today-is-a-good-day
20.9 C
Athens

Δ.Μπαμπάκος: Τώρα είναι η στιγμή που αξίζει να εμπιστευτούμε και να επενδύσουμε στην Ελλάδα

Το φυσικό μεταλλικό νερό του Λουτρακίου είναι μόνο η αρχή της στρατηγικής συνεργασίας της PepsiCo Hellas με τη N.U. AQUΑ, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Μπαμπάκος (κύριος μέτοχος N.U. AQUA) και γνωστοποιεί ότι, στο εγγύς μέλλον, σχεδιάζεται η δημιουργία και το λανσάρισμα νέων προϊόντων.

Μετά από εννέα χρόνια πλήρους αδράνειας, οι μηχανές του εργοστασίου επαναλειτουργούν και όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπαμπάκος «τοποθετούμε το Λουτράκι στον παγκόσμιο επιχειρηματικό και τουριστικό χάρτη ως έναν προορισμό παραγωγής εξαιρετικών προϊόντων… Επίσης, μέσα από οργανωμένες ενέργειες θα στηρίξουμε δράσεις του δήμου Λουτρακίου που έχουν πολιτιστικό, αθλητικό τουριστικό, αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Τέλος, στόχος μας είναι να προσελκύσουμε και άλλους επενδυτές στην περιοχή…».

Η ζήτηση για το ”eonio Loutraki”, όπως σχολιάζει ο ίδιος, «αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς» ενώ γενικότερα για την επένδυση αναφέρει ότι το εργοστάσιο μεταμορφώνεται σε μια έξυπνη και πράσινη υπερσύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού. Έχουν ήδη επενδυθεί κεφάλαια 10 εκ. ευρώ για την πρώτη φάση του έργου ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση, με επενδύσεις 29 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει τη δημιουργία νέων υπερσύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων και γραμμών παραγωγής φυσικού μεταλλικού νερού και αναψυκτικών.

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο στο Λουτράκι ήταν πρώτο εργοστάσιο εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού στην Ελλάδα – κι ένα από τα πρώτα της Ευρώπης – που ιδρύθηκε από τον Κλέαρχο Καραντάνη το 1907, συνδέοντας άρρηκτα την επιχειρηματική του δραστηριότητα με την τοπική κοινωνία.

Ο ίδιος υπογραμμίζει: «οραματιστήκαμε την δημιουργία μιας νέας εποχής γι’ αυτό το έργο του ομίλου μας» ενώ στην ερώτηση τι θα έλεγε σε έναν επενδυτή που θέλει να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα απαντά με αμεσότητα: «Θα σας πω τι είπα εγώ στον εαυτό μου, κοιτώντας με ειλικρίνεια τον καθρέφτη μου και τους συνεργάτες μου: Τώρα είναι η στιγμή που αξίζει να εμπιστευτούμε και να επενδύσουμε στην Ελλάδα.

Ήρθαμε διαβλέποντας και πιστεύοντας στις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας μας. Ακολουθήσαμε και ακολουθούμε το όραμά μας για μια διαφορετική, ισχυρή, σύγχρονη και οικονομικά σταθερή Ελλάδα. Και δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Ελλάδα, χωρίς ικανοποιημένους, ασφαλείς και αισιόδοξους για το αύριο, επιχειρηματίες και πολίτες. Υλοποιώντας τις πρώτες μας σημαντικές επενδύσεις στη χώρα διαπιστώσαμε μέσα από γεγονότα τον φιλo – επενδυτικό χαρακτήρα της κυβέρνησης. Μας εντυπωσίασαν τα γρήγορα αντανακλαστικά του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και η αμέριστη στήριξη του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη για την ομαλή και ταχεία υλοποίηση των επενδύσεων μας. Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον πως η Ελλάδα μας γίνεται πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων και αισθανόμαστε ασφαλείς και υπερήφανοι».

Τη σημασία της επένδυσης για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο της Κορινθίας, επισημαίνει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας.

Με αφορμή την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Pepsico-ΗΒΗ στο Λουτράκι ο κ. Δήμας δήλωσε: «Πρόκειται για άλλη μια σημαντική επένδυση που πραγματοποιείται στην Κορινθία. Η δική μου γενιά μεγάλωσε πίνοντας νερό Λουτρακίου. Τα τελευταία χρόνια όμως, το νερό Λουτρακίου, από την Pepsico – ΗΒΗ δεν κυκλοφορούσε στην αγορά. Για την ακρίβεια, μία από τις πρώτες συναντήσεις που είχα κάνει πριν από χρόνια, ως βουλευτής Κορινθίας, ήταν με τον Σύλλογο Εργαζομένων του εργοστασίου της Pepsico-ΗΒΗ στο Λουτράκι. Το θέμα τότε ήταν το κλείσιμο του εργοστασίου, μία πραγματικά θλιβερή ιστορία. Σήμερα μετά από χρόνια η Nu Aqua και η PepsiCo επαναλειτουργούν το εργοστάσιο, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο της Κορινθίας. Θερμά συγχαρητήρια στους επενδυτές, στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στον Δήμαρχο Λουτρακιου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων και όσες και όσους συνέβαλαν ώστε να υλοποιηθεί αυτή η επένδυση. Καλή αρχή!»

Αναλυτικά, η συνέντευξη του Δημήτρη Μπαμπάκου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην δημοσιογράφο Εύη Παπαδοσηφάκη:

– Το πρώτο εργοστάσιο εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού στην Ελλάδα – κι ένα από τα πρώτα της Ευρώπης – που ιδρύθηκε από τον Κλέαρχο Καραντάνη το 1907, υπήρξε σημείο αναφοράς για το Λουτράκι και αυτή του η ιδιότητα αναβιώνει σήμερα. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η επίδραση της μονάδας στην περιοχή;

Η παρούσα επένδυση μέσα από τη στρατηγική που αναπτύσσει υποστηρίζει την τοπική κοινωνία με άμεσα και έμμεσα οφέλη αφήνοντας ένα ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα στην περιοχή.

Αξιοποιούμε τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που μαράζωναν κι έτσι ενδυναμώνουμε τη θέση του Λουτρακίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Υποστηρίζουμε την τοπική οικονομία με την ενίσχυση της απασχόλησης μειώνοντας σημαντικά την ανεργία, δημιουργώντας άμεσα 60 νέες θέσεις εργασίας με κριτήριο την εντοπιότητα.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού λαμβάνοντας σημαντική γνώση και εμπειρία από μια εταιρεία μεγάλου βεληνεκούς.

Τοποθετούμε το Λουτράκι στον παγκόσμιο επιχειρηματικό και τουριστικό χάρτη ως έναν προορισμό παραγωγής εξαιρετικών προϊόντων.

Το ήδη διαμορφωμένο πλάνο marketing που έχουμε σχεδιάσει συμπεριλαμβάνει την παρουσία μας σε Διεθνείς Εκθέσεις και την προβολή των προϊόντων μας που θα αναδείξουν το Λουτράκι ως ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό.

Επίσης, μέσα από οργανωμένες ενέργειες θα στηρίξουμε δράσεις του δήμου Λουτρακίου που έχουν πολιτιστικό, αθλητικό τουριστικό, αλλά και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Τέλος, στόχος μας είναι να προσελκύσουμε και άλλους επενδυτές στην περιοχή μέσα από τις ήδη πετυχημένες δικές μας επενδύσεις.

– Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του έργου σας, η οποία αγγίζει τα 10 εκ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων και των γραμμών παραγωγής και είναι σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του έργου των 29 εκ. ευρώ, Μπορείτε να μας μιλήσετε για τα έργα που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης και για τους μελλοντικούς στόχους σας τόσο για το επιτραπέζιο νερό όσο και για τα αναψυκτικά;

Όπως ήδη γνωρίζετε το εργοστάσιο της Ρepsico Hellas στο Λουτράκι είχε βγει εκτός λειτουργίας από το 2012. Πρόκειται για μια συμφωνία στρατηγικής σημασίας για παραγωγή της Pepsico με αποκλειστικό συνεργάτη την εταιρεία μας «N.U. Aqua».

Όταν ένας παγκόσμιος οργανισμός με ηγετική θέση στον κλάδο των ποτών και των τροφίμων σε εμπιστεύεται, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να ακολουθήσεις τα πολύ υψηλά στάνταρτ που σου θέτει. Αυτό μεταφράζεται σε υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων. Όπως έχω ήδη αναφέρει οραματιστήκαμε την δημιουργία μιας νέας εποχής γι’ αυτό το έργο του ομίλου μας, ακολουθώντας με απόλυτη συνέπεια και ταχύτητα τον σχεδιασμό μας έχει ξεκινήσει ήδη να μεταμορφώνεται από έναν εγκαταλελειμμένο άψυχο χώρο σε μια έξυπνη και πράσινη υπερσύγχρονη μονάδα εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού μέσα σε 60.000 τ.μ.. Για την υλοποίηση της Α φάσης του έργου μας τα πρώτα κεφάλαια των 10 εκ. έχουν ήδη επενδυθεί για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων και των γραμμών παραγωγής ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η Β φάση του έργου με επενδύσεις 29 εκ.. Η δεύτερη φάση συμπεριλαμβάνει την δημιουργία νέων υπερσύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων και γραμμών παραγωγής φυσικού μεταλλικού νερού και αναψυκτικών.

– Λίγο πιο ειδικά, σκέφτεστε εκτός από το φυσικό μεταλλικό νερό “Eonio Λουτράκι” στην αγορά, να ενισχυθεί και με άλλους κωδικούς η γκάμα προϊόντων;

Αρχικά θα ήθελα να πω πως πίσω από όλη αυτή την εκπληκτική προσπάθεια βρίσκεται μια καταξιωμένη ομάδα ανθρώπων που μοιραζόμαστε μέσα από αυτή την τόσο σπουδαία συνέργεια το ίδιο όραμα. Ένα όραμα που ενδυναμώνει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της χώρας μας και συμβάλλει ουσιαστικά στην εθνική οικονομία και αναφέρομαι στην ομάδα της NU Aqua και της PepsiCo Hellas.

Με συνεχείς επενδύσεις στην καινοτομία και τις βέλτιστες πρακτικές της εποχής μας, προχωρούμε πιστά με το στρατηγικό μας πλάνο το οποίο φυσικά και συμπεριλαμβάνει στο εγγύς μέλλον τη δημιουργία και το λανσάρισμα νέων προϊόντων. Το φυσικό μεταλλικό νερό του Λουτρακίου είναι μόνο η αρχή για εμάς. Η Pepsico μέσα από το εκτεταμένο και ισχυρό εμπορικό της δίκτυο έχει τοποθετήσει το ”eonio Loutraki” σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, με τη ζήτηση να αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Και θα ήθελα να κάνω αναφορά στο εξής. Είμαστε μέσα στην κοινωνία-είμαστε μαζί με τους Πολίτες.

Σ αυτούς απευθύνονται τα προϊόντα και υπηρεσίες μας. Άρα πρέπει σε κάθε επένδυση μας να πετυχαίνουμε την – όπως τη λέμε στην εταιρεία μας- τη «διπλή κοινωνική επιστροφή». Δηλαδή πρώτα, αξιόπιστα, άρτια και με σεβασμό στον Πολίτη-καταναλωτή προϊόντα, ή υπηρεσίες και μετά να «επιστρέφουμε» την εμπιστοσύνη μέσα από φιλανθρωπικές δράσεις και ενέργειες κοινωνικής ευθύνης. Για εμάς αυτό είναι μια ολοκληρωμένη υγιής επένδυση.

– Πώς μετατρέπεται σε έξυπνη και πράσινη η μονάδα;

Λαμβάνουμε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και θέτουμε στόχους με περιβαλλοντική συνείδηση. Μια πράσινη επιχείρηση ορίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ελαχιστοποίηση της οικολογικής ζημίας ως μέρος της αποστολής της και εστιάζει στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία της. Η θετική στάση της εταιρείας μας απέναντι στην περιβαλλοντική προστασία θα πραγματοποιείται τόσο με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγει, όσο και με τις διαδικασίες παραγωγής.

Το σημαντικότερο κομμάτι για να είναι το εργοστάσιο μας πράσινο είναι η αντικατάσταση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού της ενέργειας που καταναλώνεται, από την αντίστοιχη που προέρχεται από την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Επιπρόσθετα θα παρθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας (σήμα ενεργειακής πιστοποίησης CE σε μηχανήματα). Μια πράσινη εταιρεία όπως θα είναι η δική μας φροντίζει να μην έχει φύρα, προσπαθεί να αγοράζει από πράσινους προμηθευτές (πιστοποιημένη προέλευση των επεξεργασμένων πρώτων υλών της, σύμφωνα με αυστηρά κριτήρια περιβαλλοντικών επιδόσεων) και βασικό της χαρακτηριστικό είναι η ανακύκλωση (συσκευασίες από ανακυκλωμένο υλικό, επαναχρησιμοποίηση υλικών, ελαχιστοποίηση των υλικών συσκευασίας και η επιλογή βιοαποικοδομήσιμων υλικών).

Έπειτα, είναι δυνατή η χρήση τεχνολογιών και υπηρεσιών μέτρησης, πρόληψης και αντιμετώπισης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως για παράδειγμα αισθητήρες στις δομές για συνεχή έλεγχο των ρύπων και τοποθέτηση ειδικών φίλτρων για τη μείωσή τους. Συμπληρωματικά, η εταιρεία μας που σχετίζεται με την εμφιάλωση φυσικού μεταλλικού νερού θα συμμετέχει σε έργα ύδρευσης-αποχέτευσης που βοηθούν την ίδια την εταιρεία και μέρος μιας κοινότητας αλλά και στη χρηματοδότηση ερευνών που σχετίζονται με τις ΑΠΕ, τα συστήματά εκμετάλλευσής τους ή το περιβάλλον.

Στόχος μας είναι η επίτευξη μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τις δομές και τις υπηρεσίες μας.

Σημειώνω ότι, όπως γνωρίζετε, οι πράσινες επιχειρήσεις τείνουν να χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης και εμπιστοσύνης στην αγορά και προσελκύουν περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους πελάτες.

Επίσης θα ακολουθείται μια κοινή στρατηγική και στα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας (απενεργοποίηση συσκευών τις μη εργάσιμες ώρες, περιβαλλοντική εκπαίδευση υπαλλήλων, επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη με το logo της εταιρείας για τους υπαλλήλους, ανακύκλωση αναλωσίμων ειδών και μείωση εκτυπώσεων, εναλλακτικές για χρήση ποδηλάτων ή φιλικών προς το περιβάλλον μέσα και ενθάρρυνση υπαλλήλων, εγκατάσταση αυτόματων συστημάτων) και συνολικά οι εγκαταστάσεις της εταιρείας να χαρακτηρίζονται ως παθητικές λόγω των συστημάτων τους, στον βαθμό που είναι δυνατό.

– Τι θα λέγατε σε έναν επενδυτή που θέλει να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα;

Θα σας πω τι είπα εγώ στον εαυτό μου κοιτώντας με ειλικρίνεια τον καθρέφτη μου και τους συνεργάτες μου: Τώρα είναι η στιγμή που αξίζει να εμπιστευτούμε και να επενδύσουμε στην Ελλάδα.

Ήρθαμε διαβλέποντας και πιστεύοντας στις δυνατότητες και τις προοπτικές της χώρας μας. Ακολουθήσαμε και ακολουθούμε το όραμά μας για μια διαφορετική, ισχυρή, σύγχρονη και οικονομικά σταθερή Ελλάδα. Και δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Ελλάδα, χωρίς ικανοποιημένους, ασφαλείς και αισιόδοξους για το αύριο, επιχειρηματίες και πολίτες. Υλοποιώντας τις πρώτες μας σημαντικές επενδύσεις στη χώρα διαπιστώσαμε μέσα από γεγονότα τον φιλόεπενδυτικό χαρακτήρα της κυβέρνησης. Μας εντυπωσίασαν τα γρήγορα αντανακλαστικά του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και η αμέριστη στήριξη του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη για την ομαλή και ταχεία υλοποίηση των επενδύσεων μας. Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον πως η Ελλάδα μας γίνεται πόλος έλξης σημαντικών επενδύσεων και αισθανόμαστε ασφαλείς και υπερήφανοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ