today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Υπό πλήρη έλεγχο τα μέτωπα φωτιάς στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου

Ελέγχονται πλήρως τα μέτωπα φωτιάς στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, τα οποία αναζωπυρώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας. Αυτή την ώρα υπάρχουν μικροεστίες και ανά διαστήματα μικρές αναζωπυρώσεις στις οποίες επεμβαίνουν άμεσα οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι ισχυροί άνεμοι συνεχίζονται κυρίως στις ορεινές πλαγιές ενώ στα νότια του δήμου η κατάσταση είναι, όπως αναφέρει το συντονιστικό της Πυροσβεστικής, σαφώς καλύτερη. Χθες επικρατούσαν άνεμοι, οι οποίοι έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ που έδωσαν θερμική πνοή στις στάχτες με αποτέλεσμα, σε Κρύα Βρύση, Σαχτούρια, Μέλαμπες και ‘Αγιο Γεώργιο, τα μέτωπα της φωτιάς να γιγαντωθούν σε πολύ μικρό χρόνο. Αυτή την ώρα η εικόνα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ πολύ καλύτερη, παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή. Είκοσι πέντε οχήματα και 110 πυροσβέστες καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας έδιναν τη μάχη να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές και οικισμούς. Δεν κινδυνεύουν σπίτια και άλλες εγκαταστάσεις.

Εναέρια μέσα δεν έχουν ακόμη σηκωθεί, ενώ χθες μέχρι και τη δύση του ήλιο η δυνατότητα ρίψεων νερού από ελικόπτερα ήταν περιορισμένη, λόγω των θυελλωδών ανέμων με αποτέλεσμα το κύριο βάρος πυρόσβεσης να είχαν αναλάβει οι επίγειες δυνάμεις με τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τα πεζοπόρα τμήματα, τα οποία εισχωρούσαν στα δύσβατα σημεία των πύρινων μετώπων.

Πολίτες και δημοτική Αρχή κάνουν πλέον πολύ πιο έντονο λόγο για εμπρησμό και οργανωμένο σχέδιο, με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη να δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «…την ώρα που ξεκινούσαν οι έλεγχοι του ΕΛΓΑ και οι πυροσβέστες έσβηναν μικρές εστίες αναζωπύρωσης, νέες εστίες παρουσιάζονταν και αποδιοργάνωναν τις πυροσβεστικές δυνάμεις διασπώντας τα μέτωπα πυρόσβεσης. Η σκέψη μου πάει πλέον στο οργανωμένο έγκλημα στον οργανωμένο εμπρησμό». Η δημοτική Αρχή έχει λάβει απόφαση να μην επιτρέψει, κανένα κομμάτι καμένης γης να χτιστεί όπως επίσης ότι ο ‘Αγιος Βασίλειος θα ζωντανέψει και πάλι όσο κι αν κάποιοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα.

Αυτή την ώρα η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ καλύτερη σε ό,τι αφορά την αποπνικτική ατμόσφαιρα που υπήρχε τις προηγούμενες ώρες. Στα μέτωπα των πυρκαγιών βρέθηκε για ακόμη μία φορά η αντιπεριφερειάρχης ΜΑρία Λιονή, εκφράζοντας την αγωνία της, όπως είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, για το μέλλον των ανθρώπων που ζουν στα χωριά του Αγίου Βασιλείου τα οποία έπληξε για 3η φορά το πύρινο μέτωπο, το 2001, το 2015 και σήμερα. «Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για την επούλωση των πληγών, τον σχεδιασμό του αύριο και την ενίσχυση του αγώνα των κατοίκων να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα καθημερινά που αφορούν την επιβίωση τους».

Σχετικά με δύο ακόμα μέτωπα φωτιάς που εκδηλώθηκαν το ένα στη θέση Αμπελάκι και το δεύτερο στο χωριό Καρέ και τα δύο στην ενότητα του δήμου Ρεθύμνης ελέγχθηκαν άμεσα με τη συμβολή πυροσβεστικών δυνάμεων και των δύο ελικοπτέρων, τα οποία δεν επιχειρούσαν εκείνες τις ώρες στο μεγάλο μέτωπο του δήμου Αγίου Βασιλείου λόγω των θυελλωδών ανέμων. Αργότερα οι φωτιές τέθηκαν υπό πλήρη έλεγχο χωρίς να κινδυνέψουν σπίτια οι περιουσίες και βρίσκονται, η φωτιά στο Αμπελάκι σε απόλυτη ύφεση ενώ η φωτιά στις Καρές σε πλήρη έλεγχο. Την φωτιά στις ΚΑρές ελέγχουν 7 οχήματα της πυροσβεστικής με 25 πυροσβέστες και 10 άτομα στα πεζοπόρα τμήματα. Η φωτιά έκαψε 30 στρέμματα αγροτικής γης και 35 χορτολιβαδικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ