today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Ουκρανία: Άμαχοι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο χημικών Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ – Συνεχής ενημέρωση

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά με την προμήθεια εξελιγμένων πυραύλων στην Ουκρανία και δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι το Κίεβο δεν θα τους εκτοξεύσει εναντίον του ρωσικού εδάφους.

«Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ σκοπίμως ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Οι ΗΠΑ προφανώς εμμένουν στη γραμμή ότι θα πολεμήσουν τη Ρωσία έως τον τελευταίο Ουκρανό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφώνησε να παράσχει στην Ουκρανία εξελιγμένους πυραύλους που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια ρωσικούς στόχους με ακτίνα δράσης 80 χιλιομέτρων στο πλαίσιο ενός εξοπλιστικού πακέτου 700 εκατ. ευρώ που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα.

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά ότι τέτοιου είδους συνομιλίες χρειάζονται προετοιμασία εκ των προτέρων.

Ο Πεσκόφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι εργασίες επί ενός ειρηνευτικού εγγράφου με την Ουκρανία σταμάτησαν πριν από πολύ καιρό και δεν έχουν ξεκινήσει και πάλι.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι πολίτες στις κατεχόμενες από τη Ρωσία ουκρανικές περιοχές της Χερσώνας, της Ζαπορίζια και του Ντονμπάς πρέπει να αποφασίσουν το δικό τους μέλλον και ότι το Κρεμλίνο δεν αμφιβάλλει πως θα λάβουν την «καλύτερη απόφαση». Η Ουκρανία είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η προσάρτηση των περιοχών από τη Ρωσία θα τερματίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης ότι ο κόσμος μπορεί να βρίσκεται στο χείλος μιας σοβαρής επισιτιστικής κρίσης, κατηγορώντας τους «παράνομους περιορισμούς» που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από δυτικές χώρες και τις αποφάσεις των ουκρανικών αρχών.

«Είμαστε δυνητικά στο χείλος μιας πολύ βαθιάς επισιτιστικής κρίσης που συνδέεται με την εισαγωγή παράνομων περιορισμών σε βάρος ημών και τις ενέργειες των ουκρανικών αρχών που έχουν ναρκοθετήσει τη δίοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα και δεν μεταφέρουν σιτηρά από εκεί παρά το γεγονός ότι η Ρωσία δεν παρεμποδίζει με κανένα τρόπο», δήλωσε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σημειώσει πρόοδο στις επιχειρήσεις τους στο νότιο τμήμα της χώρας, κοντά στην Χερσώνα, ενώ προελαύνουν σε περιοχές του Χαρκόβου, ανατολικά του Κιέβου, όπως υποστήριξε εχθές ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Οι υπερασπιστές μας επιδεικνύουν απαράμιλλο θάρρος και παραμένουν κυρίαρχοι της κατάστασης στο μέτωπο, παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός έχει σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά τον εξοπλισμό και την αριθμητική υπεροχή», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ της Τρίτης.

Εν τω μεταξύ, ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν «διακοπή όλων των επικοινωνιών» στην ελεγχόμενη από τον ρωσικό στρατό περιοχή της Χερσώνας. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ και σε δίκτυα ουκρανικής κινητής τηλεφωνίας, ενώ δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν κλήσεις από σταθερά τηλέφωνα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Συνεχής ενημέρωση

Σολτς: Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αποδεχτούμε τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να αποδεχτούμε ότι στην Ουκρανία εξελίσσεται ένας ανηλεής πόλεμος», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ότι «την αποκλειστική ευθύνη (για τον πόλεμο) φέρει ο ρώσος πρόεδρος», και διαβεβαιώνοντας εκ νέου για τη στήριξη της Γερμανίας στον αγώνα των Ουκρανών για την υπεράσπιση της χώρας τους.

«Είναι πολύ σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ενωμένη απέναντι στον επιτιθέμενο και να δείξει στη Ρωσία τις συνέπειες των πράξεών της με έξι σκληρά πακέτα κυρώσεων», δήλωσε ο κ. Σολτς στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και επανέλαβε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία οικονομικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά, παρέχοντας οπλικά συστήματα και πυρομαχικά. Αναφερόμενος στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, ο κ. Σολτς έκανε λόγο για άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών χωρών και στο ίδιο πλαίσιο ευχαρίστησε τον κ. Πλένκοβιτς για τη συμμετοχή της Κροατίας στην υποδοχή των προσφύγων. «Αυτή είναι η ζωντανή αλληλεγγύη της ΕΕ», δήλωσε.

Ματαρέλα: Η Ιταλία αναζητά διεξόδους από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σε μήνυμά του για την αυριανή γιορτή της ιταλικής αβασίλευτης δημοκρατίας, ο πρόεδρος της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα, αναφέρθηκε στις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και στις προσπάθειες που έχουν ως στόχο την ειρήνευση.

«Η Ιταλία αναζητά διεξόδους από τον πόλεμο, οι οποίες αποσκοπούν στο να αποσυρθούν οι δυνάμεις κατοχής και να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος.

Η Ιντερπόλ καλεί τις χώρες να παρακολουθούν την πορεία των όπλων που στέλνουν στην Ουκρανία

Ένας μεγάλος αριθμός των όπλων που στέλνονται στην Ουκρανία θα καταλήξουν σε χέρια εγκληματιών στην Ευρώπη και πέραν αυτής, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός διευθυντής της Ιντερπόλ, κάνοντας έκκληση στις χώρες να παρακολουθούν την πορεία τους.

«Η μεγάλη διαθεσιμότητα όπλων κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης θα προκαλέσει την εξάπλωση των παράνομων όπλων μετά τον πόλεμο», είπε ο Γερμανός Γιούργκεν Στοκ μιλώντας στην Ένωση αγγλοαμερικανικού τύπου στο Παρίσι.

«Οι εγκληματίες ήδη, αυτή τη στιγμή, επικεντρώνονται σ’ αυτό», συνέχισε, προειδοποιώντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι «ένας πιθανός προορισμός» των όπλων επειδή οι τιμές τους στη μαύρη αγορά είναι πολύ πιο υψηλές στην Ευρώπη και ιδίως στις σκανδιναβικές χώρες.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την Ουκρανία με όπλα ακριβείας

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο όπλων για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, όπλα ακριβείας που μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια στόχους σε απόσταση έως 80 χλμ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν στο πλευρό των Ουκρανών εταίρων μας και θα συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα και εξοπλισμό για την υπεράσπισή τους”, τόνισε ο Μπάιντεν σε δήλωση που ανακοίνωνε το νέο πακέτο όπλων.

Ουκρανία: Άμαχοι έχουν καταφύγει στο εργοστάσιο χημικών Αζότ στο Σεβεροντονέτσκ

Κάτω από το εργοστάσιο χημικών Αζότ, στο Σεβεροντονέτσκ, έχει καταφύγει ένας αριθμός πολιτών για να γλιτώσει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και είναι πιθανόν να υπάρχουν ακόμη επικίνδυνες χημικές ουσίες στις εγκαταστάσεις, υποστήριξε σήμερα ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Γκαϊντάι.

«Υπάρχουν πολίτες εκεί, σε αντιαεροπορικά καταφύγια, υπάρχουν αρκετοί, όμως δεν θα γίνει ένα δεύτερο Αζοφστάλ επειδή εκείνο είχε μια τεράστια υπόγεια πόλης κάτι που δεν συμβαίνει στο Αζότ», είπε ο Γκαϊντάι, αναφερόμενος στην παρατεταμένη πολιορκία του αχανούς χαλυβουργείου στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, το Σεβεροντονέτσκ ελέγχεται κατά 70% από τις ρωσικές δυνάμεις, ένα 10-15% είναι «γκρίζα ζώνη» και το υπόλοιπο, συμπεριλαμβανομένου του εργοστασίου Αζότ, ελέγχεται από τους Ουκρανούς.

ΗΠΑ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα διαρκέσει ακόμη πολλούς μήνες

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας θα διαρκέσει «πολλούς μήνες», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Θα μπορούσε να τελειώσει αύριο, εάν η Ρωσία τερματίσει την επιθετικότητά της», αλλά «δεν βλέπουμε κανένα σημάδι προς αυτήν την κατεύθυνση στην παρούσα φάση», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ουάσινγκτον.

ΗΠΑ: Το Κίεβο διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να στοχεύσει στόχους στη Ρωσία

Η Ουκρανία έδωσε «διαβεβαιώσεις» στις ΗΠΑ ότι δεν θα χρησιμοποιήσει νέα πυραυλικά συστήματα που υποσχέθηκε να χορηγήσει η Ουάσινγκτον για να στοχεύσει στόχους σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Είναι η Ρωσία που επιτίθεται στην Ουκρανία, όχι το αντίστροφο. Για να είμαστε σαφείς, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση είναι να τερματίσει η Ρωσία την επιθετικότητα και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει», υπογράμμισε σε εκπροσώπους του Τύπου, απαντώντας στις κατηγορίες της Μόσχα που επέκρινε την προμήθεια αυτών των νέων αμερικανικών όπλων.

Ζελένσκι: Η Ουκρανία κάθε μέρα χάνει στις μάχες μέχρι και 100 στρατιώτες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέβνσκι, σε συνέντευξη του που παραχώρησε στο Κίεβο στο αμερικανικό μέσο Newsmax, δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός χάνει κάθε μέρα 60-100 στρατιώτες που σκοτώνονται στις μάχες, στις οποίες τραυματίζονται επίσης καθημερινά 500 στρατιώτες.

«Η πιο δύσκολη κατάσταση έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Ουκρανία και νότια του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ… Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Καθημερινά χάνουμε στις μάχες 60-100 στρατιώτες και έχουμε περίπου 500 τραυματίες. Κρατάμε την αμυντική μας περίμετρο».

Παράλληλα στη συνέντευξη του δηλώνει ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να προβεί σε βιαστικές ενέργειες για την απελευθέρωση των εδαφών που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι, εάν αυτό θα απαιτήσει δεκάδες χιλιάδες θυμάτων, αλλά θα περιμένει τα όπλα που χρειάζεται.

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ: Η αποστολή όπλων στην Ουκρανία ενισχύει το ρίσκο στρατιωτικής σύγκρουσης

Η αποστολή νέων αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία, ανάμεσά τους πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών, «ενισχύει το ρίσκο» στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία, προειδοποιεί η Μόσχα.

«Κάθε αποστολή όπλων που συνεχίζεται, που αυξάνεται, ενισχύει τον κίνδυνο μιας τέτοιας εξέλιξης», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ στο πρακτορείο RIA Novosti.

Χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα εφοδιάσουν την Ουκρανία με το πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) επί ελαφρών τεθωρακισμένων αρμάτων.

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις «εδραιώνουν τις θέσεις τους» στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις «εδραιώνουν τις θέσεις τους» στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ, την στρατηγικής σημασίας πόλη στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουχάνσκ, Σέργκι Γκαϊντάι.

«Οι Ρώσοι συνεχίζουν την επίθεσή τους και εδραιώνουν τις θέσεις τους στο κέντρο του Σεβεροντονέτσκ», το οποίο έγινε διοικητική πρωτεύουσα της επαρχίας Λουχάνσκ μετά την κατάληψη της ομώνυμης πόλης το 2014 από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες, επεσήμανε ο Γκαϊντάι στο Telegram.

UNICEF: 5,2 εκατ. παιδιά της Ουκρανίας εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια

Πάνω από πέντε εκατομμύρια παιδιά της Ουκρανίας εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια εξαιτίας του πολέμου στην πατρίδα τους, υπολογίζει η UNICEF.

Στην ίδια την Ουκρανία, περίπου 3 εκατομμύρια παιδιά χρειάζονται υποστήριξη μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας, που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου· άλλα περίπου 2,2 εκατ. παιδιά που έχουν προσφύγει σε άλλες χώρες επίσης χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα στείλει στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους-κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος σε κείμενό του που δημοσίευσε χθες Τρίτη η εφημερίδα New York Times στις σελίδες της με άρθρα γνώμης.

Αν και ο κ. Μπάιντεν δεν ανέφερε ονομαστικά στο άρθρο αυτό σε ποια συστήματα αναφερόταν ακριβώς, ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξήγησε μετά τη δημοσίευση του άρθρου σε δημοσιογράφους πως πρόκειται να σταλούν HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), δηλαδή εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα.

Μ.Βέμπερ: Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα

Ο γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι η ένταξη της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί προτεραιότητα μετά την εκλογή του χθες Τρίτη στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της φιλοευρωπαϊκής δεξιάς, που αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Μόνος υποψήφιος για τη διαδοχή του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ντόναλντ Τουσκ, καλείται να φέρει σε πέρας το δύσκολο καθήκον να αποκαταστήσει την επιρροή του ΕΛΚ έπειτα από τις εκκωφαντικές ήττες της παραδοσιακής δεξιάς στη Γαλλία και στη Γερμανία.

«Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε αυτή τη στιγμή (…) είναι πως ναι, θα μπορέσετε να γίνεται μέλος της ΕΕ», είπε ο κ. Βέμπερ μετά την εκλογή του στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Ρότερνταμ, στη νοτιοδυτική Ολλανδία, με παρόντα τον ουκρανό πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, που εντέλει έλαβε άδεια να φύγει από την Ουκρανία για να συμμετάσχει στο συνέδριο.

«Το ΕΛΚ υποστηρίζει το καθεστώς των υποψηφίων προς ένταξη χωρών για τους ουκρανούς φίλους μας όπως και για τη Μολδαβία», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ