Γ.Οικονόμου: Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι πολιτική συνέπειας, σταθερότητας και αρχών

ΑΠΕ

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου:

Έκτακτη Σύνοδος  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 

Η έκτακτη Σύνοδος του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν  αφιερωμένη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειές της. Ύστερα από μακρές συζητήσεις αποφασίστηκε τελικά το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που ανάμεσα στ’ άλλα περιλαμβάνει την επιβολή εμπάργκο -με ορισμένες εξαιρέσεις- στο ρωσικό πετρέλαιο που θα έχει ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα  του 90% της ποσότητας που κατευθυνόταν προς την Ευρώπη. 

Δόθηκε επίσης σαφής εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει προτάσεις αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από τις τιμές του φυσικού αερίου. Μέσα σε αυτές θα μπορεί να είναι  -και υπάρχει ρητή αναφορά στα Συμπεράσματα- και ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο έχει εισηγηθεί και στο οποίο επιμένει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ βρίσκει ήδη πολύ ευρύτερη στήριξη ανάμεσα στους «27».

Συζητήθηκε, επίσης, η πολύ σημαντική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το  «RePower eu», δηλαδή  τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε  αδιάθετους πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε την πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει δυναμικά το μερίδιο που της αναλογεί από τους πόρους αυτούς όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία της κατανομής τους. Και προφανώς έχουμε πολλά έργα τα οποία θα μπορούσαμε να  χρηματοδοτήσουμε από τους πόρους αυτούς.  Έχουμε σχέδιο, έχουμε τεχνογνωσία, έχουμε επαγγελματισμό ώστε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό κάθε καινούργια δυνατότητα που αναφύεται.

Διαπιστώθηκε, ταυτόχρονα, ότι όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν έντονα για το γεγονός ότι σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρών, εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της θαλάσσιας διεξόδου μέσα από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Ελλάδα στηρίζει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό. Το ζήτημα αυτό έχει και σαφή ανθρωπιστική, πέρα από οικονομική διάσταση. Και πάντοτε ακόμη και μέσα στον πόλεμο  δεν πρέπει να χάνουμε και τα στοιχειώδη του ανθρωπισμού και του δικαίου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Και ζήτησε -εφόσον η Τουρκία επιμένει σε αυτή την παράλογη, παράνομη, ανιστόρητη και απάδουσα από τη διεθνή τάξη τακτική – να συζητηθεί ξανά το θέμα στο τακτικό Συμβούλιο Κορυφής τον Ιούνιο, προκειμένου να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας στα Συμπεράσματά του. 

Το τελευταίο που χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας, σε καιρούς που δοκιμάζεται η διεθνής ειρήνη και η σταθερότητα, είναι ακόμα μια εστία έντασης, πράγμα που αναγνωρίζουν όλες οι σώφρονες φωνές παντού στον Πλανήτη. Για αυτό και η χώρα μας -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- απαντά πάντοτε στις προκλήσεις των γειτόνων με ψυχραιμία και με εθνική αυτοπεποίθηση, αφού έχουμε το διεθνές δίκιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, αλλά και ισχυρή και ολοένα αυξανόμενη  αποτρεπτική δυνατότητα για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Αποτέλεσμα της παρέμβασης του Πρωθυπουργού, αλλά και της συνολικής μας στρατηγικής  όλο το τελευταίο διάστημα ήταν να έχουμε σειρά  δηλώσεων καθαρής  αποδοκιμασίας της Τουρκίας από συμμάχους και εταίρους. Ενδεικτικά αναφέρω:

Τη  δήλωση του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, με την οποία καταδίκασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και εξέφρασε τη στήριξή του στην ελληνική πλευρά.

Χθες  Τετάρτη, μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γερμανό Καγκελάριο, ο Εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης απομακρύνθηκε σαφώς από τη γραμμή των ίσων αποστάσεων. Υπογράμμισε ότι  δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ε.Ε.  και τόνισε ότι «ο Καγκελάριος έχει την άποψη ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους». Ανέφερε ακόμη ότι  «η παραβίαση στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, είναι αντιπαραγωγικές και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σημειώνω ακόμη την απάντηση σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε του Εκπροσώπου του  State Department  με την οποία ανάμεσα στ’ άλλα  συνέστησε αποφυγή της προκλητικής ρητορικής, τόνισε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται και ξεκαθάρισε ότι για τις Η.Π.Α. η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται.

Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας είναι πολιτική συνέπειας, σταθερότητας και αρχών. Είναι πολιτική σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου χωρίς αμφιθυμίες και κουτοπονηριές. Την ίδια στιγμή είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτή μας η αξιοπιστία, η σταθερότητα των θέσεων μας, αλλά και η δυνατότητά μας να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα έχουν καταστήσει την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στη ευρύτερη περιοχή. Και στις δηλώσεις στήριξης των συμμάχων μας, αντικατοπτρίζεται και  αυτή η πραγματικότητα.

Για τις τιμές ρεύματος το Μάιο

Η Ελλάδα όπως και ολόκληρη η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με τις συνέπειες αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων. Συνέπειες που προκάλεσαν και συνεχίζουν να  προκαλούν σε ολόκληρη την κοινωνία μεγάλες δυσκολίες σε όλο το φάσμα του οικονομικού της βίου και ιδιαίτερα στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Απέναντι στο διεθνές αυτό πρόβλημα η Κυβέρνηση πήρε -και εξακολουθεί να παίρνει- αποφασιστικά μέτρα.

Για να έχουν όλοι μια καλύτερη εικόνα τόσο για τη διεθνή διάσταση του προβλήματος όσο και των αποτελεσμάτων που είχε η μέχρι τώρα στήριξη της Κυβέρνησης -στήριξη που επαναλαμβάνω συνεχίζεται ακόμη πιο έντονα και αποφασιστικά το επόμενο διάστημα- θέλω να αναφερθώ συνοπτικά στα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας του Ευρωπαϊκού Δείκτη Τιμών Ενέργειας για τους Οικιακούς Καταναλωτές (HEPI) για τον Μάιο -όπως προκύπτουν από τιμοληψίες που έγιναν σε 33 πόλεις της Ευρώπης. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Αθήνα είχε χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε σχέση με το μέσο όρο του δείγματος, όσο και με το μέσο όρο της Ε.Ε.. Και αυτό εξαιτίας των γενναίων επιδοτήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που προχώρησε η Ελληνική Κυβέρνηση, ως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης με σκοπό την ανακούφιση της κοινωνίας και των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα η τιμή της κιλοβατώρας στη χώρα μας ήταν στα 0,2377 ευρώ, όταν ο μέσος όρος των 33 πόλεων στις οποίες έγιναν τιμοληψίες ήταν στα 0,2574 ευρώ και των 27 χωρών της Ε.Ε. στα 0,2717 ευρώ. Στην Αθήνα η τιμή της κιλοβατώρας ήταν υψηλότερη κατά 13% σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά παρέμεινε στις χαμηλές θέσεις ως προς το ύψος των τιμών και συγκεκριμένα βρέθηκε στη 16η θέση.

Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα, δείχνουν ότι ήδη αποδίδει το σχέδιό μας. Οι δυσκολίες όμως παραμένουν και γι’ αυτό με το σχέδιο που έχουμε εξαγγείλει και θα εφαρμόζουμε η κατάσταση θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω με την εφαρμογή των μέτρων που έχουμε δρομολογήσει και θα εφαρμοστούν πλήρως τις επόμενες εβδομάδες.

Αύξηση κατώτατου μισθού- μείωση ασφαλιστικών εισφορών 

Πριν από λίγες ημέρες οι συμπολίτες μας, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, είδαν στους λογαριασμούς τους 50 ευρώ περισσότερα. Έτσι,  μαζί με την αύξηση του Ιανουαρίου, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 63 ευρώ το μήνα, από 650 ευρώ στα 713 ευρώ. Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο, το ετήσιο όφελος διαμορφώνεται συνολικά  στα 882 ευρώ. Οι χαμηλόμισθοι δηλαδή έχουν αποκτήσει ουσιαστικά έναν επιπλέον μισθό το χρόνο . 

Παράλληλα, από την 1η Ιουνίου μειώθηκε το ύψος των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%, ισόποσα για εργοδότες και μισθωτούς. Η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της μείωσης κατά 3,9% των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης που ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται τα δύο προηγούμενα χρόνια (2020-2021). Ως αποτέλεσμα αυτών των μειώσεων αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, επιβάλλεται και μια ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Αυτά με τη σειρά τους, οδηγούν σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, ενώ το 2019, με βάση το μέγεθος της φορολογίας, η Ελλάδα βρισκόταν στην 14η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., το 2021 έχει ανέβει στην 5η καλύτερη θέση και με τη σημερινή μείωση θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις επιδόσεις της.  Αυτό συνιστά μια ακόμη απόδειξη που ξεχωρίζει ποιοι πράγματι ασκούν φιλεργατική πολιτική, ποιοι με την πολιτική τους παράγουν πράξεις και αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων και ποιοι εξαντλούνται και επιδίδονται σε συνθήματα χωρίς αντίκρισμα. Η Κυβέρνηση πολιτεύεται με σχέδιο, επιτυγχάνει άμεσα απτά αποτελέσματα και συνεχίζει την προσπάθεια για να στέκεται πάντοτε στο πλευρό των πολιτών.

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την οργάνωση δικαστηρίων 

Στόχος του νομοσχεδίου είναι  η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, η αξιολόγηση των δικαστών και η ψηφιοποίηση των συστημάτων. Ανάμεσα στ’ άλλα με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα:

-Συστήνονται Τμήματα Πληροφορικής των Δικαστηρίων για την τεχνική υποστήριξη, συντήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των συστημάτων τεχνολογιών και πληροφορικής.

-Τα Δικαστήρια  θα διαθέτουν στο κοινό σε ηλεκτρονική μορφή δια μέσου της οικείας ιστοσελίδας τους τις δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες δημοσιεύουν και οι οποίες θα έχουν υποστεί από το νόμο την κατάλληλη επεξεργασία. 

-Συγκροτούνται Επιτροπές Πληροφοριακών Συστημάτων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

-Δημιουργείται και διατηρείται το αρχείο του Δικαστηρίου σε ηλεκτρονική μορφή.

-Οι δικαστικοί λειτουργοί θα προάγονται μόνο εφόσον έχουν ολοκληρώσει την παρακολούθηση των υποχρεωτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης όπως αυτά προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. 

Εισάγονται, επίσης, σημαντικές διαδικασίες αξιολόγησης με την ευθύνη του Συμβουλίου Επιθεώρησης που θα αποτελείται από  Αρεοπαγίτες και Συμβούλους  Επικρατείας, θα ορίζονται για διετή θητεία μέσα από ένα μεικτό σύστημα ορισμού και κλήρωσης.

-Τα μέλη των Συμβουλίων Επιθεώρησης και οι Επιθεωρητές παρακολουθούν υποχρεωτικά έκτακτα προγράμματα επιμόρφωσης.

Αντικείμενο της αξιολόγησης ανάμεσα στ’ άλλα θα είναι  η επεξεργασία κάθε υπόθεσης σε συνάρτηση με τη σοβαρότητα και τις δυσχέρειες που έχει, οι δοθείσες με την απόφαση απαντήσεις και η ταχύτητα διεκπεραίωσης κάθε απόφασης.

Θα διαπιστώνεται και θα ελέγχεται η συμμετοχή των αξιολογούμενων στα επιμορφωτικά σεμινάρια της Εθνικής Σχολής Δικαστικών. 

Θα λαμβάνονται υπόψη οι γραπτές εκθέσεις των Προέδρων των τμημάτων που υπηρετούν οι δικαστές και θα ζητείται η γνώμη του Διευθύνοντος του δικαστηρίου.

Στους κανονισμούς των Δικαστηρίων θα περιλαμβάνονται υποχρεωτικά ρυθμίσεις με σκοπό την ισομερή κατανομή των υποθέσεων.

Τέλος, επαναλαμβάνονται και σε αυτό το Νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις του υφιστάμενου Κώδικα σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων, συνέπειες που θα έχουν να κάνουν με τη  στέρηση μισθού, με κώλυμα προαγωγής και με άλλους λόγους οριστικής παύσης, αν η κατάσταση είναι περισσότερο δυσάρεστη.