today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ιταλία: Θα μειωθούν περαιτέρω οι ποσότητες ρωσικού αερίου που λαμβάνει από την Gazprom

Η ιταλική Eni θα λάβει μόνο τη μισή ποσότητα των προμηθειών αερίου που έχει ζητήσει από τη ρωσική Gazprom σήμερα, έπειτα από την παραλαβή ανεπαρκών ποσοτήτων τις δύο προηγούμενες ημέρες, ανέφερε η εταιρία.

“Έναντι ημερήσιας ζήτησης αερίου από την Eni περίπου 63 εκατ. κυβικών μέτρων, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει μόνο το 50% της ποσότητας που της έχει ζητηθεί, με τις πραγματικές ποσότητες που διανέμονται να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες από χθες”, ανέφερε ο ενεργειακός κολοσσός στον ιστότοπό του.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως οι μειώσεις των προμηθειών δεν ήταν προσχεδιασμένες και έχουν σχέση με θέματα συντήρησης, όμως ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι απέρριψε την εξήγηση αυτή.

“Τόσο η Γερμανία όσο και εμείς, και άλλοι, πιστεύουμε πως αυτά είναι ψέματα. Στην πραγματικότητα κάνουν πολιτική χρήση του αερίου, όπως χρησιμοποιούν και τα σιτηρά για πολιτικούς λόγους”, δήλωσε ο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο με τον Γερμανό καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο εφοδιασμός της Ευρώπης με ρωσικό αέριο συνολικά μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μειώθηκε περαιτέρω χθες και η Μόσχα είπε πως μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις επισκευές μπορεί να οδηγήσουν στην αναστολή όλων των ροών, βάζοντας χειρόφρενο στον αγώνα δρόμου στον οποίο έχει επιδοθεί η Ευρώπη προκειμένου να αναπληρώσει τα αποθέματα αερίου της.

Η Ιταλία έχει θέσει ως στόχο να ξαναγεμίσει το σύστημα αποθήκευσης αερίου της χώρας τουλάχιστον στο 90% της δυναμικότητάς του εγκαίρως για τον επόμενο χειμώνα. Το ποσοστό αποθήκευσης βρισκόταν στο 54% της χωρητικότητας του συστήματος χθες.

Η Ιταλία έχει αρχίσει να μειώνει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Οι εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη βρίσκονται σε διαρκή πτώση αφότου επιβλήθηκαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Gazprom διέκοψε την παροχή αερίου σε πολλούς Ευρωπαίους πελάτες που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια.

Περίπου οι μισές ξένες εταιρίες, που έχουν συμβόλαιο προμήθειας αερίου με την Gazprom, έχουν ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank προκειμένου να πληρώσουν το ρωσικό αέριο, είχε δηλώσει στα μέσα Μαΐου ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Η Eni, που ανήκει κατά 30,3% στο ιταλικό κράτος, είχε ανοίξει λογαριασμό σε ευρώ και έναν άλλο σε ρούβλια στην Gazprombank προκειμένου να διευθετήσει τις πληρωμές της για την παροχή ρωσικού αερίου στα τέλη Μαΐου, υποκύπτοντας έτσι στις απαιτήσεις της Μόσχας. Η πληρωμή έγινε σε ευρώ, σύμφωνα με τον όμιλο.

Η Ιταλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο καθώς εισάγει το 95% του αερίου που καταναλώνει, από το οποίο περίπου το 40% προερχόταν από τη Ρωσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ