today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Τουρκία: Μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η πυρκαγιά στη Μαρμαρίδα

Πυροσβέστες συνεχίζουν να επιχειρούν για να περιορίσουν δασική πυρκαγιά στη νοτιοδυτική Τουρκία, που εξακολουθεί να μαίνεται για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι άνεμοι ενισχύουν και εξαπλώνουν τις φλόγες παρά τις προσπάθειες στο έδαφος και από τον αέρα.

Οι σκηνές των φλεγόμενων δασικών εκτάσεων κοντά στο τουριστικό θέρετρο της Μαρμαρίδας πυροδοτεί φόβους ότι η χώρα θα ξαναζήσει τις καταστροφικές πυρκαγιές της περασμένης χρονιάς, που απανθράκωσαν 1.400.000 στρέμματα σε όλη την περιοχή της Μεσογείου.

Καπνός αναδίδεται από λόφους καθώς οι φλόγες εξαπλώνονται σε αραιοκατοικημένη δασική περιοχή. Αεροσκάφη και ελικόπτερα έχουν ξαναρχίσει τις ρίψεις νερού.

Η αστυνομία συμμετέχει στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς που ξέσπασε περί τις 20:00 της Τρίτης και έχει σαρώσει πάνω από 34.000 στρέμματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε χθες Πέμπτη ότι συνελήφθη άνδρας που ομολόγησε πως ότι έβαλε φωτιά στο δάσος εξαιτίας διαπληκτισμού με μέλη της οικογένειάς του.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα δήλωσε επίσης χθες ότι 29 άνθρωποι υπέστησαν τραύματα, εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας της πυρκαγιάς και δύο συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Συνολικά, 274 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους προληπτικά, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανά και πιο σοβαρά τα κύματα καύσωνα, προειδοποιούν επιστήμονες.

Οι δασικές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι στην Τουρκία, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν ξεσπάσει επίσης κοντά στην Μαρμαρίδα, ήταν οι πιο σφοδρές που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η χώρα, είχε ανακοινώσει πέρυσι η υπηρεσία της ΕΕ για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας, προσθέτοντας ότι η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε «hot spot» των δασικών πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε επικρίσεις για έλλειψη προετοιμασίας για την κατάσβεση των περσινών πυρκαγιών. Αντέτεινε ότι ήταν οι χειρότερες στην ιστορία της Τουρκίας.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), υποστήριξε προχθές Τετάρτη ότι η κυβέρνηση είναι «ανίκανη» και ότι δεν έκανε καμία προετοιμασία για τις πυρκαγιές από πέρυσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ