ».

Για τα ελληνοτουρκικά, το ΚΚΕ πιστεύει πως «οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που συντάσσονται με τον ευρωατλαντισμό, πως δήθεν “είμαστε ασφαλείς” από την τουρκική επιθετικότητα χάρη στις “ισχυρές συμμαχίες” της χώρας, διαψεύδονται καθημερινά. Η τουρκική επιθετικότητα “τρέφεται” από τη δράση των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, των μεγάλων αντιθέσεων τους με Κίνα και Ρωσία. Εκεί μέσα “ανθεί” το αλισβερίσι με την Τουρκία, μιας και η αστική τάξη της, βρίσκει “χώρο” για να αναπτύξει τις διεκδικήσεις της, όχι μόνο με τη ρητορική, αλλά και με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Κύπρου, ακόμα και με στρατιωτικά μέσα σε Συρία και Λιβύη, ή με διάφορα άλλα μέσα σε Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία, Μαύρη Θάλασσα, Καύκασο κ.ά. Το ίδιο κάνει και με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, όπως συνέβη πρόσφατα στον Έβρο, χωρίς να απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της».

Κληθείς να σχολιάσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ο Δ. Κουτσούμπας αντιτείνει ότι «όταν η ΕΕ διέλυε την ενιαία Γιουγκοσλαβία, όταν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ την βομβάρδιζαν, όταν προχωρούσαν σε στρατιωτική επέμβαση και ανατροπή στη Λιβύη κ.α., με τη συμβολή και της άρχουσας τάξης της Ελλάδας καθώς και όλων των άλλων κομμάτων – πλην του ΚΚΕ, δεν ήταν αναθεωρητικές δυνάμεις και όλες αυτές; Όταν οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην Ουκρανία στήριζαν τις πιο αντιδραστικές, ακόμη και φασιστικές δυνάμεις, για να προωθήσουν την ένταξη της στους σχεδιασμούς τους ή όταν διεύρυναν το ΝΑΤΟ ως τα ρωσικά σύνορα, δε δρούσαν ως “αναθεωρητικές δυνάμεις”; Όλοι αυτοί οι αναθεωρητισμοί συνεπώς, όπως και ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας, δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά τον κανόνα στον καπιταλιστικό κόσμο όπου η αμφισβήτηση και ανατροπή διμερών και διεθνών συμφωνιών συνοδεύεται με πολεμικές κινήσεις, στρατιωτικές επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικούς πολέμους», σύμφωνα με την προσέγγιση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σε ερώτηση αν θεωρεί πιθανό ένα πυρηνικό χτύπημα στην Ουκρανία, απαντά, μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την παραπέρα όξυνση, τη γενίκευση του πολέμου και τη χρήση πυρηνικών. Απ’ αυτή τη σκοπιά αντιπαλεύουμε την επικίνδυνη για το λαό μας, εμπλοκή της χώρας μας με παραπέρα αξιοποίηση της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου και άλλων αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Το ΚΚΕ “κρούει τον κώδωνα” του πυρηνικού ολοκαυτώματος, αλλά και παλεύει να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, που ανοίγουν το θανατηφόρο πολεμικό “κουτί της Πανδώρας”».

Στα της οικονομίας και της καθημερινότητας των πολιτών, «με επιδόματα – ψίχουλα που έχουν εξανεμιστεί πριν καν ανακοινωθούν, δεν αντιμετωπίζεται ο δύσκολος χειμώνας», υπογραμμίζει ο γ.γ. και θέτει σειρά ερωτημάτων: «Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια αν δεν στηριχτεί το εισόδημα με αυξήσεις στους μισθούς, με μειώσεις και πλαφόν στις τιμές, αλλά και με κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη; Μπορεί να υπάρξει λύση στην ενεργειακή φτώχεια, αν δεν υπάρξει σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας – όπως ο λιγνίτης- κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, για την “πράσινη ανάπτυξη” και το εμπόριο ρύπων; Χωρίς κατάργηση του Χρηματιστηρίου ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής; Χωρίς απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία; Χωρίς κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια κ.α; Μέτρα τα οποία προτείνει το ΚΚΕ και έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις νόμου μέσα στη Βουλή ενώ έχει κάνει και σχετικές παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο», επισημαίνει.

Και, στο πολιτικό «δια ταύτα», «μια καλή εξέλιξη είναι ο λαός μας να μην περιμένει, αλλά να βγει μπροστά στον αγώνα με το ΚΚΕ για να διεκδικήσει λύσεις στα επείγοντα προβλήματα του και να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελος του. Στην κατεύθυνση αυτή μπορεί να αξιοποιήσει και τις εκλογές δυναμώνοντας το ΚΚΕ γιατί, όπως έχει αποδειχτεί, ό,τι κέρδισε, ό,τι εμπόδισε αυτό έγινε με τον ανυποχώρητο αγώνα του σε συμπόρευση με το ΚΚΕ κόντρα σε όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, που μια ζωή θυσιάζουν τις δικές του ανάγκες για την εξυπηρέτηση των λίγων, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ