today-is-a-good-day
15.2 C
Athens

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Ντροπή η Ε.Ε. να παραμένει σιωπηλή στις παράνομες ενέργειες της Ελλάδας

Με ανακοίνωση η οποία στοχοποιεί την Ελλάδα σχολιάζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τις αποφάσεις που εγκρίθηκαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, επιδεικνύεται μια προκατειλημμένη, χωρίς οράματα και αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στη χώρα μας, αναφέρει η ανακοίνωση.

Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι απόλυτη ντροπή για την ΕΕ να σιωπά απέναντι στους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, για τον εξοπλισμό των νησιών και για τις πρακτικές απώθησης που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. Αυτές οι αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα, αναφέρει ακόμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

“Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 23-24 Ιουνίου 2022, επιδεικνύεται μια προκατειλημμένη, χωρίς οράματα και αποστασιοποιημένη στάση απέναντι στη χώρα μας. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η ΕΕ δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να βγει από τον φαύλο κύκλο σε σχέση με την Τουρκία. Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι απόλυτη ντροπή για την ΕΕ να σιωπά απέναντι στους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, για τον εξοπλισμό των νησιών και για τις πρακτικές απώθησης που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. Αυτές οι αποφάσεις δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά βλάπτουν και την περιφερειακή σταθερότητα. Αν και η Τουρκία διατηρεί πάντα τη στάση της υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, η απάντηση σε αυτή την προσέγγιση της χώρας μας αποτελεί παράδειγμα πλήρους ανειλικρίνειας με στρατηγική σκόπιμης έντασης και κλιμάκωσης. Η ΕΕ θα πρέπει τώρα να συνειδητοποιήσει ότι δεν πρέπει να δεσμευτεί και να θυσιάσει τα οφέλη που θα αποκομίσει από τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας και τη συνεργασία με τη χώρα μας στις στενόμυαλες, παράνομες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής διοίκησης. Το απαιτούν ουσιαστικά και τα γενικά συμφέροντα της ΕΕ.

Από την άλλη πλευρά, στη Σύνοδο Κορυφής, χαιρετίζεται το γεγονός ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας και στη  Γεωργία δόθηκε η προοπτική ένταξης στην ΕΕ. Ωστόσο, είναι περίεργο το γεγονός ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, που είναι επί του παρόντος υποψήφιες χώρες, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Πιστεύεται ότι η χορήγηση του καθεστώτος υποψηφιότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το συντομότερο δυνατό θα ωφελήσει την ευρύτερη Ευρωπαϊκή γεωγραφία, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων.”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ