today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Ρωσία: Ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες αποσύρονται από το Σεβεροντονέτσκ – Συνεχής ενημέρωση

Ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις ενόψει επίθεσης στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, προειδοποίησε χθες Παρασκευή μέσω Facebook το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς, στην περιοχή βρίσκονται ως και 20 σχηματισμοί μάχης του ρωσικού στρατού, με μηχανοκίνητο πεζικό, πυροβολικό και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, που διαθέτουν από 600 ως 800 στρατιωτικούς η καθεμιά.

Διοικητικά, η Σλοβιάνσκ υπάγεται στην περιφέρεια Ντανιέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει διακηρυγμένο στόχο να καταλάβει ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία, την περιοχή που αποκαλείται Ντονμπάς, στον πόλεμο που πλέον έχει εισέλθει στην 101η του ημέρα.

Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ, όπου συνεχίζουν να μαίνονται σφοδρές εχθροπραξίες εδώ και αρκετές ημέρες. Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές λένε πως η Σεβεροντονιέτσκ έχει πέσει σχεδόν ολόκληρη στα χέρια τους, όμως η ουκρανική πλευρά διαβεβαίωσε χθες πως ανέκτησε το ένα πέμπτο της προσωρινής πρωτεύουσας της περιφέρειας Λουγκάνσκ, παρά τις σφοδρές ομοβροντίες του ρωσικού πυροβολικού.

Συνεχής ενημέρωση

Πούτιν: Οι ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις «τσακίζουν» τα εχθρικά όπλα «σαν καρύδια»

Οι ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις έχουν καταρρίψει δεκάδες ουκρανικά όπλα και «τα τσακίζουν σαν καρύδια», λέει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε ένα σύντομο απόσπασμα συνέντευξής του το οποίο μεταδόθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA, το οποίο μετέδωσε πρώτο τα σχόλια, ο Πούτιν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τα όπλα, που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, λέγοντας πως η Ρωσία τα αντιμετωπίζει εύκολα και έχει ήδη καταστρέψει δεκάδες από αυτά.

Ουκρανία: Ορθόδοξη μονή καταστράφηκε έπειτα από ρωσικό βομβαρδισμό

Μια εκκλησία από ξύλο μιας διάσημης ορθόδοξης μονής στην ανατολική Ουκρανία καταστράφηκε έπειτα από νέο ρωσικό βομβαρδισμό, δήλωσε σήμερα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπενθυμίζοντας ότι από προηγούμενο ρωσικό βομβαρδισμό αυτή την εβδομάδα είχαν σκοτωθεί τέσσερις μοναχοι.

«Το ρωσικό πυροβολικό έπληξε και πάλι σήμερα τη Λαύρα του Σβιατογκίρσκ», στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, μία από τις κύριες ορθόδοξες μονές της Ουκρανίας, έγραψε ο πρόεδρος στο Telegram δημοσιοποιώντας ένα βίντεο με τη σκήτη των Αγίων Πάντων στις φλόγες.

Ρωσία: Ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες αποσύρονται από το Σεβεροντονέτσκ

Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε σήμερα πως ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες αποσύρονται από την πόλη Σεβεροντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία μαίνονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στο Κίεβο και τα στρατεύματα του Κρεμλίνου.

«Μονάδες του ουκρανικού στρατού, έχοντας υποστεί κρίσιμες απώλειες στη διάρκεια των μαχών για το Σεβεροντονέτσκ (έως και 90% σε πολλές μονάδες), αποσύρονται προς το Λισιτσάνσκ», μια μεγάλη γειτονική πόλη, στην άλλη όχθη του ποταμού Ντονέτς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ αποδοκιμάζει την έκκληση Μακρόν περί «μη ταπείνωσης της Ρωσίας»

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, επέκρινε σήμερα τις εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν περί «μη ταπείνωσης» της Ρωσίας, κρίνοντας ότι αυτή η θέση θα μπορούσε «μόνο να ταπεινώσει τη Γαλλία».

«Οι εκκλήσεις για αποφυγή ταπείνωσης της Ρωσίας μπορούν μόνο να ταπεινώσουν τη Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επειδή η Ρωσία αυτοταπεινώνεται. Καλύτερα να επικεντρωθούμε στο πώς να βάλουμε τη Ρωσία στη θέση της. Αυτό θα φέρει ειρήνη και θα σώσει ζωές», ανέφερε ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο twitter.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε πως «δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία» – μια τοποθέτηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ανατολική Ευρώπη – «ώστε τη μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες, να μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματίας».

Ουκρανία: Δεν θα διαπραγματευτούμε μέχρι να υποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις

Το Κίεβο ανέφερε σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να διαπραγματευτεί με την Μόσχα έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο προς τα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία.

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε τις δηλώσεις αυτές όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια προσφορά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να μεσολαβήσει για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ρωσία: Ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν ρωσικό χωριό

Ο κυβερνήτης της ρωσικής δυτικής περιφέρειας Μπριάνσκ δήλωσε σήμερα ότι ένας άνδρας τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα και δύο σπίτια πυρπολήθηκαν από βομβαρδισμούς ουκρανικών δυνάμεων σε ένα ρωσικό χωριό.

Ο κυβερνήτης Αλεξάντρ Μπογκομάζ ανέφερε ότι ο άνδρας νοσηλεύεται σε ένα τοπικό νοσοκομείο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι να σχολιάσουν.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για σποραδικές επιθέσεις στις παραμεθόριες περιοχές της, συμπεριλαμβανομένης της Μπριάνσκ, μετά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις ανατινάζουν γέφυρες στο Σεβεροντονέτσκ

Ρωσικές δυνάμεις ανατινάζουν γέφυρες στον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς για να εμποδίσουν τον ουκρανικό στρατό να μεταφέρει στρατιωτικές ενισχύσεις και να παράσχει βοήθεια σε αμάχους στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι.

Σε μια τηλεοπτική μετάδοση ο Γκαϊντάι τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να διατηρεί τις θέσεις του μέσα στο Σεβεροντονέτσκ και απωθεί ρωσικές δυνάμεις σε πολλές τοποθεσίες.

Χθες βράδυ ο ίδιος ανέφερε ότι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει σχεδόν το 20% του εδάφους που είχαν χάσει στο Σεβεροντονέτσκ κατά τη διάρκεια των μαχών με ρωσικές δυνάμεις.

Η Ουκρανία θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της θέσεις πριν την επανέναρξη συνομιλιών με τη Ρωσία

Η Ουκρανία θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της θέσεις στο πεδίο με τη βοήθεια νέων παραδόσεων όπλων από τη Δύση πριν επανεκκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε ο Νταβίντ Αραχάμια, ο επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν (τα νέα όπλα)…και τότε νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε από ενισχυμένη θέση έναν νέο γύρο συνομιλιών», δήλωσε χθες Παρασκευή στην κρατική ουκρανική τηλεόραση.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ένα τμήμα της βιομηχανικής πόλης Σεβεροντονέτσκ στην περιοχή Λουχάνσκ, το επίκεντρο μιας ρωσικής επίθεσης για την κατάληψη της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς.

Υπ.Άμυνας Ρωσίας: Καταστράφηκε ουκρανικό στρατιωτικό αεροπλάνο που μετέφερε όπλα

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι δυνάμεις της κατέρριψαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά κοντά στο λιμάνι της Οδησσού στην Μαύρη Θάλασσα.

Το υπουργείο τόνισε ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν επίσης ένα κέντρο εκπαίδευσης πυροβολικού στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας όπου εργάζονταν ξένοι εκπαιδευτές.

Ένα άλλο πλήγμα κατέστρεψε ένα φυλάκιο “ξένων μισθοφόρων” στην περιοχή της Οδησσού, πρόσθεσε.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τα πλήγματα αυτά που ανέφερε η Μόσχα.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Ο πόλεμος ενδέχεται να διαρκέσει έως και έξι μήνες ακόμη

Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προέβλεψε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία ενδέχεται να διαρκέσει έως και έξι μήνες ακόμη.

“Αυτό μπορεί να τραβήξει για άλλους δύο με έξι μήνες”, σημείωσε ο Ποντολιάκ σε συνέντευξή του στον ρωσικό αντιπολιτευόμενο ιστότοπο Medusa αργά χθες Παρασκευή, με τον όγκο των αποθεμάτων όπλων που διαθέτουν οι δύο πλερές να αποτελεί βασικό στοιχείο που θα καθορίσει την εξέλιξη της σύρραξης.

Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας είναι το πώς μπορεί με τον καιρό να αλλάξει η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, την Ουκρανία και τη Ρωσία, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ουκρανία: Νεκροί 360 Ουκρανοί στρατιωτικοί σε ρωσικά πλήγματα

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι σε πυραυλικές επιθέσεις, πλήγματα του πυροβολικού και αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε στην επικράτεια της Ουκρανίας τις προηγούμενες 24 ώρες εξοντώθηκαν 360 «εθνικιστές» και καταστράφηκαν 49 οπλικά συστήματα και στρατιωτικά οχήματα.

Σταθμός παρακολούθησης των ραδιοεπικοινωνιών στην πόλη Σλοβιάνσκ ήταν ανάμεσα στους στόχους που καταστράφηκαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Στην περιοχή της Σλοβιάνσκ βρίσκεται το αρχηγείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης τέσσερις αποθήκες πυρομαχικών στο Ντονμπάς και δεκάδες στόχους στη Μικολάιφ (νότια), σύμφωνα με τον κ. Κονασένκοφ.

Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ