today-is-a-good-day
22.4 C
Athens

Ισπανία: Αντιμέτωπη με ένα ασυνήθιστο κύμα καύσωνα η χώρα μάχεται και εναντίον πολλών πυρκαγιών

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μάχονται σήμερα για την κατάσβεση πολλών πυρκαγιών στην Ισπανία, ένα έργο που περιπλέκεται λόγω των ακραίων θερμοκρασιών που επικρατούν στην ιβηρική χερσόνησο εδώ και έξι ημέρες, με το θερμόμετρο να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Η πιο ανησυχητική πυρκαγιά είναι αυτή που μαίνεται κοντά στο Μπαλδομάρ, στην επαρχία Λιέιδα της Καταλονίας, όπου η φωτιά έχει ήδη κατακάψει 5.000 στρέμματα δάσους, αλλά έχει “τη δυναμική” να επεκταθεί στα 200.000 στρέμματα, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει εκκενώσεις οικισμών, αλλά οι αρχές έχουν αποκλείσει κάποιες περιοχές για προληπτικούς λόγους.

Στη Λιέιδα το θερμομετρο αναμένεται σήμερα να φτάσει ως τους 41 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet), η οποία προβλέπει επίσης θερμοκρασία άνω των 40 βαθμών στη Μπαδαχόθ (νοτιοδυτικά) και τη Σαραγόσα (βορειοανατολικά).

Στην Καταλονία άλλες δύο ακόμη πυρκαγιές ήταν ενεργές σήμερα στο πρωί στο Σολσονές και την Τιέρα Άλτα, κάθε μία από τις οποίες έχει κάψει σχεδόν 3.000 στρέμματα.

Ακόμη μία πυρκαγιά ξέσπασε στη Σιέρα ντε λα Κουλέμπρα, στη Θαμόρα.

Στη Ναβάρε, στη βόρεια Ισπανία, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν στη διάρκεια της νύκτας για να θέσουν υπό έλεγχο δύο άλλες πυρκαγιές.

Το κύμα καύσωνα, ασυνήθιστο για αυτή την περίοδο του έτους για την Ισπανία, ξεκίνησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και πλέον η θερμοκρασία σχεδόν σε όλη τη χώρα έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, κατά τόπους ως τους 43 βαθμούς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση των περιστατικών καύσωνα, κυρίως στην Ευρώπη, οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνουν την ισχύ, τη διάρκεια και τη συχνότητά τους.

Τους δέκα τελευταίους μήνες στην Ισπανία έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά με ακραίες θερμοκρασίες: ένα κύμα καύσωνα τον Αύγουστο του 2021, όταν στη χώρα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία (47,4 βαθμοί Κελσίου στο Μοντόρο, στα νότια), θερμοκρασίες “ιδιαίτερα υψηλές” μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ένα κύμα καύσωνα τον Μάιο και το τρέχον κύμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ