today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Η αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας και τα απώτατα όρια της Ελλάδας

Θα πατήσει «φρένο» στις προκλήσεις έναντι της Ελλάδος ο Ερντογάν και πότε; Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν το Μαξίμου, μετά το καθημερινό – άνευ λογικής και μέτρου – παραλήρημα της τουρκικής ηγεσίας, που τεντώνει επικίνδυνα το σχοινί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Του Κώστα Πασίση

Στην κυβέρνηση αποφεύγουν τις προβλέψεις για τα επόμενα βήματα του Σουλτάνου, μη αποκλείοντας κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και μιας «προβοκάτσιας» για να αναληφθούν διεθνείς πρωτοβουλίες και να καθίσουν οι δυο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο…

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες δυο εβδομάδες επειδή εκκρεμεί στις 23 και 24 Ιουνίου η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο θα θέσει θέμα Τουρκίας αλλά θα ζητήσει και τη ρητή καταδίκη της με …ρήτρα για κυρώσεις, αν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Ενώ θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, όπως επεσήμανε και στη χθεσινή συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση

Στο τέλος του μήνα, 28 έως 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο περίπλοκα διπλωματικά. Και αυτό επειδή δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη στάση του απρόβλεπτου Ερντογάν.

Ενώ, δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν περιμένει ακόμη ένα νεύμα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για ραντεβού, προκειμένου να αποφορτιστεί η ένταση μεταξύ των δυο χωρών.

Αν και όπως επισημαίνεται αρμοδίως ένα τέτοιο ραντεβού, μπορεί να μη γίνει ποτέ καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν τον Ερντογάν …τελειωμένο πολιτικά.

Ανθελληνικές κορώνες από Ακάρ

Ωστόσο το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι βαρύ και αυτό φάνηκε από το σοβαρό επεισόδιο Ελλήνων βουλευτών ( Λιβανός – Βολουδάκης – Ανδρέας Λοβέρδος – Τζάκρη) με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ σε κοινοβουλευτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, που επιβεβαίωσε το οριακό σημείο των σχέσεων των δυο χωρών.

Οι Έλληνες βουλευτές «πετσόκοψαν» τον Τούρκο υπουργό αποδομώντας συθέμελα το αφήγημα του για αποστρατικοποίηση νησιών και υποστήριξη τρομοκρατίας και αναδεικνύοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας τόσο εντός ΝΑΤΟ όσο και στο Αιγαίο.

Ο Ακάρ μετά από έναν καβγά με τους Έλληνες βουλευτές αποχώρησε εκνευρισμένος, με το όλο σκηνικό να θυμίζει τη μεγαλοπρεπέστατη διπλωματική ήττα on camera που υπέστη στην Άγκυρα ο Τσαβούσογλου από τον Νίκο Δένδια

Ο σουλτάνος στην τελευταία ομιλία του προανήγγειλε ότι θα βγάλει και τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο για έρευνες και επειδή η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά χρήματα, που δεν περισσεύουν, στα γεωτρύπανα, εικάζεται ότι δε μπλοφάρει…

Την ίδια στιγμή, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που παίρνουν κατευθείαν γραμμή από το Προεδρικό Μέγαρο, έχουν εντάξει στα ρεπορτάζ τους, το Καστελόριζο που βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία, ενώ ταυτόχρονα κυκλοφορούν και σενάρια για ναυτικό αποκλεισμό ελληνικών νησιών.

Το «κερασάκι», όμως, στην τουρκική επιθετικότητα έβαλε ο γνωστός και μη εξαιρετέος για τον ακραίο λόγο του, κ. Μπαχτσελί ο οποίος μίλησε για την ανάγκη χάραξης μονομερώς ΑΟΖ από την Τουρκία.

Μια κίνηση που εφόσον πραγματοποιηθεί θα συνιστά πράξη πολέμου για την Ελλάδα…
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου του κ. Ερντογάν μπήκαν άμεσα στο μικροσκόπιο της Αθήνας καθότι ο εν λόγω κύριος πολλές φορές ανακοινώνει πράγματα που επαληθεύονται μετά από λίγες εβδομάδες.

Η πρόκληση και η απάντηση

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επίσης γνωστός για τις φιλοτουρκικές διαθέσεις του, σε συνέντευξη του πρότεινε οι δυο χώρες να λύσουν τις διάφορες τους σε πνεύμα εμπιστοσύνης.

Γεγονός που σχεδόν εξόργισε την ελληνική κυβέρνηση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέφερε την ενόχληση του Μαξίμου λέγοντας: «Είναι γνωστή», τόνισε, «η στάση του ΝΑΤΟ σε ότι αφορά τα ζητήματα αυτά και ειδικά του γ.γ. Η κυβέρνηση πάντα γνωστοποιεί τις θέσεις της για την κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας και βλέπουμε την αποδοχή των ελληνικών θέσεων ακριβώς γιατί εδράζεται στις διεθνείς συνθήκες».

Επιπλέον ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στη στρατηγική που έχει χαράξει η χώρα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και απαιτεί το ίδιο από τους γείτονές της. Με μυθεύματα και έωλους ισχυρισμούς δεν πλήττονται στο ελάχιστο τα εθνικά μας δίκαια. Κανείς δεν αποδέχεται τους ανυπόστατους τουρκικούς ισχυρισμούς και την επιθετικότητα που οδηγεί την γείτονα σε απομόνωση και περιθωριοποίηση».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η όξυνση και η «τοξικότητα» στην τουρκική ρητορική έχει πολλαπλή ανάγνωση και ερμηνεία.

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο δεύτερος με τον αριθμό των αμερικανικών βάσεων που αναγνωρίζουν το ιδιαίτερο γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας και ταυτόχρονα τρομοκρατούν τους Τούρκους οι οποίοι δεν είχαν συνηθίσει να βλέπουν απέναντι τους Αμερικανούς στρατιώτες τόσο κοντά στα σύνορα τους.

Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τα γνωστά ανατολίτικα παζάρια του Ερντογάν εντός του ΝΑΤΟ και ο τέταρτος με τον προεκλογικό αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία, αλλά δεν πάει καθόλου καλά για τον Τούρκο Πρόεδρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ