today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο Μπαχμούτ με στόχο τον έλεγχο του Σεβεροντονέτσκ

Η Ρωσία αναζητεί αδύναμα σημεία της ουκρανικής άμυνας κοντά στον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ.

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να εξαπολύσουν εφόδους στην περιοχή, πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Αν η Ρωσία καταλάβει τις πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισίτσανσκ στον ποταμό Σιβέρσκι Ντονέτς, θα έχει υπό την κατοχή της όλο το Λουχάνσκ, τη μία από τις δύο επαρχίες στην περιφέρεια του Ντονμπάς, την οποία διεκδικεί η Μόσχα για λογαριασμό των αυτονομιστών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται στην περιφέρεια του Ντονμπάς, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν στην Μπαχμούτ με επιθέσεις που έχουν στόχο όπως φαίνεται να αποκόψουν το Σεβεροντονέτσκ από τις γραμμές ανεφοδιασμού.

“Ο εχθρός προχωρά προς την κατεύθυνση της Βοζντβιζένκα-Ρότι, έχει εν μέρει επιτυχία”, αναφέρει το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην ενημέρωσή του για την κατάσταση στο πεδίο σήμερα.

Οι πόλεις αυτές βρίσκονται περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μπαχμούτ. Από αυτές τις πόλεις οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούν επίσης να βομβαρδίσουν τον δρόμο από το Μπαχμούτ προς το Σεβεροντονέτσκ με βαρύ εξοπλισμό.

Στο μεταξύ οι μάχες γύρω από το Σεβεροντονέτσκ συνεχίζονται χωρίς να υπάρχουν σημαντικές αλλαγές. Σύμφωνα με το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προσπαθούν “ανεπιτυχώς να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της πόλης”.

Το Σεβεροντονέτσκ είναι μια από τις τελευταίες πόλεις που στέκονται στο δρόμο της Ρωσίας για να αποκτήσει τον έλεγχο της περιφέρειας του Ντονμπάς. Η θέση της στον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς δίνει επίσης ένα πλεονέκτημα. Η περιφέρεια του Ντονμπάς είναι πολύ βιομηχανοποιημένη και ο έλεγχός της θα επέτρεπε στη Ρωσία να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα με την χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Τώρα, όσον αφορά το Σλοβιάνσκ, άλλον έναν βασικό στρατηγικό στόχο της επιχείρησης των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς, η Μόσχα έχει εστιάσει την προσοχή των δυνάμεών της “στις προσπάθειες δημιουργίας των συνθηκών για την επανάληψη της επίθεσης”, σύμφωνα με την ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου, το οποίο επισήμανε εξάλλου ότι το τελευταίο 24ωρο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει 7 επιθέσεις στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ