today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Ουκρανία: Οι τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο των μαχών, της οικονομίας και της διπλωματίας

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς πόλεων σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, με τους πιο έντονους να καταγράφονται στο Σούμι (βόρεια) και στο Μικολάιφ (νότια), ενώ εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Μάχες

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν και σπίτια καταστράφηκαν από ρωσική πυραυλική επίθεση στην Οδησσό, όπως δήλωσε ο Ολεξίι Ματσούλεβιτς, εκπρόσωπος της περιφερειακής διοίκησης.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με οβίδες διασποράς χθες Δευτέρα το Μικολάιφ, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, τραυματίζοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές σε σπίτια, σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου Ολεξάντρ Σένκεβιτς στο διαδίκτυο.

Εκρήξεις από νάρκες και οβίδες αναφέρθηκαν στην περιοχή Σούμι (βόρεια) από τον Νμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης, μέσω ανάρτησης στο Telegram.

Ο ουκρανός στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι ανέφερε ότι τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς έχουν συμβάλει στη «σταθεροποίηση της κατάστασης» κάνοντας λόγο για «σημαντικά πλήγματα σε κέντρα διοίκησης του εχθρού, αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων».

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού διέταξε τους στρατηγούς να δώσουν προτεραιότητα στην καταστροφή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και των όπλων πυροβολικού της Ουκρανίας στον απόηχο επιθέσεων κατά των ρωσικών γραμμών ανεφοδιασμού.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις αναφορές από το πεδίο των μαχών.

Οικονομία

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε τους πελάτες του στην Ευρώπη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τις παραδόσεις φυσικού αερίου εξαιτίας «εκτάκτων» περιστάσεων, σύμφωνα με επιστολή που διέρρευσε στο πρακτορείο Reuters. Στην επιστολή της 14ης Ιουλίου, το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου επικαλείται αναδρομικά λόγους «ανωτέρας βίας» σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις που χρονολογούνται από τις 14 Ιουνίου.

Οι σύμμαχοι του Κιέβου πρέπει να αυξήσουν την οικονομική υποστήριξή τους προς την Ουκρανία για να βοηθήσουν τη χώρα να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα στη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία, τόνισε σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Αξιωματούχοι από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τον ΟΗΕ θα συναντηθούν πιθανότατα αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν την επανέναρξη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Διπλωματία

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, ανεβάζοντας έτσι σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τη συνολική αμυντική υποστήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέπτεται σήμερα την Τεχεράνη, όπου θα συναντήσει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στο πρώτο ταξίδι του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ