today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Σφοδρές βροχοπτώσεις στην Ιαπωνία: 200.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Γέφυρες κατέρρευσαν και ποταμοί υπερχείλισαν από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν σήμερα τη βόρεια Ιαπωνία οδηγώντας στην απομάκρυνση 200.000 κατοίκων.

Σε τηλεοπτικά πλάνα φαίνεται μια μάζα από κομμένα δέντρα να έχει παρασυρθεί από ποτάμια λάσπης σε μια ορεινή κατοικημένη περιοχή.

Δύο άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο ανώτατος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κατολισθήσεων και πλημμυρών.

Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι εκδόθηκαν προαιρετικές συστάσεις για την απομάκρυνση 200.000 κατοίκων από πέντε νομούς: Νιιγκάτα, Γιαμαγκάτα, Φουκουσίμα, Ισικάουα και Φουκούι.

Άλλα τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν σπίτια πλημμυρισμένα από έναν ποταμό που υπερχείλισε και έναν χείμαρρο από λάσπες να φθάνει στο ύψος μιας γέφυρας.

Κάποια τρένα υψηλής ταχύτητας (τα λεγόμενα “σινκανσέν”) ανέστειλαν τα δρομολόγιά τους στις πληγείσες περιοχές.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο σφοδρών βροχοπτώσεων στην Ιαπωνία και σε άλλα μέρη του κόσμου επειδή μια θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Το 2021 οι σφοδρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν μια καταστροφική κατολίσθηση στο θέρετρο Ατάμι της κεντρικής Ιαπωνίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 27 άνθρωποι.

Και το 2018 από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι στη δυτική Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ