today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Το τελεσίγραφο Μητσοτάκη από την Κω στον Ερντογάν

Μόλις ένα 24ωρο μετά το παραλήρημα Ερντογάν κατά της χώρας μας, με θέμα αιχμής την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Αστυπάλαια, την Κω και την Ψέριμο, δίνοντας επί του …πεδίου μια ηχηρότατη απάντηση στην Άγκυρα, ότι δε χαμπαριάζει από τις απειλές των «γερακιών» της Τουρκίας.

Του Κώστα Πασίση

«Η Ελλάδα είναι σε θέση να φυλάσσει αποτελεσματικά τα σύνορα της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή.

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού σε Κω και Ψέριμο, είναι υψηλού συμβολισμού, καθώς τα εν λόγω μικρά νησιά περιλαμβάνονται στους ανιστόρητους τουρκικούς χάρτες που εκθέτουν την Τουρκία στη παγκόσμια  Κοινότητα, η οποία αναγνωρίζει πλέον ποια χώρα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ποια το καταπατά με βάναυσο τρόπο.

Ήδη οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία και η Γαλλία αποδοκίμασαν ευθέως τους  τουρκικούς λεονταρισμούς, εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τον Σουλτάνο, ο οποίος βλέπει να απομονώνεται εκ νέου από τη Δύση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρα από την προειδοποίηση-τελεσίγραφο στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, πριν βρεθεί αντιμέτωπη με δυσάρεστες και επώδυνες κυρώσεις που θα κλονίσουν περαιτέρω την παραπαίουσα οικονομία της, επισκέφθηκε τα δύο μικρά νησιά για να τονώσει και το ηθικό των κατοίκων της περιοχής, αν και από την υποδοχή που του επεφύλαξαν φάνηκε ότι το φρόνημα τους είναι υψηλό.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη Μητσοτάκη δεν άρεσε καθόλου στη γειτονική χώρα και αυτό προκύπτει από τις αντιδράσεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης που αναπαράγοντας την κυβερνητική προπαγάνδα μίλησαν για προβοκατόρικες ενέργειες του Έλληνα Πρωθυπουργού!

Ωστόσο, σε επίπεδο στρατηγικής η προαναφερθείσα κίνηση όπως και η συνολική παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ εντάσσονται στην αλλαγή βηματισμού της χώρας, αναφορικά με τις αντιδράσεις της στις τουρκικές προκλήσεις.

Έτσι πλέον η Ελλάδα εγκαταλείπει το παλαιό δόγμα κατευνασμού και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που αναγκάζουν την Τουρκία να ακολουθεί την Ελλάδα και όχι το αντίθετο, όπως γινόταν στο παρελθόν…

Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας

Μετά την αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων όπως εκφράστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Αθήνα προσαρμόζει την τακτική της στα νέα δεδομένα.

Σε διπλωματικό επίπεδο η απόφαση που έχει ληφθεί είναι η διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα καταγγέλλεται η Τουρκία ως παράγοντας  αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ήταν σαφής: «Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε τους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Και ζήτησε -εφόσον η Τουρκία επιμένει σε αυτή την παράλογη, παράνομη, ανιστόρητη και απάδουσα από τη διεθνή τάξη τακτική – να συζητηθεί ξανά το θέμα στο τακτικό Συμβούλιο Κορυφής τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας στα Συμπεράσματά του».

Ακόμη,  το ΥΠΕΞ ενημερώνει όλες τις μεγάλες πρεσβείες για τα αναθεωρητικά σχέδια της Τουρκίας, που ακολουθεί κατά πόδας τις επικίνδυνες τακτικές της Ρωσίας.

Επιπλέον η κυβέρνηση, όπως έδειξε με την πρόσφατη της επιστολή της στον ΟΗΕ, έχει σκοπό να καταγγείλει όλες τις απαράδεκτες και παράνομες τουρκικές αιτιάσεις για «γκριζάρισμα» ελληνικών περιοχών του Αιγαίου και όχι μόνο.

«Τίποτε δε θα μένει αναπάντητο», τονίζουν διπλωματικές πηγές, αναφορικά με την άμεση αντίδραση της χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Τούρκος Πρόεδρος «χοντραίνει» το παιχνίδι με την Ελλάδα, επειδή είναι πολύ πιεσμένος στο εσωτερικό της χώρας και ψάχνει για διέξοδο…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ