today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ουκρανός Π/Θ: Η χώρα προχωρά προς την ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ η Ρωσία οδεύει πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα

Η Ουκρανία «προχωρά» προς «την ευρωπαϊκή οικογένεια», ενώ η Ρωσία «πλησιάζει στη ζωή πίσω από το ‘σιδηρούν παραπέτασμα’», εκτίμησε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ κατά την 100η ημέρα του πολέμου.

«Η Ουκρανία προχωρά με αυτοπεποίθηση προς τον στόχο της: (οι Ουκρανοί) να ζουν σε μια δημοκρατική, ελεύθερη χώρα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», επεσήμανε ο Σμιγκάλ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Από την πλευρά της η Ρωσία «πλησιάζει στη ζωή πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα και στην απομόνωση από τον ανεπτυγμένο κόσμο», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πεπρωμένο μας είναι η ελευθερία», σημείωσε ο Ουρανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η Ουκρανία αναμφίβολα θα κερδίσει» τον πόλεμο.

Το Κίεβο ελπίζει να αποκτήσει ως τα τέλη Ιουνίου επισήμως το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι τα 27 κράτη μέλη είναι διχασμένα επ’ αυτού.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, είχε εκτιμήσει στις αρχές Μαΐου ότι η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα πάρει «δεκαετίες» και πρότεινε στο μεταξύ τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» ώστε να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με το μπλοκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ