today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Κίνα: Ο Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Μπάιντεν να μην «παίζει με τη φωτιά»

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε σήμερα τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν να μην «παίζει με τη φωτιά», αναφερόμενος στην Ταϊβάν, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για κλιμάκωση της κρίσης στις σχέσεις Πεκίνου-Ουάσινγκτον αναφορικά με την πιθανή επίσκεψη στο νησί της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Μπάιντεν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σεβαστούν την «αρχή της μίας Κίνας» και τόνισε ότι το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και την παρέμβαση ξένων δυνάμεων.

«Όσοι παίζουν με τη φωτιά, απλά θα καούν», φέρεται να είπε ο Σι Τζινπίνγκ στον πρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. «Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά μπορεί να το δει αυτό ξεκάθαρα», συμπλήρωσε ο κινέζος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον κινέζο ομόλογό του ότι η αμερικανική πολιτική για την Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει και ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά σε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo ή στην υπονόμευση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Η Κίνα θεωρεί ότι το νησί είναι μια από τις ιστορικές επαρχίες της, που δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με την υπόλοιπη χώρα. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι το Πεκίνο εξετάζει το σενάριο στρατιωτικής εισβολής στην Ταϊβάν προκειμένου να επιβάλει τον έλεγχό του.

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον του Σι Τζινπίνγκ να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης με τις ΗΠΑ καθώς διεκδικεί μια τρίτη θητεία στην εξουσία, στο προσεχές συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας το φθινόπωρο. Στον αντίποδα, όμως, άλλοι εκτιμούν ότι το ζήτημα της Ταϊβάν θα μπορούσε εξυπηρετήσει την ατζέντα του, στρέφοντας την προσοχή μακριά από την επιβράδυνση της οικονομίας της χώρας.

Η σημερινή επικοινωνία, διάρκειας 2 ωρών και 17 λεπτών, ήταν η πέμπτη που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ