today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο για τις παρακολουθήσεις. Τι σηματοδοτεί η παρέμβαση από Κ.Μητσοτάκη

Διαφάνεια, αλήθειες και πρωτοβουλίες θωράκισης της ΕΥΠ είναι το τρίπτυχο διαχείρισης της πολιτικής  κρίσης, απόρροια της  παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, από την απελθούσα ηγεσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών η οποία υπέπεσε σε κραυγαλέα λάθη και αστοχίες, αφήνοντας έκθετη την κυβέρνηση.

Του Κώστα Πασίση 

Μετά την παρέμβαση Μητσοτάκη, μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, υπήρξε ένας καταιγισμός πολιτικών εξελίξεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν περισσότερες απαντήσεις.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού πάντως δεν ικανοποίησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος , έθεσε ένα καίριο ερώτημα, ζητώντας να  δημοσιοποιηθεί άμεσα ο λόγος της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ, που  χαρακτήρισε  «αξιόποινη πράξη».

Στη συνέχεια η «σκυτάλη» πέρασε στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, καταθέτοντας επιστολή με την οποία ζητά τη διακοπή των θερινών διακοπών  της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα.

Ένα αίτημα που η Κυβέρνηση έκανε αποδεκτό. Η  Βουλή θα ανοίξει στις 22 Αυγούστου, ενώ η Ολομέλεια της  είχε προγραμματιστεί για τις  31 Αυγούστου.

Προηγουμένως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με το πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι  ο Ανδρουλάκης αρνείται επίμονα να ενημερωθεί από την κυβέρνηση.

Κοινή συνισταμένη όλων αυτών είναι ότι πλέον οι σχέσεις των κομμάτων είναι στο «κόκκινο» και το ευαίσθητο ζήτημα των παρακολουθήσεων,  αναμένεται να αφήσει βαριά σκιά στο πολιτικό σκηνικό, ενώ κανείς δεν μπορεί να προδικάσει που θα κάτσει η μπίλια…

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Όπως και στην περίπτωση των πυρκαγιών, αν και διαφορετικής εμβέλειας και ποιότητας ζήτημα, ο Πρωθυπουργός δε δίστασε για άλλη μια φορά να βγει  μπροστά προκειμένου να ξεκαθαρίσει το «θολό» τοπίο που δημιουργήθηκε από τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντα, που άφησαν πίσω τους μια «αύρα» μυστηρίου…

«Εδώ και τρία χρόνια, άλλωστε, έχουμε αποδείξει ότι διδασκόμαστε από τις αστοχίες μας για να γινόμαστε καλύτεροι. Εγώ, προσωπικά, δεν κρύφτηκα ποτέ μπροστά σε δυσκολίες ή ευθύνες. Σε μία συχνά μοναχική αλλά σταθερή μάχη αυτοκριτικής και προσπάθειας διαρκούς βελτίωσης», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης δείχνοντας ότι δε κρύβεται πίσω από το δάκτυλο του, αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να διορθώσει τα κακώς κείμενα για να μην επαναληφθούν.

Επί το λαϊκότερο η κυβέρνηση φαίνεται  να μαθαίνει από τα λάθη της…

Ένας επιπλέον βασικός λόγος που βγήκε σε πρώτο πλάνο ο Πρωθυπουργός ήταν για να βάλει τα πράγματα στη σωστή βάση και διάσταση, γιατί  το τελευταίο τριήμερο κυκλοφόρησαν διάφορες περίεργες  φήμες αλλά και «τερατουργήματα» απίστευτης φαντασίας και έντασης, γύρω από την επίμαχη υπόθεση, που μόνο κακό κάνουν  στη χώρα και την εικόνα της στο εξωτερικό.

Τον τρίτο λόγο  ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στην πρώτη παράγραφο της δήλωσης  του.

«Στη δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές: «αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ», υπογράμμισε ο . Μητσοτάκης και περιέγραψε το «στόρι» της παρακολούθησης του κινητού του κ. Ανδρουλάκη.

Το σχέδιο για τη νέα ΕΥΠ

«Όλα στο φως»  λέει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση συμπληρώνει το αφήγημα προσθέτοντας τη «Διαφάνεια» σε αυτήν δύσοσμη  υπόθεση.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση συμφώνησε με το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

«Πρέπει η αλήθεια να αναδειχθεί στις διαστάσεις που πραγματικά έχει», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός  και πρόσθεσε «Πρόθυμα, λοιπόν, θα συζητήσω προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Στην προκειμένη περίπτωση η πολιτική απόφαση είναι ότι η ΕΥΠ χρειάζεται ένα αναβαθμισμένο σχέδιο λειτουργίας, με βελτιωμένες δικλείδες ασφαλείας σε θέματα που άπτονται των δημοκρατικών θεσμών της χώρας.

Αθόρυβα η ΕΥΠ θα αλλάξει, όπως ακριβώς έγινε και με τις προηγούμενες αστοχίες της κυβέρνησης που εντοπίστηκαν και διορθώθηκαν…

Ο Πρωθυπουργός στη δήλωση του  έθεσε τους άξονες των αλλαγών, μιλώντας για ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας της από τη Βουλή, την αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών της, τη θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα και αλλαγές στο εσωτερικό  της.

Τέλος αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του ότι «Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη».

Ένας υπαινιγμός  που χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ