today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιόρτασε τη συνεργασία του με το Chatham House

Με στόχο να βοηθήσει την κοινωνία να χτίσει έναν βιώσιμο, ακμάζοντα και δίκαιο κόσμο, το Chatham House, εδώ και εκατό χρόνια, χρησιμοποιεί, ως αιχμή, νέες, πρωτοπόρες, διαφορετικές, τολμηρές ακόμα και επαναστατικές ιδέες. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) το Chatham House ανήκει στα πιο σημαντικά Think Tanks σε όλο τον κόσμο προσπαθώντας να βοηθήσει τις καινούργιες γενιές να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο.

Αυτή η 15ετής συνεργασία έχει υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, το ερευνητικό πρόγραμμα για αναπτυξιακά προγράμματα των G8 με την Αφρική, την ίδρυση της Ακαδημίας ΙΣΝ για τις υποτροφίες στις διεθνείς σχέσεις, τη διμηνιαία έκδοση «The World Today» με τα πιο σημαντικά πολιτικοκοινωνικά θέματα στον κόσμο, τη δημιουργία του SNF CoLab, την ανακαίνιση του κτιρίου του Chatham House και, πρόσφατα, την κατασκευή της νέας πτέρυγας SNF. Αυτήν, λοιπόν, την πολύχρονη συνεργασία γιόρτασαν μαζί οι δύο οργανισμοί, σε ένα συμπόσιο με τίτλο «Νέες ιδέες, νέες σκέψεις», την προηγούμενη Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022, στο κτίριο του Chatham House στο Λονδίνο, εγκαινιάζοντας την πτέρυγα Stavros Niarchos Foundation (SNF), πραγματοποιώντας τους πρώτους SNF Dialogues εκτός Ελλάδας, γνωρίζοντας από κοντά νέους τρόπους να μοιραζόμαστε ιδέες με το SNF CoLab, και ανακαλύπτοντας ξανά τη σημασία της συνεργασίας και του διαλόγου.

«Ο Martin Luther King Jr. είπε πώς δεν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους από το χρώμα του δέρματος αλλά από τον χαρακτήρα τους» ανέφερε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του ΙΣΝ, στη σύντομη ομιλία του. «Με αυτήν την πεποίθηση προχωράμε και εμείς, πως δεν έχουν σημασία οι πολιτικές πεποιθήσεις ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση αλλά ο χαρακτήρας των ανθρώπων και η ηθική τους. Και είμαστε περήφανοι που σε αυτήν την πορεία έχουμε σύμμαχο και συνεργάτη ένα οργανισμό όπως το Chatham House με το οποίο μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες αλλά και την ίδια δίψα για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που έχουμε τώρα στα χέρια μας. Και ο μοναδικός τρόπος να το πετύχουμε αυτό αλλά και απώτερος σκοπός είναι να μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε τους νέους, να τους δώσουμε την ώθηση και τα εφόδια ώστε να δημιουργήσουν ένα μέλλον πιο δίκαιο και πιο ευοίωνο για όλους. Θέλω να ευχαριστήσω τον Sir Robin Niblett, έναν σπουδαίο στοχαστή, μα, πάνω απ’ όλα, έναν εξαιρετικό άνθρωπο, για το αστείρευτο πάθος και την εντυπωσιακή δουλειά που έχει προσφέρει στο Chatham House αλλά και για την πολύτιμη φιλία με την οποία μας έχει αγκαλιάσει» πρόσθεσε.

«Η συνεργασία του Chatham House με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υπήρξε αποφασιστική για την ανάπτυξη και την επιτυχία του ινστιτούτου την τελευταία δεκαετία» είπε ο Sir Robin Niblett, διευθυντής του Chatham House, στην ομιλία του. «Το συμπόσιο αυτής της εβδομάδας τόνισε τις κοινές αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της σχέσης, δηλαδή τη δέσμευση για εύρεση ακόμα περισσότερων λύσεων, που είναι βασισμένες σε στοιχεία, για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Για την υποστήριξη μιας υγιούς και δυναμικής διεθνούς κοινωνίας των πολιτών και για την καλλιέργεια της επόμενης γενιάς ηγετών που θα παίρνουν σωστότερες αποφάσεις. Μέσω των νέων μας εγκαταστάσεων στην πτέρυγα SNF και των νέων δυνατοτήτων που μας προσφέρονται από το SNF CoLab, το Chatham House ωθεί ολοένα και περισσότερο τα όρια των δραστηριοτήτων μας για να συγκλίνουμε αλλά και να φτάσουμε πιο μακριά. Είμαστε πολύ ευγνώμονες στο ΙΣΝ για την υποστήριξή του σε αυτές τις προσπάθειες και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία τα επόμενα χρόνια».

Δώδεκα δωρεοδόχοι οργανισμοί του ΙΣΝ, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν καλεσμένοι στο συμπόσιο, τιμώντας τη μακροχρόνια σχέση του ΙΣΝ με το Chatham House και αποδεικνύοντας έμπρακτα την έννοια της καλής συνεργασίας και της πίστης στο κοινό όραμα.

Για το ιδιαίτερα επίκαιρο και ουσιαστικό θέμα «Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή» πραγματοποιήθηκαν οι Διάλογοι του ΙΣΝ, στο πρώτο τους ταξίδι εκτός Ελλάδας. Στην 53η συζήτηση των SNF Dialogues συμμετείχαν η Isobel Bruce, διευθύντρια Ψηφιακής Διαφήμισης, Purpose, ο Alex Krasodomski-Jones, πρώην διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Κοινωνικών Δικτύων και η Rinu Oduala, ιδρύτρια Connect Hub Nigeria, ακτιβίστρια.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΙΣΝ, ο Sir Robin Niblett σύστησε την Πρωτοβουλία των SNF Dialogues και την ‘Αννα-Κύνθια Μπουσδούκου στο κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, τονίζοντας τη σημασία και τον ρόλο του διαλόγου ως το πιο σημαντικό μέσο προάσπισης της δημοκρατίας.

«Η δημοκρατία χρειάζεται τέτοια πράγματα. Χρειάζεται δημόσιο χώρο, ένα forum, μια αγορά θα λέγαμε και έχουμε κάνει τέτοια πειράματα εδώ και 20 χρόνια. Έχουμε κάνει πείραμα με τον εξωπορισμό αυτών των κρίσιμων δημοκρατικών λειτουργιών online σε διάφορες εταιρείες, κυρίως διαφημιστικές με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, και πλέον την Κίνα. Θα έλεγα ότι αυτό το πείραμα μάλλον απέτυχε», ανέφερε ο Alex Krasodomski-Jones, ο οποίος αναφέρθηκε στον αντίκτυπο των social media στις πολιτικές αποφάσεις: «Ας δούμε για παράδειγμα την εκστρατεία του Trump ή τα Proud Boys. Πολλά από αυτά ουσιαστικά οφείλονται στον καταλυτικό ρόλο των ψηφιακών μέσων, επομένως ναι, θεωρώ ότι μπορεί πραγματικά να είναι τεράστια η επίδραση αυτών των μέσων στην κοινωνική αλλαγή, αλλά νομίζω ότι ο μηχανισμός με τον οποίο λειτουργούν είναι κάτι που ακόμα διερευνούμε».

«Πολλά κινήματα φέρθηκαν με ευφυΐα. Μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ενισχύσουν εκστρατείες, να ενισχύσουν τη διάδοση και τη διάχυση των μηνυμάτων, να απευθυνθούν σε περισσότερα και ποικίλα κοινά και νομίζω ότι πρόκειται για εμπειρία που προήλθε από τον ιδιωτικό τομέα και μεταλαμπαδεύτηκε στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά από τα εργαλεία τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα στο τραπέζι εξετάζουν πώς μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να δημιουργήσουμε ουσιαστικά περισσότερη συνοχή και να προάγουμε την οργάνωση», δήλωσε η Isobel Bruce, ενώ σχετικά με την επίδραση των social media σχολίασε πως «για παράδειγμα στο Black Lives Matter μπορεί να μην υπήρξε δράση σε επίπεδο πολιτικής, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που επιθυμούσε η κοινωνία, αλλά υπήρξε μια τεράστια μετατόπιση όσον αφορά την γενικότερη σκέψη του πληθυσμού σε σχέση με την φυλετική δικαιοσύνη».

Για τον τρόπο με τον οποίο ένα ζήτημα ξεπερνάει τα σύνορα μιας χώρας μέσα από τη δύναμη των social media, μίλησε η Rinu Oduala: «Κάτι που καθόρισε το κίνημα End SARS ήταν ότι δεν υπήρχαν αρκετοί ασφαλείς χώροι στη Νιγηρία για να κινητοποιηθούμε, για να διαμαρτυρηθούμε. Επομένως εδώ μας βοήθησαν πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπόρεσαν να προσελκύσουν την παγκόσμια προσοχή στα τεκταινόμενα στην Νιγηρία. Μπορέσαμε επίσης να ανταλλάξουμε πληροφορίες, να προσελκύσουμε όχι μόνο την προσοχή αλλά και να αποκτήσουμε στήριξη από όλο τον κόσμο, ενώ ουσιαστικά ήταν η πρώτη φορά που ένα Νιγηριανό ζήτημα μπόρεσε να εξέλθει των συνόρων της χώρας». Αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν προσφέρει χώρο για δράση, η Rinu δήλωσε πως «στη Νιγηρία οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν σε νέους ανθρώπους να ωθούν ουσιαστικά την πολιτική συζήτηση και τον διάλογο για αυτά που συμβαίνουν. Οι πλατφόρμες έχουν δώσει, έχουν προσφέρει χώρο».

Οι καλεσμένοι κλήθηκαν, επίσης, να εξερευνήσουν μια σειρά εκθεμάτων στην πτέρυγα SNF με βάση τα workshops του SNFCoLab, με πολυμέσα, την έκθεση Futurescape και του έργου Design in an Age of Crisis. Η πτέρυγα SNF έχει ως στόχο να παρέχει ένα περιβάλλον συνεργασίας για πολιτική έρευνα και διάλογο, χρησιμοποιώντας διαδραστικά πολυμέσα και άλλα ψηφιακά εργαλεία.

Παρακολουθήστε τη συζήτηση των Διαλόγων με τίτλο «Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή» εδώ: https://www.snfdialogues.org/el/ekdiloseis/ta-social-media-kai-i-koinoniki-allagi/.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ