today-is-a-good-day
18.4 C
Athens

Βουλή: Παραμένει σε ισχύ το Ουκρανικό ΠΔ για την επιβολή κυρώσεων στους παρατηρητές των εκλογών του 2014

Έγγραφη απάντηση Ν.Δένδια σε ερώτηση του ΚΚΕ

Παραμένουν σε ισχύ οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, με το Ουκρανικό Προεδρικό Διάταγμα του 2015, σε όσους συμμετείχαν, ως παρατηρητές, στις εκλογές που έγιναν τον Νοέμβριο του 2014 στις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές της Ουκρανίας, στο Λουγκάνσκ και το Ντονιέσκ. Τις εκλογές είχαν παρακολουθήσει, ως παρατηρητές, ο Γιώργος Λαμπρούλης βουλευτής του ΚΚΕ, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιώργος Μαγγανάς στέλεχος του ΚΚΕ. Και οι τρεις εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται στη «μαύρη λίστα» των «προσωπικών κυρώσεων» που έχουν επιβληθεί στους παρατηρητές εκείνων των εκλογών.

Πριν από λίγες ημέρες, τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, οι κ.κ. Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζήτησαν από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να ενημερώσει τη Βουλή πώς τοποθετείται και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της «μαύρης λίστας» και την κατάφωρη στοχοποίηση στελεχών του ΚΚΕ.

Με έγγραφό του, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 27 Μαϊου, ο κ. Δένδιας εκ προοιμίου σημειώνει ότι το Προεδρικό Διάταγμα 549/2015 του τότε προέδρου της Ουκρανίας, Π. Ποροσένκο, με το οποίο τέθηκε σε ισχύ Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, για την επιβολή «προσωπικών κυρώσεων» σε όσους συμμετείχαν ως παρατηρητές στις εκλογές του 2014 στις δύο περιοχές, βασίστηκε σε ένα «γενικό και αόριστο σκεπτικό» σύμφωνα με το οποίο «….δημιουργούν πραγματικές ή και πιθανές απειλές για τα εθνικά συμφέροντα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει τους βουλευτές του ΚΚΕ ότι, μετά την ερώτησή τους, το θέμα ετέθη στον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα, K. Shutenko, ο οποίος όμως επιβεβαίωσε ότι οι επιβληθείσες το 2015 κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ, επί τη βάσει νέου Προεδρικού Διατάγματος 184/2020, ομοίου περιεχομένου με το προηγούμενο και το οποίο περιλαμβάνει εκ νέου τους κ.κ. Λαμπρούλη, Ζαριανόπουλο και Μαγγανά. «Ο Ουκρανός Πρέσβυς απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο αναθεώρησης των κυρώσεων ή απόσυρσης του Προεδρικού Διατάγματος, ειδικά υπό την παρούσα συγκυρία», ενημερώνει τους βουλευτές του ΚΚΕ ο κ. Δένδιας.

Με το απαντητικό έγγραφό του, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν αυτές οι κυρώσεις, συμπεριλαμβάνονταν βουλευτές, πολιτικοί και δημοσιογράφοι από χώρες της ΕΕ. Όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας, η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Κίεβο, σε συνεργασία με την ελληνική και τις πρεσβείες των άλλων κοινοτικών χωρών, είχε απευθύνει επιστολή προς τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, P. Klimkin, με την οποία α) ζητούντο εξηγήσεις για τους λόγους της επιβολής των κυρώσεων κατά ενός εκάστου των συμπεριλαμβανομένων σε αυτές, β) ερωτάτο το ουκρανικό ΥΠΕΞ για τις υφιστάμενες δυνατότητες αμφισβήτησης των κυρώσεων από κάθε ενδιαφερόμενο ενώπιον κάποιας Αρχής ή Υπηρεσίας και γ) όπως και για τη δυνατότητα επανεξέτασης των κυρώσεων από ανεξάρτητο Όργανο ή Αρχή της χώρας. Σε αυτήν την επιστολή δεν εδόθη συνέχεια από ουκρανικής πλευράς.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, που κατέθεσαν την ερώτηση προς το υπουργείο Εξωτερικών, ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «η υπόθεση ξεκινάει από την ίδια την ουκρανική κυβέρνηση, που έχει χαρακτηρίσει τους τρεις Έλληνες κομμουνιστές «ανεπιθύμητα πρόσωπα», επειδή βρέθηκαν παλαιότερα στην Ουκρανία για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό και στους εκεί διωκόμενους κομμουνιστές. Με Προεδρικό Διάταγμα του Σεπτεμβρίου 2015 συγκαταλέγονται ανάμεσα στα 388 φυσικά και 105 νομικά πρόσωπα, στα οποία επέβαλε η ουκρανική κυβέρνηση κυρώσεις για δήθεν ενέργειες κατά της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές Αρχές, με αυτήν την απόφασή τους, προσάπτουν στα στελέχη του ΚΚΕ βαριές και ανυπόστατες κατηγορίες, όπως -μεταξύ άλλων- για στήριξη της «τρομοκρατίας» και ενέργειες κατά των «εθνικών συμφερόντων και της εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας. Σημειώνεται, ότι αυτά συμβαίνουν στην Ουκρανία, όπου από το 2015 το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει τεθεί εκτός νόμου, κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές διώκονται, ενώ πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η αναίτια σύλληψη και φυλάκιση του γραμματέα και άλλων στελεχών της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ουκρανίας. Παράλληλα, πρόσφατα, η κυβέρνηση της Ουκρανίας έθεσε εκτός νόμου επιπλέον 11 κόμματα της αντιπολίτευσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ