Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνεται η μελέτη χαρτογράφησης για την αλυσίδα πετρελαιοειδών

ΑΠΕ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ολοκληρώνει τις επόμενες εβδομάδες μία μελέτη χαρτογράφησης για την κατάσταση ανταγωνισμού σε όλη την αλυσίδα πετρελαιοειδών (πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης) από τα διυλιστήρια στη λιανική, στο πλαίσιο των δράσεών της έναντι της ακρίβειας».

Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννης Λιανός.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμη τα εξής:

«Ύστερα από δική μου πρόταση, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που εκκίνησαν έρευνα στον κλάδο αυτό. Συνολικά μόνο τρεις χώρες (Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα) έχουν ξεκινήσει κλαδική/χαρτογράφηση των προβλημάτων ανταγωνισμού στα πετρελαιοειδή.

Στα αποτελέσματα της έρευνας θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις προς την Πολιτεία για άμεσα μέτρα στον συγκεκριμένο κλάδο και γενικότερα θα δώσουν (για πρώτη φορά μετά από έτη) τη δυνατότητα εμπεριστατωμένης δημόσιας συζήτησης για την κατάσταση ανταγωνισμού στον κλάδο.

Παρά τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση της Αρχής γίνεται προσπάθεια να δημοσιεύσουμε ενδιάμεσα αποτελέσματα μέχρι τέλος του μήνα και τα τελικά τον Ιούλιο.

Επίσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει αυτεπάγγελτη έρευνα εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού στην αγορά των πετρελαιοειδών από τον Σεπτέμβριο του 2021 (για πολύ καιρό η μόνη Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Ευρώπη που εκκίνησε έρευνα στον κλάδο στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης).

Συνδυάζοντας τις νέες αρμοδιότητες χαρτογράφησης με την εφαρμογή του δικαίου ανταγωνισμού σε περίπτωση παράβασης στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ολιστική αντιμετώπιση τυχόν εγχώριων στρεβλώσεων στον κλάδο των καυσίμων.

Ταυτόχρονα, έχουμε καταστρώσει στρατηγική συνεργασίας με άλλες Επιτροπές Ανταγωνισμού στην Ευρώπη και εκτός για να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τυχόν διεθνείς στρεβλώσεις του ανταγωνισμού».