today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Λευκορωσία: 3 ακτιβιστές κινδυνεύουν με εκτέλεση για δολιοφθορά εναντίον της Ρωσίας

Τρεις λευκορώσοι ακτιβιστές κινδυνεύουν να εκτελεστούν αφού κατηγορήθηκαν για δολιοφθορά στο σιδηροδρομικό δίκτυο στη Λευκορωσία για να εμποδίσουν τις κινήσεις των ρώσων στρατιωτών κατά το πρώτο στάδιο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα λευκορώσοι ερευνητές.

Οι άνδρες κατηγορούνται για τρομοκρατία μετά τη σύλληψή τους την 1η Μαρτίου επειδή είχαν βάλει φωτιά στους ηλεκτρονόμους του δικτύου σιδηροδρόμων τη νύχτα, ανακοίνωσε η Λευκορωσική Ερευνητική Επιτροπή.

“…Οι άνδρες αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί μέγιστη ποινή, μέχρι και η θανατική ποινή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Επιτροπής όπου δημοσιοποιείται η ολοκλήρωση της έρευνάς της.

Η πρώην σοβιετική Λευκορωσία πραγματοποιεί εκτελέσεις με ένα πισώπλατο πυροβολισμό στο κεφάλι. Οι συγγενείς δεν ενημερώνονται πότε εκτελείται η ποινή και το πτώμα δεν παραδίδεται σε αυτούς.

Η Μόσχα χρησιμοποίησε το έδαφος της στενής συμμάχου του Κρεμλίνου Λευκορωσίας για την επίθεσή της εναντίον του Κιέβου.

Το Μινσκ αρνείται κάθε ανάμειξη στον πόλεμο, αλλά παραδέχεται ότι χρησιμοποιήθηκε το έδαφός του.

Δεκάδες ενέργειες δολιοφθοράς πραγματοποιήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο για να καθυστερήσουν την ανάπτυξη των ρώσων στρατιωτών και την μεταφορά του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, εκτιμούν οι αρχές της Λευκορωσίας και η αντιπολίτευση.

Οι επιπτώσεις από την δολιοφθορά στις κινήσεις των ρώσων στρατιωτών δεν είναι ξεκάθαρες.

Οι ακτιβιστές ενημερώθηκαν από μια οργάνωση της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία ότι οι αρχές στο Μινσκ τους χαρακτήρισαν εξτρεμιστές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έρευνα διαβιβάστηκε στο γραφείο της εισαγγελίας και έπειτα θα σταλεί στο δικαστήριο για την δίκη, ανέφερε η Επιτροπή. Ωστόσο, είναι άγνωστο πότε θα γίνει αυτό.

Τον περασμένο μήνα ο λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο έδωσε γραπτώς έγκριση για την επέκταση της χρήσης της θανατικής ποινής στη χώρα του για την τιμωρία και της απόπειρας τρομοκρατικής ενέργειας.

Η Λευκορωσία εφάρμοζε ήδη την θανατική ποινή για τρομοκρατικές ενέργειες που προκαλούν απώλεια ζωών, για ειδεχθείς φόνους και για μαζικούς φόνους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ