today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία ζητούν το Ιράν «να τερματίσει την πυρηνική κλιμάκωση»

Βερολίνο, Λονδίνο και Παρίσι κάλεσαν χθες Πέμπτη το Ιράν «να τερματίσει την πυρηνική κλιμάκωση» και να «αποδεχθεί άμεσα τη συμφωνία που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι» από τον Μάρτιο για να περισωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία για τη Δύση είχε σκοπό να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο η Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στηλίτευσε λίγο νωρίτερα την απόφαση του Ιράν να απενεργοποιήσει 27 κάμερες επιτήρησης των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, εκφράζοντας τον φόβο πως το μέτρο αυτό θα καταφέρει «μοιραίο πλήγμα» στις συνομιλίες που διεξάγονταν στη Βιέννη για τη συμφωνία, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).

Σε ό,τι αφορά την προτεινόμενη συμφωνία από τον Μάρτιο, «λυπούμαστε που το Ιράν δεν έχει αδράξει ακόμη αυτή τη διπλωματική ευκαιρία», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, που δημοσιοποιήθηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών κρατών. «Το προτρέπουμε να το κάνει άμεσα».

Το Ιράν ενημέρωσε τον ΔΟΑΕ ότι απενεργοποίησε «27 κάμερες» επιτήρησης των εγκαταστάσεών του, ανέφερε χθες ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. Επρόκειτο για την αντίδραση της Τεχεράνης στην υιοθέτηση από το ΔΣ του ΔΟΑΕ απόφασης που την ανακαλούσε στην τάξη.

«Καταδικάζουμε» την απόφαση της Τεχεράνης, ανέφεραν Βερολίνο, Λονδίνο και Παρίσι (χώρες συμβαλλόμενα μέρη στο ΚΟΣΔ, αποκαλούμενες για συντομία E3). Η ιρανική κίνηση «θα επιδεινώσει την κατάσταση και θα περιπλέξει τις προσπάθειές μας α αποκαταστήσουμε πλήρως» τη συμφωνία του 2015, που προέβλεπε περιορισμούς στις ιρανικές δραστηριότητες στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων.

Η διεθνής συμφωνία είναι ετοιμοθάνατη από το 2018, όταν οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το ΚΟΣΔ και επέβαλαν εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν άρει.

Η ιρανική αντίδραση «τροφοδοτεί επίσης τις αμφισβητήσεις για το κατά πόσον το Ιράν είναι δεσμευμένο στην επίτευξη θετικού αποτελέσματος», σύμφωνα με την ανακοίνωση της E3.

Ο ΔΟΑΕ επιβλέπει και επαληθεύει την εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβε το Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψε το 2015 στη Βιέννη με τις μεγάλες δυνάμεις.

Τον Απρίλιο του 2021, ξανάρχισαν διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα της Αυστρίας για να επανενταχθούν οι ΗΠΑ στη συμφωνία που αποκήρυξε το 2018 ο αμερικανός τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και να επανέλθει το Ιράν στην πλήρη τήρηση των δεσμεύσεών του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ