today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Α.Τσίπρας: Ανώφελη η κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης και της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών

Μήνυμα στην Άγκυρα ότι η κλιμάκωση της έντασης δεν «ωφελεί κανέναν» απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, από τη Σύμη. «Από εδώ, από την ακριτική Σύμη, θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Πρώτα από όλα, στην πολιτική ηγεσία των γειτόνων μας. Η κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης και της αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών είναι αδιέξοδη και ανώφελη. Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα θα υπερασπιστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Και σε αυτό είναι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά την περιοδεία του στο νησί, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλιμακώνονται οι προκλήσεις», «πόσο δε μάλλον, όταν οι προκλήσεις αυτές, έρχονται σε μία περίοδο που και οι δύο πλευρές τού Αιγαίου έχουν ανάγκη τη σταθερότητα και την ειρήνη». «Διότι η οικονομική κρίση πλήττει και τις δύο πλευρές», προσέθεσε και συνέχισε:

«Δευτερευόντως θέλω να απευθυνθώ και στις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις των γειτόνων μας. Σε αυτές τις δυνάμεις που πάντοτε υποστηρίζουν τον διάλογο και την ειρήνη. Και να πω ότι πρέπει να συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια».

«Η κλιμάκωση της έντασης δεν ωφελεί κανέναν, οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και η όποια διαφορά, η μία και σημαντική διαφορά μας στο Αιγαίο, αυτή που αφορά στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, πρέπει να λυθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου στο δικαστήριο της Χάγης με διάλογο. Τους ενθαρρύνω λοιπόν να αντισταθούν, να αντισταθούμε όλοι μαζί σε αυτό το κλίμα της έντασης. Και να δώσουμε τη δυνατότητα μέσα από ποικιλόμορφες δράσεις, απέναντι στην κλιμάκωση των παραβιάσεων και της αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, να υπάρξουν δράσεις φιλίας, ειρήνης και σταθερότητας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «ο εθνικισμός θέτει σε διακινδύνευση όχι μόνο την ειρήνη, αλλά και την κοινωνική συνοχή και τη Δημοκρατία σε κάθε χώρα». «Θέλω λοιπόν σήμερα εδώ από τη Σύμη να στείλω αυτό το μήνυμα. Μήνυμα αποφασιστικότητας, αλλά και ταυτόχρονα μήνυμα για την ανάγκη ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς», κατέληξε.

Συνταξιούχοι Σύμης σε Τσίπρα: Η σύνταξη φθάνει μόνο για τη ΔΕΗ

Νωρίτερα κατά την περιοδεία του στο νησί, ο Αλ. Τσίπρας συνομίλησε με τους κατοίκους για τα θέματα που τους απασχολούν, με κυρίαρχο την ακρίβεια σε ρεύμα και καύσιμα. «Τα πετρέλαια από 0,60 λεπτά πήγαν στο 1,12. Αν συνεχίσει έτσι θα χάσει τις εκλογές ο Μητσοτάκης και το λέω εγώ που είμαι Νεοδημοκράτης» είπε ο ιδιοκτήτης του πλοίου που κάνει την τοπική γραμμή Σύμη-Ρόδο.

«Κόσμος, τουρισμός υπάρχει. Λεφτά δεν έχει ο κόσμος. Δείχνουμε ότι είμαστε καλά αλλά οικονομικά πατώσαμε» ανέφερε ιδιοκτήτρια καταστήματος τουριστικών ειδών υπογραμμίζοντας ότι ο μεγάλος βραχνάς είναι η ΔΕΗ. «Μας ήρθε 8.500 ευρώ ΔΕΗ με ρήτρα αναπροσαρμογής 2.800 όταν μέχρι τώρα πληρώναμε 3 χιλιάδες. Και στο κρεοπωλείο ήρθε 4μηνο 12 χιλιάδες όταν πλήρωναν μέχρι 4 χιλιάδες. Όλα τρεις φορές πάνω» ανέφερε.

Μεγάλο θέμα για τους κατοίκους και η άνοδος των αντικειμενικών αξιών αφού εκτόξευσε τον ΕΝΦΙΑ- και ανέφεραν την χαρακτηριστική περίπτωση σε ένα οικόπεδο 4 στρεμμάτων που από 100 χιλιάδες αντικειμενική έφθασε το 1 εκατομμύριο με αποτέλεσμα ο ΕΝΦΙΑ από 400 ευρώ να πάει στα 5 χιλιάρικα.

Την ίδια εξαιρετικά δύσκολη εικόνα μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα και μια παρέα συνταξιούχων. «Η σύνταξη φθάνει για τη ΔΕΗ. Μόνο για τη ΔΕΗ. Φθάσαμε να πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι μας» ανέφεραν χαρακτηριστικά σημειώνοντας επιπλέον ότι έτσι όπως έχει έρθει η κατάσταση δεν μπορούν να βοηθούν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους όπως έκαναν πριν.

Αντίστοιχη εικόνα μετέφερε στον Αλ.Τσίπρα και άλλη κάτοικος που είδε τον λογαριασμό της ΔΕΗ σε κλειστό σπίτι να της έρχεται 750 ευρώ «και να καλούν από τα δικηγορικά γραφεία και να πιέζουν» όπως είπε.

Κάτοικοι και καταστηματάρχες, τέλος, μετέφεραν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την ανησυχία τους για την τουρκική προκλητικότητα που έχει συνέπεια στον τουρισμό του νησιού αλλά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Γιατί να δώσουμε όπλα κατά της Ρωσίας και να μείνουμε στιγματισμένοι για πάντα από την κίνηση αυτή;» αναρωτήθηκε καταστηματάρχης της Σύμης και τόνισε χαρακτηριστικά: «Η μητέρα μου είναι δεξιά. Πολύ δεξιά. Πιο δεξιά δεν γίνεται. Αυτό το καταδικάζει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ