today-is-a-good-day
19 C
Athens

Οι ειδικοί των CDC ενέκριναν τα εμβόλια των Pfizer και Moderna για τα μικρά παιδιά

Η επιτροπή συμβούλων των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) ψήφισε σήμερα ομόφωνα υπέρ της έγκρισης των εμβολίων για την Covid-19 των εταιρειών Pfizer και Moderna για τα νήπια, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διάθεσή τους, ενδεχομένως και από την επόμενη εβδομάδα.

Η πρόταση, που πέρασε με ψήφους 12 υπέρ και 0 κατά, θα πρέπει να εγκριθεί από τη διευθύντρια των CDC Ροσέλ Ουαλένσκι ώστε η αμερικανική κυβέρνηση να αρχίσει να διαθέτει τα εμβόλια στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Την Παρασκευή, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το εμβόλιο της Moderna για τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών και το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για τα παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών. Το εμβόλιο της Pfizer είχε ήδη πάρει έγκριση για τα παιδιά ηλικίας από 5 ετών και άνω.

«Αυτή η ασθένεια σκοτώνει παιδιά και έχουμε μια ευκαιρία να το αποτρέψουμε», σχολίασε η Μπεθ Μπελ, μία από τους γιατρούς της επιτροπής, μετά την ψηφοφορία.

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει σύντομα η αποστολή των εμβολίων για τα μικρά παιδιά «σε χώρους τους οποίους γνωρίζουν και εμπιστεύονται οι γονείς», όπως στα γραφεία παιδιάτρων, σε παιδιατρικά νοσοκομεία και σε φαρμακεία. Οι γονείς θα μπορούν να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών τους, πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα.

Αν και πολλοί γονείς στις ΗΠΑ επιθυμούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη θα είναι η ζήτηση. Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech εγκρίθηκε για τα παιδιά ηλικίας 5 -11 ετών τον περασμένο Οκτώβριο αλλά μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί μόνο το 29% των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ