today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Το πολιτικο-κοινωνικό αφήγημα της κυβέρνησης στον δρόμο προς τις κάλπες

Τις θερινές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις περιμένει το Μαξίμου για να «κλειδώσει» το εκλογικό του αφήγημα και να ξετυλίξει τη στρατηγική του κόμματος, ενόψει εκλογών, είτε πραγματοποιηθούν το Φθινόπωρο, όπως φημολογείται, είτε στο τέλος της τετραετίας, σύμφωνα με την Πρωθυπουργική δέσμευση.

Του Κώστα Πασίση

Μια πρόγευση της τακτικής της ΝΔ, κατά πολλούς αναλυτές προεκλογικής, θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Προ Ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για την κυβερνητική κοινωνική πολιτική, που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στις 6 Ιουλίου κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού.

«Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την ανάληψη των καθηκόντων της Κυβέρνησής μας εφαρμόσαμε πολιτικές με έντονο κοινωνικό πρόσημο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προαναγγέλλοντας τη νέα κυβερνητική κίνηση στην πολιτική σκακιέρα.

Το βασικό μήνυμα που αναμένεται να στείλει ο Πρωθυπουργός στη νέα παρέμβαση του είναι ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, λαμβάνοντας ρεαλιστικά μέτρα που δε θα «ναρκοθετούν» τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.

Στο επίκεντρο της στρατηγικής της κυβέρνησης βρίσκεται η καθημερινότητα των πολιτών, που αυτή την περίοδο είναι εγκλωβισμένη στην πραγματικότητα της ενεργειακής κρίσης που έχει ανατρέψει τη ζωή σχεδόν όλων των κοινωνικών ομάδων.

Η βελτίωση αυτού του δείκτη ενδεχομένως να κρίνει προς τα που θα γείρει η ζυγαριά του εκλογικού αποτελέσματος αλλά και το στοιχημα της αυτοδυναμίας, αν κάποιοι, την πρώτη Κυριακή, δε σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ερμηνεύσουν τη λαϊκή βούληση κοντόφθαλμα και όπως τους βολεύει…

Το Μαξίμου με τα τελευταία μέτρα που πήρε για τη στήριξη της μεσαίας τάξης και των οικονομικά ασθενέστερων έδειξε ότι έχει πιάσει το σφυγμό της κοινωνίας.

Έτσι, με τροπολογία που κατέθεσε προ ημερών στη Βουλή προχώρησε στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια κίνηση που αναμένεται να βάλει φρένο στους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να δώσει ανάσα στους πολλούς που υποφέρουν, λόγω των τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο…

Ταυτόχρονα τρέχει για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, η σημαντική ενίσχυση και η γενναία διεύρυνση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Άνοιξε η πλατφόρμα Power Pass και άρχισε η υποβολή αιτήσεων από τους οικιακούς καταναλωτές για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα ανάλογα με την επιβάρυνση που είχε το κάθε νοικοκυριό.

Μπήκε, παράλληλα, σε εφαρμογή το πρόγραμμα για την αντικατάσταση έως και τριών ηλεκτροβόρων συσκευών. Ενώ τέθηκε σε εφαρμογή και η νέα παρέμβαση που αφορά στην επιδότηση της βενζίνης για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση περιμένει να διαπιστώσει την απήχηση των συγκεκριμένων μέτρων στην κοινωνία για να προχωρήσει στα επόμενα βήματα, όπως αναφέρει συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Στο Μαξίμου και στην Πειραιώς οι επιτελικές συσκέψεις για τη διαμόρφωση της προεκλογικής στρατηγικής είναι πυρετώδεις και το βασικό προσχέδιο βρίσκεται ήδη στο γραφείο του Πρωθυπουργού.

Σε πρώτο πλάνο είναι τα πεπραγμένα της ΝΔ στο διάστημα της τριετούς διακυβέρνησης. Κατά πολλούς το μότο: «το είπαμε-το κάναμε» αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και ένα από τα ισχυρά χαρτιά που αναμένεται να ρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προεκλογική αρένα, σε αντιπαραβολή με τα έργα και τις ημέρες της πρώτης κυβέρνησης Αριστεράς.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει το αξιακό χάος που χωρίζει τη ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Σε προεκλογικούς ρυθμούς

Σε φουλ ρυθμούς, όμως, εργάζονται και οι «ειδικοί» επί των εκλογών, οι οποίοι μελετούν και αναλύουν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας της χώρας ξεχωριστά.

Επί παραδείγματι, οι μετρήσεις δείχνουν ότι στο παραδοσιακό κάστρο της ΝΔ, στην Κεντρική Μακεδονία, εμφανίζονται ενισχυμένα τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.

Γεγονός που προκαλεί αν μη τι άλλο προβληματισμό…

Ακόμη ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Κρήτη που ανέκαθεν η κεντροαριστερά έχει ισχυρά ερείσματα.

Αυτή τη φορά, εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, που κατάγεται από το νησί, έχει προκύψει και ο «βέρος» Κρητικός Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος επιζητεί αναμέτρηση με τον Πρωθυπουργό…

Ειδικά προγράμματα θα ξετυλιχθούν για συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες. Νέοι, αγρότες, συνταξιούχοι έχουν το δικό τους ξεχωριστό πολιτικό αποτύπωμα και το Μαξίμου ετοιμάζεται να κάνει focus σε αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ