today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ιράν: 24 νεκροί από τις σφοδρές πλημμύρες μέσα σε 48 ώρες

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 19 φέρονται ως αγνοούμενοι μετά τις πλημμύρες που έπληξαν από την Τετάρτη περιοχές κοντά στην Τεχεράνη, ανακοίνωσαν σήμερα επίσημες πηγές.

“Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών στο χωριό Εμαμζαντέχ Νταβούντ, δυτικά, και στις περιοχές Φιρουζκούχ, Ρουντεχέν και Νταμαβάντ, ανατολικά της Τεχεράνης, 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους”, ανακοίνωσε η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος.

“Οι επιχειρήσεις έρευνας για τον εντοπισμό των 19 ανθρώπων που φέρονται ως αγνοούμενοι συνεχίζονται”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Χώρα σε μεγάλο βαθμό άνυδρη, το Ιράν αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενα φαινόμενα ξηρασίας τη δεκαετία που διανύουμε, αλλά και συχνές πλημμύρες που οφείλονται σε καταρρακτώδεις βροχές.

Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για επτά νεκρούς και 14 αγνοούμενους στο τουριστικό χωριό Εμαμζαντέχ Νταβούντ και στην περιοχή Νταμαβάντ.

Όταν ρωτήθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί ανακοίνωσε σήμερα ότι 18 επαρχίες της χώρας επλήγησαν από τις πλημμύρες, κυρίως οι επαρχίες Μαζανταράν, Αλμπόρζ, Μαρκαζί, Ισφαχάν, Γιαζντ και της Τεχεράνης.

Όπως δήλωσε, στη Γιαζντ, στο κεντρικό Ιράν, “δρόμοι πλημμύρισαν, κυρίως μέσα στην ιστορική πόλη” που περιλαμβάνεται στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της Unesco.

Σε σύντομο γραπτό μήνυμα που στάλθηκε την Πέμπτη, η ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος συνέστησε στους κατοίκους να αποφύγουν να πλησιάσουν τα ποτάμια και να μεταβούν στις ορεινές περιοχές μέχρι τη Δευτέρα.

Προηγούμενη καταιγίδα με ισχυρές βροχοπτώσεις στοίχισε τη ζωή την περασμένη εβδομάδα σε 22 ανθρώπους στη νότια επαρχία Φαρς.

Το 2019, ισχυρές βροχοπτώσεις στον νότο προκάλεσαν τον θάνατο 75 και πλέον ανθρώπων και προκάλεσαν ζημιές ύψους άνω των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ