today-is-a-good-day
20.8 C
Athens

Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για πλαφόν στην τιμή χονδρικής του ρεύματος.

Τέλος στη ρήτρα αναπροσαρμογής

Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αδρανοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και την επιστροφή των τιμών στα επίπεδα του φθινοπώρου.

Η διάταξη προβλέπει ότι ο έκτακτος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και για διάστημα ενός έτους και ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές, οι οποίες θα οριστούν με υπουργική απόφαση.

Η απόφαση θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό της ανωτάτης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη όπου υπάρχει τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Παράλληλα, άνοιξε από χθες η πλατφόρμα Power Pass για την αποζημίωση έως 600 ευρώ των επιπλέον χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο έως και τα τέλη Μαΐου και υπό τις προϋποθέσεις ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν «κλειδώσει» σταθερό τιμολόγιο και το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ. Οι αιτήσεις υποβάλλονται σταδιακά, βάσει του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ, ενώ τα ποσά της επιδότησης θα καταβληθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση την ενίσχυση της επιδότησης καυσίμων μέσω του Fuel Pass, καθώς και την παράταση του προγράμματος.

Sourceertnews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ