Πολίτες ενημερώθηκαν από την υφ. Εργασίας Μ.Συρεγγέλα για την καταπολέμηση της βίας

Περιοχές του Περιστερίου και του Αιγάλεω επισκέφθηκε σήμερα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική, την Οικογένεια και την Ισότητα των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, στο πλαίσιο της δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Με μήνυμα «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη!» και έχοντας στο πλευρό της μία ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, η κ. Συρεγγέλα ενημέρωσε δεκάδες πολίτες για τις δράσεις του υπουργείου, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η υφυπουργός στο Δίκτυο Δομών για κακοποιημένες γυναίκες που διαθέτει η χώρα μας και το οποίο περιλαμβάνει 43 Συμβουλευτικά Κέντρα, 19 Ξενώνες Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα και τη δωρεάν τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Όπως ανέφερε, τα συμβουλευτικά κέντρα είναι πάντα σε ετοιμότητα να παρέχουν σε γυναίκες ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, καθώς και νομική και εργασιακή συμβουλευτική, ενώ οι Ξενώνες Φιλοξενίας είναι έτοιμοι να υποδεχθούν γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους.

Η κ. Συρεγγέλα μίλησε επίσης με άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλοι και όλες να βοηθήσουμε γυναίκες να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζουν.

Για παράδειγμα, όπως σημείωσε, κάθε ενδιαφερόμενος/η που επιθυμεί να ενημερωθεί σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών βίας ή να καταγγείλει ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να καλέσει στη Γραμμή SOS 15900, για να λάβει την απαραίτητη βοήθεια και συμβουλή.

Παράλληλα, η υφυπουργός διαβεβαίωσε όλους τους πολίτες που συνάντησε στο Περιστέρι και στο Αιγάλεω ότι «βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε γυναίκα που θέλει να καταγγείλει κακοποίηση, βία ή παρενόχληση. Είμαστε μαζί της σ’ αυτόν τον αγώνα και έμπρακτα την στηρίζουμε σε κάθε της βήμα».

Ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών και εργασιακή στήριξη

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κ. Συρεγγέλα επανέλαβε τη σημασία του ολοκληρωμένου Δικτύου Δομών της χώρας.

Όπως είπε, το Δίκτυο Δομών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών περιλαμβάνει την 24ωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 43 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας.

Η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, η οποία στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες, με εξειδίκευση σε θέματα βίας, είναι μία υπηρεσία εθνικής εμβέλειας, λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο και παρέχει άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας, καθώς και πληροφόρηση και ενημέρωση για θέματα βίας κατά των γυναικών.

Στις δηλώσεις της, η υφυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος της σημερινής δράσης είναι να ενημερωθεί, όσο το δυνατόν, περισσότερος κόσμος για τις δομές στήριξης που απευθύνονται στις γυναίκες που είναι θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και στις οποίες μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν και ψυχολογική, νομική, αλλά και εργασιακή στήριξη.

Στο σημείο αυτό, η κ. Συρεγγέλα τόνισε τη σπουδαιότητα μίας σειράς δράσεων που υλοποιούνται στον τομέα της εργασίας, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των γυναικών, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η προστασία τους από κακοποιητικές συμπεριφορές, όσο και η οικονομική τους ανεξαρτησία, σε περίπτωση που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία και επιθυμούν να εγκαταλείψουν την εστία τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι πολύ πιο δύσκολο για μία γυναίκα που είναι άνεργη να βγει από τον κύκλο της βίας. Στόχος, όπως σημείωσε, είναι, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, οι γυναίκες να μπορούν να βρουν εργασία, να σταθούν στα πόδια τους και να αποκτήσουν οικονομική ανεξαρτησία.

Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός υπενθύμισε ότι στον Δήμο Περιστερίου εφαρμόζεται το Εργαλείο Εκτίμησης Κινδύνου.

Τέλος, η κ. Συρεγγέλα δήλωσε ότι όσοι και όσες το επιθυμούν μπορούν να λάβουν πληροφορίες μέσα από τις ιστοσελίδες metoogreece.gr, womensos.gr και isotita.gr, από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) ή στέλνοντας e-mail στο sos15900@isotita.gr.