today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ιαπωνία: Στον απόηχο της δολοφονίας Άμπε το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει την πλειοψηφία

Το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ) εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στην άνω Βουλή της Ιαπωνίας στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, υπό τη βαριά σκιά της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη της παράταξης της ιαπωνικής δεξιάς Σίνζο Άμπε.

Το ΦΔΚ του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα εξασφαλίζει τουλάχιστον 63 έδρες, τις μισές και πλέον από τις 125 που κρίθηκαν χθες, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Μαζί με τον ήσσονα κυβερνητικό του εταίρο, το Κομέιτο, το ΦΔΚ εξασφάλισε πάνω από 75 έδρες, διατηρώντας με άνεση την πλειοψηφία στο σώμα των 248 εδρών. Το αντιπολιτευόμενο Κόμμα της Καινοτομίας εξασφάλισε πάνω από δέκα έδρες, από έξι.

Η καθαρή εκλογική νίκη εδραιώνει την εξουσία του κ. Κισίντα, την ώρα που η ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού απειλείται από την κρίση που προκαλούν οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και με δεδομένη την επιδίωξη της Κίνας να αυξήσει την ισχύ και την επιρροή της, το κυβερνών κόμμα στην Ιαπωνία σχεδιάζει ραγδαία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών του αρχιπελάγους.

Οι εκλογές διεξήχθησαν δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε την ώρα που εκφωνούσε προεκλογική ομιλία.

Ο άνδρας που κατηγορείται για τον φόνο, 41 ετών, φέρεται να ομολόγησε στην αστυνομία πως είχε επίσης αποπειραθεί να κατασκευάσει βόμβα, δήλωσαν χθες Κυριακή πηγές προσκείμενες στην έρευνα.

«Οι εκλογές, το θεμέλιο της δημοκρατίας, αμφισβητήθηκαν από τη βία και έχει τεράστια σημασία το ότι διεξήχθησαν κανονικά. Θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά για να προστατεύσω τη δημοκρατία», είπε ο κ. Κισίντα, αναφερόμενος στη δολοφονία του προκατόχου του, σύμφωνα με το Κιόντο.

Η συμμετοχή εκτιμάται ότι έφθασε το 52%, ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το 48,8% που είχε καταγραφεί στις προηγούμενες εκλογές για την ανανέωση της σύνθεσης της άνω Βουλής, το 2019.

Οι 248 έδρες της ιαπωνικής Γερουσίας ανανεώνονται κατά το ήμισυ κάθε τρία χρόνια.

Με δεδομένο ότι πλέον το ΦΔΚ (εθνικιστική δεξιά) έχει πλέον απόλυτη πλειοψηφία στη Γερουσία, μπορεί να αναθεωρήσει το πασιφιστικό Σύνταγμα της χώρας και να ενισχύσει τον στρατιωτικό ρόλο της Ιαπωνίας σε διεθνές επίπεδο, κάτι που επιδίωκε ο Σίνζο Άμπε επί χρόνια.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ