today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ν.Μηταράκης: Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρο, ούτε απειλεί ούτε απειλείται

«Δεν περιμένουμε ένταση στο μεταναστευτικό, προετοιμαζόμαστε, όμως, έτσι ώστε αν υπάρξει ένα γεγονός πέραν των προβλεπομένων, να μη μας επηρεάσει, όπως τελικά δεν μας επηρέασε τον Μάρτιο του 2020», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Ο κ. Μηταράκης εκτίμησε ότι η Τουρκία «δεν θα προσπαθήσει πάλι να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό λόγω της δικής μας πολιτικής, γιατί δεν μπορεί να έχει, πλέον, το αποτέλεσμα που θα ήθελε» και πρόσθεσε πως «το γεγονός ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το μεταναστευτικό ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κρίσιμο για την Ελλάδα».

Όπως σημείωσε, την Παρασκευή 10 Ιουνίου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, όπου «θα θέσουμε το θέμα Τουρκίας, το θέμα της εργαλειοποίησης, αλλά και το θέμα περαιτέρω ενίσχυσης της FRONTEX, ώστε η ευρωπαϊκή παρουσία να ξεκαθαρίζει ότι τα σύνορά μας δεν είναι απλώς εθνικά σύνορα, αλλά και τα σύνορα της ΕΕ».

«Η χώρα μας, πλέον, με μία συνολική πολιτική -με τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, τις κλειστές ελεγχόμενες δομές, την αυστηροποίηση της νομοθεσίας και όλα αυτά που έχουμε κάνει- έχει καταφέρει να έχει πολύ χαμηλές ροές», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, συμπληρώνοντας πως στα νησιά στο μέγιστο της κρίσης διέμεναν 44.000 άτομα, ενώ σήμερα βρίσκονται κάτω από 2.000.

Τέλος, ερωτηθείς για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «η Τουρκία είναι αυτή που παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης και στο θέμα της ελληνικής κοινότητας που υπήρχε στο έδαφός της προ δεκαετίας και δέχθηκε πολλαπλούς διωγμούς, αλλά και ως προς την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρο, ούτε απειλεί ούτε απειλείται. Ούτε αμφισβητεί ούτε αμφισβητείται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ