today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Η Ρωσία στρατολογεί φυλακισμένους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με ακτιβιστές

Εθελοντές αναζητούνται μεταξύ των κρατουμένων στις ρωσικές φυλακές για να πολεμήσουν στον πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα στη γειτονική Ουκρανία, σύμφωνα με ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ύποπτοι και κατηγορούμενοι στρατολογούνται με την υπόσχεση πως, σε αντάλλαγμα, οι αρχές θα ακυρώσουν ποινικές διώξεις, αναφέρει σε καταχώρισή της στο Facebook η Όλγκα Ρομάνοβα, ρωσίδα ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων του πολίτη η οποία έχει την έδρα της στο Βερολίνο, επικαλούμενη παραδείγματα από κέντρα προφυλάκισης στην περιοχή της Μόσχας.

«Όμως πιστεύω πως το ίδιο έχει αρχίσει να γίνεται παντού», λέει η Ρομάνοβα, ειδική στα δικαιώματα των φυλακισμένων στη Ρωσία.

Η Μόσχα εξαρτάται απο τους εθελοντές, καθώς δεν έχει κηρυχθεί γενική επιστράτευση για να πληρωθούν οι τάξεις των ενόπλων δυνάμεών της που πολεμούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο της εισβολής που άρχισε το Φεβρουάριο.

Το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές οι αξιωματούχοι αναρτούν διαφημίσεις στους δρόμους καλώντας τους ανθρώπους να πολεμήσουν στον πόλεμο μπορεί να σημαίνει πως στο μέτωπο υπάρχει έλλειψη προσωπικού, σημειώνει το Γερμανικό Πρακτορείο. Πόλεις και περιφέρειες της Ρωσίας σχηματίζουν αυτή τη στιγμή τα δικά τους τάγματα.

Στο ρωσικό δικαστικό σύστημα, σχεδόν όλες οι παραπομπές σε δίκη καταλήγουν σε ετυμηγορία ενοχής, πράγμα που σημαίνει ότι οι ύποπτοι και οι κατηγορούμενοι φαίνεται πως καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στο να πάνε στον πόλεμο ή να πάνε στη φυλακή.

Ο ιδρυτής του Gulaga.net, ενός προγράμματος που δημιουργήθηκε για να καταπολεμηθεί η βία στις ρωσικές φυλακές, ο Βλαντίμιρ Οσέτσκιν, επιβεβαίωσε τις πρακτικές στρατολόγησης σε φυλακές από τη Γαλλία, όπου ζει εξόριστος. Ο ίδιος δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται στην Αγία Πετρούπολη, το Ριαζάν, το Τβερ και το Μπριάνσκ.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει ρεπορτάζ από τον Ιούλιο για την αναζήτηση εθελοντών σε πολλές φυλακές της χώρας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Meduza, ο οποίος ανέφερε πως η εταιρεία μισθοφόρων Wagner στρατολογεί καταδίκους.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ένας καταζητούμενος επιχειρηματίας του Κρεμλίνου και υποστηρικτής της Wagner, στρατολόγησε προσωπικά εθελοντές σε φυλακές, ανέφερε ο ιστότοπος Mediazona.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, στους κρατουμένους δίνονται υποσχέσεις για μηνιαίο μισθό 100.000 ρούβλια (1.625 ευρώ) καθώς και για μπόνους, πληρωμές στις οικογένειές τους σε περίπτωση θανάτου τους και αμνηστία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ