today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Η φωτιά στην Πεντέλη και ο νέος σχεδιασμός της κυβέρνησης

Στην Πεντέλη άναψε η πρώτη  πολυμέτωπη φωτιά στην Αττική για το 2022 η οποία όμως κατασβέστηκε μέσα σε  24ωρες, παρά τους δυνατούς ανέμους, προμηνύοντας όμως ότι ο Αύγουστος θα είναι ένας δύσκολος μήνας που θα δοκιμάσει τις αντοχές της κρατικής μηχανής και θα «τεστάρει» στο πεδίο το νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Του Κώστα Πασίση

Τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου μοντέλου διαχείρισης πάντως δείχνουν να είναι στη σωστή κατεύθυνση καθώς δεν επαναλήφθηκαν τα λάθη του περσινού καλοκαιριού, που ήταν οδυνηρά για την κυβέρνηση.

«Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση ήταν από την πρώτη στιγμή η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου, της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών, επισήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Τον επανασχεδιασμό της στρατηγικής είχε προαναγγείλει άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πριν από ένα χρόνο κάνοντας μάλιστα μια σκληρή αυτοκριτική, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα.

Αυτή τη φορά αξιοποιήθηκαν και προσαρμόστηκαν στην εγχώρια πραγματικότητα, το «Know how» αντίστοιχων ευρωπαϊκών εμπειριών…

Επί του πρακτέου η φωτιά στη Πεντέλη περιορίστηκε σε πλήρως ελεγχόμενα όρια επειδή για πρώτη φορά συνεργάστηκαν καλά η Δασική Υπηρεσία, η Πυροσβεστική η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Αστυνομία και οι εθελοντικές δυνάμεις.

Έτσι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έσπευσαν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών 60 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούσαν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, που παρά τις δυσμενείς συνθήκες επιχειρούσαν μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

Στην προσπάθεια συνέδραμαν εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής.

Κινητοποιήθηκε μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας.

Κινητοποιήθηκε επίσης μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας με 58 οχήματα και 150 αστυνομικούς για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνσης πολιτών από οικισμούς, ενώ εστάλησαν μηνύματα από το 112.

Η βασική οδηγία της πολιτικής ηγεσίας ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφαλής εκκένωση περιοχών από πολίτες και δη αυτών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Απόρροια αυτής της πολιτικής ήταν να απομακρυνθούν έγκαιρα από τη διακεκαυμένη ζώνη περίπου 40.000 συμπολίτες μας, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, αλλά να χαθούν περιουσίες. Εκκενώθηκαν νοσοκομεία και γηροκομεία

Η επιχείρηση εκκένωσης δεν ήταν και η πιο εύκολη υπόθεση καθώς απαιτούσε συντονισμό και τη συνεργασία των πολιτών, οι οποίοι δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Το μαύρο τοπίο που αφήνουν πίσω τους οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού αποκαλύπτει ότι καμία προετοιμασία και κανένα σχέδιο μάχης δεν επιβιώνει μπροστά στη μανία της φύσης…

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Στο Μαξίμου η αρχική αγωνία μετατράπηκε σε ικανοποίηση για τη λειτουργία της κρατικής μηχανής και αυτό αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έκανε λόγο για καλύτερη διαχείριση και συντονισμό, σε σύγκριση με το περσινό Καλοκαίρι.

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι πλέον οι γρήγορες  αποζημιώσεις των πληγέντων. «το κράτος θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος παράλληλα δεν απέκλεισε τον εμπρησμό για τη φωτιά στη Πεντέλη, γεγονός που δεν απαρατήρητο…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για να ενημερωθεί και να ζητήσει από τους αρμόδιους να εφαρμόσουν πιστά το σχέδιο διαχείρισης πυρκαγιών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου μετέβησαν στα πύρινα μέτωπα της Πεντέλης.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι λόγω  των πυρκαγιών στην Αττική αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα περιοδεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρέβεζα. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες πήραν και τα υπόλοιπα κόμματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ