today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Ουκρανία: Το Σεβεροντονέτσκ πέρασε «σε μεγάλο βαθμό» υπό τον έλεγχο της Ρωσίας – Συνεχής ενημέρωση

Τα ρωσικά στρατεύματα δεν σημείωσαν αξιοσημείωτα εδαφικά κέρδη στις μάχες στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε στο καθημερινό του διάγγελμα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες Τρίτη το βράδυ, διαψεύδοντας ρωσικούς ισχυρισμούς πως είναι κοντά η επικράτησή τους στην περιοχή.

«Η κατάσταση στο μέτωπο δεν μεταβλήθηκε σημαντικά τις προηγούμενες 24 ώρες», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «η ηρωική υπεράσπιση του Ντονμπάς συνεχίζεται».

Οι πιο σφοδρές μάχες συνεχίζουν να διεξάγονται στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λισιτσάνσκ και Ποπάσνα, συνέχισε. «Υπάρχει η αίσθηση πως οι δυνάμεις κατοχής δεν πίστευαν ότι η αντίσταση θα ήταν τόσο ισχυρή», πρόσθεσε.

Πάντα σύμφωνα με τον αρχηγό του ουκρανικού κράτους, η Ρωσία αναπτύσσει κι άλλες μονάδες στο Ντονμπάς και στη νότια περιφέρεια της Χερσώνας για να αντιμετωπίσει τις ουκρανικές αντεπιθέσεις.

«Αλλά τι νόημα έχει αυτό; Ούτως ή άλλως, οι περισσότερες από τις δυνάμεις κατοχής έχουν συνειδητοποιήσει εδώ και καιρό ότι δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν στην Ουκρανία», είπε, υποστηρίζοντας πως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην επικράτεια της χώρας του έχουν σκοτωθεί «πάνω από 31.000» μέλη των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.

Από την 24η Φεβρουαρίου, «η Ρωσία πληρώνει για αυτόν τον απόλυτα παράλογο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας με τη ζωή 300 και πλέον στρατιωτών της καθημερινά. Και θα ξημερώσει η μέρα που ο αριθμός των απωλειών θα ξεπεράσει τα όρια του επιτρεπτού ακόμα και για τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο οι αριθμοί των απωλειών στους οποίους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Συνεχής ενημέρωση

Αν.Γκουτέρες: Επιδεινώνονται οι παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

Οι αρνητικές συνέπειες που έχει προκαλέσει στον κόσμο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επιδεινώνονται, επηρεάζοντας 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παρουσιάζοντας τη δεύτερη έκθεση του ΟΗΕ για τις διεθνείς επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οι επιπτώσεις του πολέμου στην επισιτιστική ασφάλεια, την ενέργεια και τα χρηματοικονομικά είναι συστημικές, σοβαρές και επιταχυνόμενες», είπε. «Για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ο πόλεμος απειλεί να εξαπολύσει ένα άνευ προηγουμένου κύμα πείνας και εξαθλίωσης, αφήνοντας στο πέρασμά του κοινωνικό και οικονομικό χάος», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Ουκρανία: Το Σεβεροντονέτσκ πέρασε «σε μεγάλο βαθμό» υπό τον έλεγχο της Ρωσίας

Η πόλη Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σκληρές μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων, έχει περάσει «σε μεγάλο βαθμό» υπό τον έλεγχο της Μόσχας ενώ στο γειτονικό Λισίτσανσκ οι καταστροφές είναι «τεράστιες», δήλωσε απόψε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις «ελέγχουν μεγάλο μέρος του Σεβεροντονέτσκ. Η βιομηχανική ζώνη είναι ακόμη δική μας, δεν υπάρχουν Ρώσοι εκεί. Οι μάχες διεξάγονται μόνο στους δρόμους εντός της πόλης» ανέφερε μέσω του Telegram ο Σέρχι Γκαϊντάι.

OHE: Πάνω από 7 εκατ. συνοριακές διελεύσεις έχουν καταγραφεί από την Ουκρανία

Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει τα σύνορα από την Ουκρανία από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος εκεί, σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Συνολικά 7.023.559 διελεύσεις συνόρων έχουν καταγραφεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Υπηρεσίας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο αριθμός των μεμονωμένων προσφύγων από την Ουκρανία που έχουν καταγραφεί σε όλη την Ευρώπη ανήλθε σε 4.712.076, με την Πολωνία, τη Ρωσία και τη Μολδαβία να είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποδεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες.

Ουκρανία: Συνεργάτες των Ρώσων σχεδιάζουν δημοψήφισμα για την ένωση της Ζαπορίζια με τη Ρωσία

Η διοίκηση που εγκατέστησαν οι Ρώσοι στο κατεχόμενο τμήμα της περιοχής Ζαπορίζια της Ουκρανίας σχεδιάζει την διοργάνωση δημοψηφίσματος αργότερα εντός του έτους για την ένωση της με τη Ρωσία, μετέδωσαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα ένα από τα μέλη της.

«Ο κόσμος θα αποφασίσει για το μέλλον της περιοχής της Ζαπορίζια. Το δημοψήφισμα έχει προγραμματισθεί για αυτόν τον χρόνο» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, τον οποίο επικαλείται το TASS, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τον χρόνο της διεξαγωγής του.

Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν στο Σεβεροντονέτσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις απωθήθηκαν λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στην πόλη Σεβεροντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας και πλέον ελέγχουν μόνο τα περίχωρά της, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι, μιλώντας στον ενημερωτικό ιστότοπο RBC-Ukraine.

Οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας αντεπιτέθηκαν πριν από μερικές ημέρες και ανακατέλαβαν σχεδόν τη μισή πόλη. Όμως δεν είχε νόημα να παραμείνουν εκεί όταν η Ρωσία άρχισε να ισοπεδώνει την περιοχή με βομβαρδισμούς και αεροπορικά πλήγματα, είπε ο Γκαϊντάι.

«Οι δυνάμεις μας τώρα ελέγχουν και πάλι μόνο τα περίχωρα της πόλης. Αλλά η μάχη συνεχίζεται, (οι ουκρανικές δυνάμεις) υπερασπίζονται το Σεβεροντονέτσκ, είναι αδύνατον να πούμε ότι οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως την πόλη», πρόσθεσε.

Ντ.Κουλέμπα: Η πραγματική αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι η ρωσική επιθετικότητα

Η εκρηκτική αύξηση στις τιμές των σιτηρών, που εγείρει τον κίνδυνο μιας επισιτιστικής κρίσης σε όλον τον κόσμο, προκαλείται από τη «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία και όχι από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, διαβεβαίωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

«Η πραγματική αιτία της κρίσης είναι η ρωσική επιθετικότητα, όχι οι κυρώσεις», υποστήριξε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι έχει «καταρριφθεί» το ρωσικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο η αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι οι κυρώσεις.

Ουκρανία: Το Κίεβο δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις της Μέρκελ για την πολιτική της έναντι του Πούτιν

Το Κίεβο δεν πείστηκε από τις εξηγήσεις που έδωσε η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, η οποία υπερασπίστηκε χθες την πολιτική της προσέγγισης με τη Ρωσία.

Η Μέρκελ, που έχει αποσυρθεί από την πολιτική έπειτα από 16 χρόνια στην καγκελαρία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, είπε ότι «δεν θα ζητήσει συγγνώμη» επειδή προέταξε τη διπλωματία και το εμπόριο στην προσπάθειά της να αποτρέψει έναν πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, την κατηγόρησε ωστόσο σήμερα ότι στήριξε την κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 που θα μετέφερε το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Γερμανίας. «Εάν η καγκελάριος Μέρκελ γνώριζε ανέκαθεν ότι η Ρωσία ετοίμαζε πόλεμο και ότι ο στόχος του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε γιατί κατασκεύαζε τον Nord Stream 2», έγραψε στο Twitter.

Οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να χρειαστεί να αποσυρθούν σε ισχυρότερες θέσεις στο Σεβεροντονέτσκ

Ο ουκρανικός στρατός μπορεί να χρειαστεί να αποσυρθεί σε ισχυρότερες θέσεις στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν θα παραδώσει την πόλη, δήλωσε ο περιφερειάρχης της Λουχάνσκ, στην οποία βρίσκεται η πόλη αυτή.

Χθες, Τετάρτη, μαίνονταν εκεί σφοδρές μάχες, πρόσθεσε ο Σέρχιι Γκαϊντάι, σημειώνοντας ότι η Ουκρανία αναμένει πως η Ρωσία θα εντείνει τους βομβαρδισμούς της στο Σεβεροντονέτσκ.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 1.000 αιχμάλωτοι πολέμου μετήχθησαν στη Ρωσία

Πάνω από χίλιοι αιχμάλωτοι πολέμου, ουκρανοί στρατιωτικοί και ξένοι «μισθοφόροι», που είχαν πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων στη χαλυβουργία Αζοφστάλ της Μαριούπολης, μετήχθησαν στη Ρωσία για να περάσουν από δίκη, μετέδωσε χθες Τρίτη το βράδυ το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Οι ξένοι «μισθοφόροι» είναι περίπου εκατό, διευκρίνισε το πρακτορείο, σύμφωνα με το οποίο αναμένεται να μεταχθούν και άλλοι αιχμάλωτοι πολέμου από τη Μαριούπολη στη Ρωσία σύντομα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε επιπλέον βοήθεια 1,49 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

Το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε χθες Τρίτη επιπρόσθετη χρηματοδότηση 1,49 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία, για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να καταβάλει τους μισθούς των δημοσίων λειτουργών και των εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Η νέα χρηματοδότηση αυξάνει σε πάνω από 4 δισεκ. δολάρια τις χορηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Κίεβο.

Την 8η Μαρτίου, ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χορήγηση χρηματοδότησης τριών δισεκ. δολαρίων και την άμεση εκταμίευση 489 εκατ. δολαρίων.

Οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν με επιτυχία την επίθεση των Ρώσων στο Σεβεροντονέτσκ

Σφοδρές μάχες εξακολουθούν να μαίνονται σήμερα για τον έλεγχο του Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι έχει «απελευθερώσει» τις κατοικημένες περιοχές και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εξαίρει την «ηρωική» υπεράσπιση της πόλης αυτής στο Ντονμπάς.

Οι Ρώσοι αναφέρουν ότι έχουν «απελευθερώσει πλήρως» τις κατοικημένες περιοχές αυτή της στρατηγικής σημασίας πόλης για τον έλεγχο όλης της κοιλάδας του Ντονμπάς. «Η κατάληψη της βιομηχανικής ζώνης και των γειτονικών περιοχών συνεχίζεται», διαβεβαίωσε σε μια σπάνια ενημέρωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Τις δηλώσεις του αμφισβήτησε το Κίεβο. «Δεν

3 νεκροί σε βομβαρδισμούς του πυροβολικού της Ρωσίας στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ολέχ Σινεχούμποφ.

Επλήγη η πόλη Χάρκοβο και αρκετά κοντινά χωριά, ανέφερε ο αξιωματούχος μέσω Telegram. Υποστήριξε ότι «ο εχθρός δεν μπορεί να σπάσει την αντίσταση των υπερασπιστών μας» και γι’ αυτό «οι δυνάμεις κατοχής επιδίδονται σε τρομοκρατικές ενέργειες, ρίχνουν εναντίον άοπλων ανθρώπων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ