today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Κινεζικό Υπ.Εξωτερικών: Η Κίνα είναι σε κατάσταση νόμιμης άμυνας. Προβοκάτορες οι ΗΠΑ

Η Κίνα δήλωσε σήμερα πως τα στρατιωτικά γυμνάσια που προγραμματίζει κοντά στην Ταϊβάν είναι “αναγκαία και νόμιμα” μετά την επίσκεψη στο νησί της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.

Τα γυμνάσια, που θα διεξαχθούν σε απόσταση μέχρι και 20 χιλιόμετρα από τις ακτές της Ταϊβάν, “αποτελούν ένα αναγκαίο και νόμιμο μέτρο για να ανταπαντήσουμε στις σοβαρές προκλήσεις ορισμένων Αμερικανών πολιτικών και Ταϊβανέζων αυτονομιστών”, δήλωσε στους δημοσιογράφους η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Θα επιτρέψουν “να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας”, συνέχισε, λέγοντας πως “οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι προβοκάτορες και η Κίνα είναι το θύμα. Η Κίνα είναι σε κατάσταση νόμιμης άμυνας.”

Το Πεκίνο θα επιβάλει κυρώσεις κατά δύο ιδρυμάτων από την Ταϊβάν, απαγορεύοντας την οικονομική συνεργασία τους με εταιρίες και φυσικά πρόσωπα από την ηπειρωτική Κίνα, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Μα Σιαογκουάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού Γραφείου για τις Υποθέσεις της Ταϊβάν.

Πρόκειται για το Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και για το Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ταϊβάν, σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο Μα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από σήμερα τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν, όπως ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Η απαγόρευση ενεργοποιήθηκε μετά την άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι στην Ταϊβάν. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμης Αμερικανίδας αξιωματούχου στην Ταϊβάν έπειτα από 25 χρόνια.

Επίσης από σήμερα, η Κίνα προχωρεί στην αναστολή των εισαγωγών εσπεριδοειδών και κατεψυγμένων ψαριών από την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσαν χθες τα κινεζικά τελωνεία.

Όσοι προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι προειδοποίησε σήμερα ότι «αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν, αναπόδραστα», καθώς η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Νάνσι Πελόσι, επισκέπτεται την Ταϊβάν.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας μίλησε για «φάρσα», αναφερόμενος στην επίσκεψη αυτή. «Με προκάλυψη τη ΄‘δημοκρατία’, οι ΗΠΑ παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία», κατήγγειλε στο περιθώριο συνόδου της ASEAN (του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στην Πνομ Πενχ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ