today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ν.Δένδιας: Η Ελλάδα δεν θα τροφοδοτήσει την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία

Η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από τη Θεσσαλονίκη, για να σημειώσει ότι το μεγάλο δίδαγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά.

“Νομίζω ότι η ελληνική πλευρά έχει δώσει ένα σαφές δείγμα γραφής. Εμείς δεν πρόκειται να συνεισφέρουμε με υβριστικές δηλώσεις, με παράτυπες, παράνομες, παράλογες διεκδικήσεις, με ισχυρισμούς πέραν των ορίων του Διεθνούς Δικαίου σε μία διαρκή κλιμάκωση με τη γείτονα Τουρκία”, είπε ο κ. Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, στο πλαίσιο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Ν.Α Ευρώπη, και συνέχισε: “Εμείς πάντοτε προσβλέπουμε στην επίλυση όλων των διαφορών μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με σαφή προτεραιότητα την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Αυτό που έχει σημασία, νομίζω, για την Ευρώπη, για τον κόσμο, είναι να γίνει αντιληπτό ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά. Νομίζω αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα που προκύπτει από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πάνω στην πραγματική βάση των προβλημάτων, δηλαδή τη δημιουργία ευμάρειας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς. Επαναλαμβάνω η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση αυτής της έντασης Κινούμαστε σε μία άλλη αντίληψη και σε μία άλλη λογική”.

Σχετικά με τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών, στο πλαίσιο της Διαδικασίας για τη Συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιούντα στη Θεσσαλονίκη με την ολοκλήρωση της προεδρίας από την Ελλάδα, ο κ. Δένδιας είπε ότι στην ατζέντα των συζητήσεων είναι η ευρωπαϊκή προοπτική, οι ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη.

“Είναι μεγάλη μας χαρά να φιλοξενήσουμε τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Και, νομίζω, θα κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά, συμβατό με την εξωτερική μας πολιτική, όπως αυτή αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς”, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ