today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Τα «καυτά» μέτωπα της Κυβέρνησης στην «καρδιά» του καλοκαιριού

Εν μέσω θέρους η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες και παλαιές προκλήσεις, ξεδιπλώνει σχέδια ανάσχεσης, αλλά και στήριξης των πολιτών, ενόψει ενός δύσκολου Χειμώνα, αλλά παράλληλα έχει και το βλέμμα της στραμμένο στις εκλογές, που θα γίνουν στο τέλος της 4ετιας κατά δήλωση Μητσοτάκη.

Του Κώστα Πασίση

Στο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι πυρετώδεις για να μη ξεμείνει η κυβέρνηση από «καύσιμα», κυριολεκτικώς και μεταφορικώς και γρήγορα αντανακλαστικά όσον αφορά τη διαχείριση κρίσεων, όπως επί παραδείγματι τις πυρκαγιές που έχουν εμφανιστεί και είναι απειλητικές.

Η πρώτη προτεραιότητα αυτή την περίοδο είναι η εξασφάλιση επάρκειας στην ενέργεια μέχρι τουλάχιστον να λήξει ο πόλεμος στη Ρωσία και να αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση στην αγορά.

Ένα μεγάλο  πρόβλημα, που τρομάζει όλη την Ευρώπη η οποία περιμένει σχεδόν με αγωνία την ερχόμενη Πέμπτη την απόφαση Πούτιν για τον αν θα λειτουργήσει κανονικά ο αγωγός φυσικού αερίου Nord stream 1, που προμηθεύει την Κεντρική Ευρώπη με βασικό πελάτη τη Γερμανία.

Μια ημέρα νωρίτερα η ΚΟΜΙΣΙΟΝ θα ανακοινώνει το σχέδιο  αντιμετώπισης της έκτακτης κρίσης, που απ ότι φαίνεται ένα μεγάλο «κομμάτι» του, στηρίζεται στην οικονομία ενέργειας, που μεταφράζεται ίσως και στην επιβολή δελτίου για πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι έχει λάβει έγκαιρα μέτρα και στη χώρα μας θα αποφευχθούν οι ακραίες λύσεις με πολιτικές παρενέργειες…

Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση  επενδύει στο υγροποιημένο φυσικό αέριο και στη λύση του λιγνίτη, για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Ταυτόχρονα εκτιμά ότι η συγκυρία γίνεται ευνοϊκότερη και ωριμάζουν οι συνθήκες για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός έχει επαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση του για αποσύνδεση της τιμής ρεύματος από την τιμή φυσικού αερίου.

Επιπλέον, ζητά νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Γνωρίζει ότι το Power pass και οι  επιδοτήσεις για τη βενζίνη, αποτελούν βοήθεια για πολλούς, αλλά δε λύνουν το μεγάλο πρόβλημα, που είναι και το ζητούμενο.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες η κυβέρνηση έχει διαθέσει 4 δις ευρώ για τη στήριξη, απλώνοντας ευρύ δίχτυ προστασίας πάνω από νοικοκυριά και  επιχειρήσεις και κρατώντας όρθια την κοινωνία και λειτουργική την οικονομία.

Ίσως αυτός να είναι και ένας βασικός λόγος που η κυβέρνηση παρουσιάζει υψηλή ανθεκτικότητα στις δημοσκοπήσεις.

Ο Πρωθυπουργός έχει διαβεβαιώσει ότι τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της κρίσης.

«Καυτό» μέτωπο για την κυβέρνηση είναι οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις που επικρατούν στην αγορά και πριμοδοτούν τις ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Ο πληθωρισμός είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα και γι αυτό η Ευρώπη έχει ζητήσει από τα κράτη να κάνουν ότι απαιτείται για να υπάρξει αποκλιμάκωση και να προστατευθεί το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των οικονομικά ασθενέστερων.

Το Μαξίμου αναλύοντας τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων γνωρίζει τις πολιτικές επιπτώσεις που έχει το άδειο καλάθι της νοικοκυράς.

Έτσι δρομολογείται από τη νέα χρονιά η ενίσχυση  των εισοδημάτων μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού αλλά και των συντάξεων που είναι για χρόνια καθηλωμένες.

Τέλος, η κυβέρνηση αφήνοντας πίσω της τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, έχει θέσει τον κρατική μηχανή σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας.

Ήδη για όλες τις περιφέρειες της χώρας «τρέχουν» σχέδια έκτακτης ανάγκης και η οδηγία Μητσοτάκη είναι να μην αφεθεί η χώρα για άλλη μια φορά στο έλεος των πυρκαγιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ